Ga naar de inhoud
Provinciale verschillen

Ben je vrijgezel? Dan gaat er niets boven Groningen

In een typische studentenstad als Groningen vind je veel single jongeren Beeld © ANP Foto

Nederland is zo klein, en toch zijn er (grote) verschillen tussen onze provincies. Van Friesland tot Zeeland, hoe we leven, werken en genieten: we doen het allemaal anders. In deze nieuwe rubriek zoeken we uit wat die verschillen zijn en hoe dat komt. In deze eerste aflevering: relatief de meeste vrijgezellen vind je in de provincie Groningen.

Alleen in Groningen 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in Groningen de meeste eenpersoonshuishoudens te vinden zijn. Ofwel: daar vind je veel singles. Hoe komt dat? Wonen er veel weduwen, of is er iets anders aan de hand? 

De verklaring 

Jan Latten is emeritus hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij analyseert, duidt en bespreekt trends in samenwonen, de rol van ouderen en metropolisering in Nederland. Hij legt uit: "In de eerste plaats heeft het te maken met het verhuisgedrag van Nederlanders, vooral onder jongeren. De meerderheid van de jeugd volgt op dit moment een hogere opleiding. Daarvoor verhuizen ze vaak naar typische studentensteden als Groningen.

Daar krijg je meer single jongeren, die vaak in de stad blijven hangen om een partner te vinden. Dit noem ik ook wel de try-out fase: dan is het aan, dan is het uit, dan is weer een ander. Deze fase kan wel tien jaar duren, want bij de huidige generatie moet alles perfect zijn, ook in de liefde. Die (twijfelende) twintigers zorgen voor een hoog percentage singles in de studentensteden. Als ze eenmaal een partner hebben gevonden en aan kinderen willen beginnen, zijn ze meestal rond de dertig, blijkt uit cijfers. Als stel (met kinderwens) verhuizen ze naar gebieden rond de steden. In de stad blijven zo de singles over."

Op
Lees ook:
Op zoek naar de ware? Hier moet je zijn

"Dan speelt er nog iets anders mee: in de provincie Groningen, zijn er in totaal nog geen 300.000 huishoudens. In de stad Groningen alleen al zijn het er 135.000: bijna de helft. De provincie is dunbevolkt en de stad met al die single jongeren domineert dat beeld. Vroeger woonde je bij je ouders op het platteland en ging je van huis uit meteen trouwen. Je ging niet eerst een hogere opleiding volgen, nee, je ging gewoon werken op het land. Tegenwoordig wonen jongeren eerst op zichzelf en doorlopen al die fases voor ze zich settelen.

'Mensen die gaan scheiden trekken juist weer wel naar de stad. En komen weer terug uit de vinexwijk'

Als stel gaan ze echt niet terug naar de dorpen waar ze vandaan komen. Ook rond de stad Groningen zie je duidelijk veel jonge gezinnen en juist weinig singles. Bij Amsterdam zie je dat ook: gezinnen verlaten de stad. Ze moeten overigens wel, want jonge gezinnen zoeken andere woonkwaliteiten en de stad is dan te duur.

Mooi, maar geen werk

Mensen die gaan scheiden, weer een fase verder, trekken juist weer naar de stad, waar ze gemakkelijker een kamer of een etage kunnen vinden dan in de vinexwijk waar ze woonden met hun gezin. Mensen gebruiken, kortom, het grotere gebied rond een centrale stad om te studeren, wonen, werken, trouwen, noem maar op. Er is geen werk te vinden in het Waddengebied of dorpen op het Groningse platteland, dus stellen settelen zich daar niet. Het is er in die gebieden misschien heel erg mooi, maar je kunt er niet naar je werk."

Kortom, voor werk moet je in de buurt van steden zijn. En voor een vrijgezel in Grûn. Dan weet je waar je gezellige singles kunt vinden komende Valentijnsdag. Happy hunting, zullen we maar zeggen.