Erwin vindt dat het tijd wordt dat zijn zevenjarige zoon gaat meehelpen met wat klusjes in huis. Zijn vrouw is het hier niet mee eens. Hoe pakken ze dit aan?
Zijn zoon hoeft heus niet de hele dag te poetsen, maar een handje meehelpen in huis vindt Erwin de normaalste zaak van de wereld: "Milan doet echt he-le-maal niets in huis, hooguit zijn jas ophangen aan de kapstok. Ik vind het echt de hoogste tijd worden dat hij ook wat taken op zich gaat nemen in huis. Toen ik zo oud was als hij stond ik al af te wassen met mijn oudere zus."
"Milan steekt geen poot uit, waarschijnlijk omdat mijn vrouw hem de hand boven het hoofd houdt. Van haar hoeft hij niets te doen, dat vindt ze namelijk zielig en ze vindt hem nog te jong hiervoor. Dat lijkt mij onzin, hij is geen baby meer. Wie heeft er gelijk en wat kan mijn zoon al aan?"

Een rondje Google leert dat er heel wat lijstjes circuleren over welke taken kinderen op welke leeftijd zouden moeten kunnen. Dave Niks van De Familiepsycholoog kan daar kort over zijn: "Welke klusjes kan iemand fysiek aan als hij zeven jaar oud is? Nou, heel wat. Maar daar gaat het hier niet over, net als dat het er niet om draait wie er nou gelijk heeft. Want waarom wil de één dat het kind wel meehelpt en de ander niet?"
"Daar zit altijd een diepere laag achter. Misschien moest de moeder vroeger heel veel in huis doen en dacht ze: 'als ik later kinderen krijg pak ik dat anders aan'. Dat kan een prima beweegreden zijn om je kroost nog even taken te besparen, maar dat moet je als ouder dan wel benoemen naar je kinderen. Zeg dat dit niet normaal is en bij lang niet iedereen gangbaar. Het gevaar hiervan is wel dat je kinderen dan nog geen ei kunnen bakken als ze uit huis gaan. Dan werkt je goede bedoeling tegen je."
'Gooi je kind niet meteen in het diepe en begin met kleine klusjes'
De beweegreden waarom een kind wel moet meehelpen is net zo legitiem, zegt Niks. "Veel ouders willen dat hun kind zich realiseert dat niet alles vanzelf gebeurt. Een kind is onderdeel van het gezin en iedereen draagt z’n steentje bij, hij dus ook. Dat hoort bij de ontwikkeling. Je hoeft je kind niet meteen in het diepe te gooien, begin met kleine dingen zoals het eigen bord in de vaatwasser zetten, de tafel dekken en z’n eigen slaapkamer opruimen. Sommige kinderen vinden het juist stoer om zelf dingen te kunnen en om mee te helpen. Het helpt ze sowieso in hun weg naar zelfstandigheid."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.