Gezin

De opvoedkwestie: mijn kleuter vraagt steeds of ze moet spugen

28 januari 2020 09:10 Aangepast: 28 januari 2020 10:00
archieffoto Beeld © iStock

Een paar weken geleden had de vierjarige dochter van journalist Anne Broekman een mild buikgriepje, inclusief overgeven. Sindsdien heeft het meisje het steeds over spugen. Wat is hier precies aan de hand?

Midden in de nacht schiet mijn dochter ineens overeind in bed. 'Mama! Mijn buik doet pijn!' Ik vlieg naar haar kamertje, net op tijd om te zien hoe er een golf braaksel op haar dekbed belandt. Er volgen nog twee spuugsessies en een dagje bankhangen, en daarna is mijn kleuter weer als vanouds.

Behalve één ding: sinds het ziek zijn, nu zo’n zes weken geleden, vraagt ze zeker twintig keer per dag of ze niet meer hoeft te spugen. Daarvoor verzint ze de gekste redenen: 'Als ik nu een rondje draai op de bank of mijn pop lik, moet ik dan spugen?' Na haar al zo’n honderd keer te hebben gerustgesteld dat ze écht niet zomaar gaat spugen, raakt mijn geduld een beetje op. Hoe ga ik hiermee om?

'Sommige kinderen kunnen zich flink vastbijten in een onderwerp'

Overgeven is voor een jong kind best heftig en niet iets wat ouders moeten onderschatten, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Blijkbaar heeft het indruk op je dochter gemaakt, anders begint ze er niet steeds over. De vraag is of ze dit uit angst of uit nieuwsgierigheid en interesse vraagt. Sommige kinderen kunnen zich flink vastbijten in een onderwerp. Misschien is dit op dit moment gewoon een thema dat haar erg bezighoudt, en waait het vanzelf over. In dat geval hoef je er niet zoveel aandacht aan te besteden, zeker omdat er tegenwoordig al zo snel wordt gelabeld. Maar het kan ook zijn dat ze echt bang is om over te geven. Het is dus belangrijk om achter de échte vraag van je dochter te komen."

'Het laatste wat je wilt is het kweken van een fobie'

Wanneer ik tegen mijn dochter zeg dat de kans inderdaad groot is dat ze moet overgeven als ze acht taartjes eet, raakt ze oprecht erg overstuur. "Dan lijkt ze toch echt bang te zijn", zegt psycholoog Niks.

Hij raadt een goed gesprek aan: "Hierin leg je uit dat je als je ziek bent, soms – maar echt niet altijd -  moet spugen. Probeer er ook achter te komen wát ze precies eng vindt. Is dat wellicht het zure gevoel na het spugen of de angst om te stikken? Neem de angst weg door bijvoorbeeld uit te leggen dat het spugen alleen maar is omdat je lichaam iets kwijt moet wat niet goed is. Houd het gesprek luchtig, want alles wat je aandacht geeft wordt gevoed. Het laatste wat je wilt is een fobie kweken, natuurlijk."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore