Gezondheid

Valentijn in zicht: dit zijn de lichamelijke effecten van verliefdheid

10 februari 2020 14:16 Aangepast: 10 februari 2020 16:22
Beeld © iStock

Verliefdheid brengt niet alleen je hoofd op hol, ook in de rest van je lichaam gebeurt van alles. Voor de romantici onder ons is verliefdheid het mooiste dat je kan overkomen. Maar er zitten wel wat lichamelijke ongemakken aan verbonden. Dokterdokter.nl legt aan de hand van enkele liefdesgezegdes uit wat er precies in ons lichaam gebeurt als we verliefd zijn.

Gezegde 1: Liefde maakt blind

Je hebt het je misschien weleens afgevraagd: 'Hoe kon ik ooit verliefd zijn op zo'n egoïstische onbenul?' Helaas zie je de eerste maanden van verliefdheid wat minder scherp. Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology. In het onderzoek kregen hevig verliefde personen een foto van zijn of haar geliefde te zien. Bij het zien van de foto lichtte het hersengebied op dat je motivatie en beloningssysteem controleert.

Ditzelfde gebied is verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon dopamine, een stof waardoor je plezier of pijn voelt. Als je verliefd bent, stijgt de aanmaak van dopamine. En daar krijg je een euforisch gevoel van. Je blijft gemotiveerd om de affectie van je geliefde te winnen, omdat je steeds weer hetzelfde gelukzalige gevoel of die beloning wilt ervaren.Ter vergelijking: bij drugsgebruikers wordt hetzelfde hersengebied geactiveerd wanneer ze verwachten drugs te krijgen. Door de constante focus op het zien van je geliefde, vertoon je soms irrationeel, verslavend of obsessief gedrag. En daarbij kan je  dus blind worden voor de werkelijkheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het geheim van aantrekkingskracht: ‘Verliefdheid kan je echt verblinden’

Gezegde 2: Je hart verliezen

Alleen al bij het denken aan die ene persoon, gaat je hart sneller kloppen. Ook dit is lichamelijk te verklaren. De zogenaamde hypothalamus, een belangrijk regel- en meetcentrum van de hersenen, stuurt onder andere het autonome zenuwstelsel aan. Dit zenuwstelsel regelt weer je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en je hartslag.

Bij verliefdheid produceert de hypothalamus indirect grote hoeveelheden fenylethylamine en noradrenaline. Dit zijn neurotransmitters die boodschappen overbrengen. Deze boodschappers geven aan je autonome zenuwstelsel door dat je hart sneller moet kloppen. Zo kan bij een orgasme van een verliefd persoon de hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut. Dit is even hoog als bij iemand die een parachutesprong maakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verliefdheid in een pilletje

Gezegde 3: Vlinders in je buik hebben

Je krijgt geen hap door je keel en je hebt eenzelfde gevoel in je buik alsof je in een achtbaan zit. Ook hier zitten weer dezelfde stofjes (dopamine en noradrenaline) achter. Deze stoffen zijn amfetamines, net als het verdovende middel speed. Gebruik je speed, dan kun je de hele nacht blijven dansen zonder dat je moe wordt of honger krijgt. Amfetamines onderdrukken het hongergevoel en jagen de bloedcirculatie omhoog. Door deze verhoogde bloedcirculatie krijg je in ieder geval het gevoel alsof er vlinders in je buik zitten.

Gezegde 4: De vonken spatten er vanaf

Nee, het is niet een erg romantisch beeld dat verliefdheid slechts een chemisch proces is. Máár romantici hoeven niet te treuren. Uiteindelijk kan alleen die ene speciale persoon jou slapeloze nachten bezorgen. Er is letterlijk chemie nodig tussen twee personen om verliefdheid te kunnen ontvonken.

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore