Etiquette

De 5 spelregels van... de tennisbaan

07 februari 2020 15:40 Aangepast: 07 februari 2020 16:41
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels op de tennisbaan.

De situatie

Dubbel of enkel, op gravel of op gras. Niets zo lekker als je hele week eruit smashen met je maatje op de baan. Tennis is een topsport. Maar hoe heurt het eigenlijk achter het net? Neerlands trots op Roland Garros en inmiddels tennisschoolhouder Martin Verkerk legt uit hoe je er met de juiste mores een lovegame van maakt.

De spelregels

1. Gij zult niet vloeken  

Schelden, vloeken en tieren: John McEnroe is er bijna nog bekender om dan om zijn voorbeeldige volleys. Toch zijn schuttingtaal en mopperbuien verboden op de baan. "Zeker in het professionele circuit is vloeken uit den boze", zegt Verkerk. "De aanpak is steeds strenger en de boete voor onsportief gedrag op de baan is soms hoger dan een gemiddeld maandsalaris. Je wil echt niet dat er een hap uit je fee of je prijzengeld wordt achtergehouden. Maar ook in het recreantencircuit is schelden gewoon stom. Je moet je gewoon beheersen. En vind je dat moeilijk, dan is het tijd voor een mentale training, vinden we in de sport."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels... langs de lijn

2. Speel altijd alsof heel Roland Garros kijkt

Je speelt pas een lekkere pot als je tot het gaatje gaat. Dus neem (g)een loopje met je tegenstander, maar laat hem of haar elke hoek van de lijn zien. En wees lekker sportief daarin. "Ga geen tijd rekken, of extra coaching vragen, maar vlot vrolijk die baan over. Je geniet het meest van de ballen die je hebt en de punten die je maakt." Ga er dus vol in. Niemand heeft wat aan laffe lobjes. 

3. Die bar hoort erbij

Wil je in het zomerseizoen een balletje slaan op de club, dan weet je: die bar hoort erbij. Eens in de zoveel tijd heb je samen met andere vrijwilligers tap- en tostidienst. Een broodje bal en een kroket is natuurlijk niet de ideale catering, vindt ook sportman Martin Verkerk. "Als je bij een kleine vereniging zit, moet je het met elkaar oplossen. Dan is het logisch dat je geen culinaire hoogstandjes hoeft te verwachten. Bij de plek waar ik nu les geef is de keuken goed geregeld. En eerljk is eerlijk, dat is voor iedereen het fijnst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... de reünie

4. Goed ingepakt de baan op

Dat je keurig in gestreken wit op de baan moet verschijnen, is alleen nog voor de Engelsen, weet Verkerk. Op Wimbledon gelden keurige kleedregels, maar op andere toernooien zijn de eisen aan een outfit zo soepel als de service van Sampres. In een een-op-eentje kun je best in je joggingbroek de baan op. Ook als het een rode is inderdaad. "Met wedstrijden is een korte broek wel gebruikelijk", maar zeg nou zelf: dat zit toch ook het lekkerst als je 100 keer van links naar rechts rent? 

5. Slepen schat

Na de pot kijk je altijd even achterom. Even een minuutje slepen en je kunt naar die pils en tosti’s uit regel 2. Zie je dat iemand veeg-ontwijkend-gedrag vertoont, zeg er dan gerust wat van. "Slepen schat, dat hoort er gewoon bij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore