Lifestyle

Reizen voor gevorderden: nieuwe hotspots in New York

01 februari 2020 10:09 Aangepast: 01 februari 2020 11:43
Uitzicht op Manhattan vanaf Governors Island. Beeld © iStock

In de stad die nooit slaapt, poppen aan de lopende band nieuwe hotspots op. Zoals de architectonische hoogstandjes van Hudson Yards, het prachtige uitzicht en vele groen op Governors Island en het opgefriste Seaport District, waar je kunt flaneren langs het water of bovenop het dak van het gerenoveerde Pier 17 een concert bijwoont.

Een trip aan New York betekent keuzes maken, want in de grootste stad van Amerika valt oneindig veel te zien en beleven. Zelfs als je er al meerdere keren bent geweest, kun je telkens weer andere dingen ontdekken.

Ook duiken er in de Big Apple - een zeer dichtbevolkte stad - nog altijd nieuwe plekken op. Gebouwd op de paar hoekjes en gaatjes die nog open zijn of er worden stukken van de stad herboren na een grondige renovatie. En anders verzinnen de New Yorkers wel een creatieve oplossing voor hun bouwlust.

Zoals het stadsdeel Hudson Yards op Manhattan, dat dit jaar officieel geopend werd. Het gigantische project, dat 25 miljard dollar kostte, is gebouwd bovenop een nog altijd functionerend rangeerterrein van de New Yorkse metro.

The Vessel in de nieuwe wijk Hudson Yards. The Vessel in de nieuwe wijk Hudson Yards.

De kersverse wijk heeft glimmende wolkenkrabbers, een winkelcentrum en het futuristische kunstcentrum The Shed. Maar bezoekers worden vooral getrokken door The Vessel. Dit opvallende middelpunt van Huson Yards lijkt op een reusachtige honingraat, al vergelijken veel New Yorkers het koperen bouwwerk met een döner kebab.

Eenmaal binnen voelt het alsof je in een kunstwerk van Escher bent gestapt. The Vessel bestaat uit 154 trappen en 80 platforms, waar je uitkijkt over de stad en de rivier de Hudson. Toegang is gratis, maar het is wel aan te raden van tevoren een plekje te reserveren.

Voor spectaculair uitzicht kunnen waaghalzen vanaf maart ook terecht bij The Edge, het hoogste openlucht observatiedek van het westelijk halfrond. Het driehoekige platform heeft een glazen bodem en bevindt zich op de honderste verdieping, op maar liefst 344 meter hoogte.

Goed eten en veel groen op Governors Island. Goed eten en veel groen op Governors Island.

Veel toeristen nemen vanaf Manhattan de ferry naar Staten Island om zo gratis langs het vrijheidsbeeld te varen. Wat weinig mensen weten is dat je vanaf de ferry terminal ook de pont naar Governors Island kan nemen, het eiland dat van 1 mei tot eind oktober te bezoeken is.

De overtocht is slechts tien minuten, maar je bent van de drukte van Manhattan ineens op een ontspannen, groene plek beland. Het eiland onderging vanaf mid jaren negentig een flinke transformatie en sinds 2005 open voor publiek, daarvoor was het een legerplaats en kustwachtstation. Hier zat ooit de enige Burger King in Amerika die bier serveerde.

Cocktail met uitzicht vanaf het Island Oyster terras. Cocktail met uitzicht vanaf het Island Oyster terras.
Miniatuurvoorbeeld
Stad en strand combineren? Vanuit New York ben je zo op Aruba.

Overwinteren op Aruba? Europeanen willen cultuur, Amerikanen comfort

De Burger King is weg, maar daar zijn betere dingen voor in de plaats gekomen. Zo zijn er verschillende food trucks op het eiland, maar het beste zit je bij Island Oyster. Dit restaurant zit direct naast de pont en vanaf het ruime terras heb je geweldig uitzicht op Manhattan.

Na een goede lunch kun je het eiland te voet of per fiets verkennen. Er is een fort, historische woningen, een urban farm, maar ook vijftig hangmatten om even in te niksen. Wie geen genoeg van Governors Island kan krijgen: je kunt er ook slapen in luxe tenten. Niet goedkoop, maar wel magisch.

Het kleurrijke Coney Island. Het kleurrijke Coney Island.

Opgeknapte klassiekers

Naast nieuwe hotspots wordt er in New York ook voor oude bekenden gezorgd.

Liberty Island trekt jaarlijks 4,5 miljoen bezoekers. Slechts 7% van hen kan ook daadwerkelijk de kroon van het Vrijheidsbeeld in, want die tickets zijn ver van tevoren uitverkocht. Op het voetstuk kunnen 20% van de bezoekers terecht. De rest liep om het beeld heen en ging dan weer terug.

Tot vorig jaar jaar, want in mei 2019 opende het gratis toegankelijke Statue of Liberty Museum. Hoogtepunten zijn de acht minuten durende video waarin het verhaal van Lady Liberty verteld wordt en de originele fakkel uit 1884 die in het museum tentoongesteld is.

Coney Island is een schiereiland ten zuiden van Brooklyn. Een plek die zeker in de zomer de flinke metrorit waard is. Trekpleister is de boulevard met aan de ene kant het strand en aan de andere kant het pretpark Luna Park. Hier kun je vanaf april weer in het reuzenrad dat al sinds 1920 rondjes maakt en eet je de beroemde hotdog van Nathan's Famous.

De uitstraling van Coney Island is een merkwaardige mix van nostalgie, vergane glorie en potentie. Na de ravage die orkaan Sandy in 2012 achterliet, is het stadsdeel nu weer opgekrabbeld. De jaarlijkse Mermaid Parade wordt steeds populairder, net als de lokale biertjes. En er komen nog veel veranderingen aan, want projectontwikkelaars zijn druk aan het bouwen en vanaf volgend jaar vaart er ook een ferry.

Shoppen en uitgaan in Seaport District. Shoppen en uitgaan in Seaport District.

Seaport District, ook wel South Street Seaport genoemd, is een historisch stukje New York. De Nederlandse West-Indische Compagnie vestigde zich hier in 1625 en sindsdien werd er in het havengebied volop handel gedreven. De architectuur en sfeer is totaal anders dan in het aangrenzende Financial District met al haar moderne gebouwen. In Seaport vind je oude stenen huizen en zelfs enkele straten met kinderkopjes, waar nu veel winkels en horeca te vinden zijn.

Ook hier richtte orkaan Sandy acht jaar terug veel schade aan. Het winkelgebied lag er een tijdje verloren bij tot vastgoedontwikkelaar Howard Hughes Corporation de boel opkocht en er met de bezem doorheen ging. Nu vind je er jonge, creatieve bedrijven en de wat luxere winkels, zoals SJP boutique, de schoenenzaak van Sarah Jessica Parker.

 

De promenade bij Pier 17. De promenade bij Pier 17.

Naast winkels is er ook aan hippe horeca en entertainment geen gebrek. Zeker niet als je even verder wandelt naar het water en bij Pier 17 uitkomt. Hier is een nieuw aangelegde promenade - genaamd Heineken River Deck -  waar je biertjes drinkt terwijl je kijkt naar de Brooklyn Bridge. Op het dak van Pier 17 kan in de winter geschaatst worden. In de zomer worden er concerten gegeven en filmavonden georganiseerd. En ook hier weer een fantastisch uitzicht over de stad waar altijd iets gebeurt.

Voor dit artikel is onze redacteur naar New York gereisd op uitnodiging van NYC & Company en hotel The Benjamin. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore