Ga naar de inhoud
Geluk

Waar of niet waar? 'Mensen van 47,2 jaar zijn het ongelukkigst'

Beeld © Thought Catalog

Ben je net 47 jaar geworden en voel je de moed en levenslust af en toe in je schoenen zakken? Volgens de Amerikaanse econoom David Blanchflower is dat helemaal niet zo gek: op deze leeftijd daalt je geluksniveau namelijk naar een dieptepunt. Is dit onzin of bestaat er een kans dat de Amerikaanse econoom gelijk heeft?

De Amerikaanse econoom David D. Blanchflower verzamelde voor zijn meest recente studie gegevens over welzijn en leeftijd uit 132 landen. Blanchflower onderzocht de relatie tussen deze gegevens en kwam tot de conclusie dat voor mensen in ontwikkelde landen, de ‘happiness curve’ zijn dieptepunt bereikt op 47,2-jarige leeftijd. Moeten mensen die richting middelbare leeftijd gaan zich zorgen gaan maken of is er eigenlijk niks aan de hand? 'Geluksprofessor' Patrick van Hees legt uit.

Volgens Van Hees, die positieve psychologie studeerde in Cambridge en zich al jaren verdiept in het onderwerp 'geluk', heeft Blanchflower zeker een punt. "Door antwoorden van mensen van alle leeftijden te vergelijken en daarbij andere factoren als inkomen en beroep rekenkundig te compenseren, kun je zien dat gemiddeld genomen het geluk rond 47/ 48 jaar het laagst is", zegt Van Hees.

Gelukkiger
Lees ook:
Gelukkiger in 2020? Vergeet voornemens, wees rommelig en zeg 'fuck it!'

Er zijn verschillende verklaringen waarom mensen op deze leeftijd minder geluk ervaren, zegt Van Hees. "Veel 47,2-jarigen hebben kinderen in de tienerleeftijd, inclusief puberteit en andere bijbehorende problemen. Er is meer kans op financiële stress als bijvoorbeeld de hypotheek nog niet is afbetaald of als mensen nog graag carrière willen maken terwijl ze het gevoel hebben dat dat eigenlijk te laat is."

Kinderen de deur uit

Opvallend is dat geluk over het algemeen weer stijgt zodra de kinderen het huis uitgaan. Dat komt volgens de geluksprofessor omdat mensen ouder worden en de vruchten kunnen plukken van hun harde werk. Ze worden realistischer, stellen hun hoge verwachtingen wat bij en hebben gaandeweg geleerd om meer zaken te accepteren. "Als je ouder wordt leer je jezelf beter kennen. Door vallen en opstaan leer je wat bij je past – of juist niet. Er groeit meer waardering voor dingen die goed gaan", aldus Van Hees.

Nederland
Lees ook:
Nederland weer bij 'gelukkigste' landen

Daarnaast overlijden ongelukkige mensen doorgaans eerder dan gelukkige mensen, wat ook weer effect heeft op de statistieken. Het geluk van een persoon tussen de 20 en 50 jaar oud verandert vrijwel niet. Vooral rond de leeftijd van 60 jaar piekt het, gevolgd door een daling vanaf 75 jaar.

Meer aanleg voor geluk

Los van leeftijd zijn er natuurlijk een hoop andere factoren die verschillen in geluk verklaren, zegt Van Hees. Ben je werkloos, word je dagelijks functioneren ernstig belemmerd door je gezondheid of nog belangrijker: of je je familie of vrienden zelden of nooit ziet, heeft nog altijd meer impact op je geluk dan het verschil of je nou 47,2 of 62,8 jaar oud bent. Van Hees: "Je kunt uitstekend gelukkig zijn met 47 of 48  jaar, hoor. Sommige mensen hebben wat meer aanleg voor geluk dan anderen. Dit zal je vast wel herkennen in bijvoorbeeld je eigen vriendengroep of op werk."

Gelukkigste
Lees ook:
Gelukkigste Nederlanders wonen in Ede, ongelukkigste in Rotterdam

Het allerbelangrijkste is volgens Van Hees niet zozeer je leeftijd, omstandigheden of DNA, maar hoe je zelf in het leven staat qua gedrag en denken. “Optimisme, dankbaarheid, gebruik maken van je sterktes en voldoende lichaamsbeweging zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Daarnaast zijn slaap, het opbouwen en behouden van betrouwbare relaties en je seksleven ook factoren die een grote rol kunnen spelen in de mate van jouw geluk. Dit zijn allemaal punten waaraan je kunt werken.”

Gelukkig land

Nederland scoort over het algemeen goed als het gaat om geluk. Achter de Scandinavische landen staan wij op nummer vijf, als je de wereldwijde ranking bekijkt. We hebben een kwalitatief goede overheid, sterke economie en zijn toleranter ten opzichte van minderheden. Ook hebben mannen en vrouwen vrijwel gelijke rechten en is er weinig corruptie. "Natuurlijk klagen we weleens, maar in vergelijking met andere landen hebben we het wel degelijk goed voor elkaar." Dus ook de Nederlanders die 47,2 jaar oud zijn.