Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: moet ik brood blijven smeren voor mijn 15-jarige zoon?

archieffoto Beeld © ANP Foto

De vijftienjarige zoon van Agnes vertikt het om zelf brood te smeren voor op school. Maar Agnes wil graag dat hij gezond eet. Moet ze zijn brood blijven smeren?

Een paar maanden geleden besloot Agnes dat het welletjes was met het brood smeren voor haar zoon: "Ik vond Finn oud en wijs genoeg om het voortaan maar zelf te doen, ook in het kader van het kweken van meer zelfstandigheid. Maar sinds hij ’s morgens zelf verantwoordelijk is voor het smeren van zijn brood, wil hij ineens geen boterhammen meer meenemen naar school."

"Voorgesmeerd brood vindt hij nu ineens 'vies'. Hij koopt liever iets in de pauze op school of bij de supermarkt. Ik vind dat zonde van het geld, bovendien koopt hij dan ongezonde troep. Bovendien vermoed ik dat-ie gewoon lui is. Als ik brood voor hem smeer, eet hij het wel op. Moet ik dit laten gaan of weer zijn brood gaan smeren?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: mijn dochter plast weer in haar broek

Volgens Dave Niks van De Familiepsycholoog zijn er tig manieren om de praktische bezwaren tegen het brood eten te tackelen. "Als deze jongen het vies vindt om kleffe boterhammen te eten die de avond daarvoor al zijn gesmeerd, dan kan hij zijn lunch ook pas in de ochtend klaarmaken. Of hij neemt brood en beleg los van elkaar mee, dan heeft hij het al helemaal vers op school."

"Eerlijk gezegd denk ik dat het onzin is dat hij het brood plots vies vindt. En ik vraag me ook af of hij het brood dat zijn moeder smeert wel echt opeet, de smaak blijft immers hetzelfde. Hier speelt iets anders mee, vermoed ik. Ik raad de moeder aan om daar naar te kijken. De vraag is dus: wat is hier het echte probleem?"

'Hoe erg is het dat hij zijn geld uitgeeft aan snacks en lunch uit de supermarkt?'

Gelukkig heeft de psycholoog goed nieuws: "Met iemand van vijftien kun je echt wel een gesprek voeren. Vraag hem wat er speelt. Op iedere school is er een groepje kinderen dat niet braaf in de aula een boterham eet, maar liever iets in de winkel of snackbar koopt. Misschien wil hij daar graag bij horen?"

"En vraag je af hoe erg het nu eigenlijk is als hij daar zijn geld aan wil uitgeven. Hij leert hiervan: dat z’n geld dan snel op is en hij dus niet iets anders kan kopen. Zo leert hij keuzes maken. Blijkbaar wil hij in de pauze iets anders doen en eten met zijn vrienden. Dus laat ‘m die roze koeken kopen, thuis eet hij wel weer iets gezonds."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.