Gezin

De opvoedkwestie: elke ochtend ruzie over 'de outfit'

21 januari 2020 12:34 Aangepast: 21 januari 2020 14:08
archieffoto Beeld © iStock

De 4-jarige dochter van journalist Anne Broekman houdt er een stevige mening op na als het gaat om de kleding die ze wel of niet wil dragen. Iedere ochtend is het weer strijd. Hoe lossen ze dit op?

Boos kijkt mijn kleuter me aan. "Nee mama, dit vind ik saai!" Ze wijst naar de outfit die ik heb voorgesteld: een leuke velours, flared legging met een gezellige regenboogtrui erboven. Zij heeft iets heel anders in gedachten: een bontgekleurde kersttrui met pailletten (de feestdagen houden voor haar niet op na december) en een tijgerprintmaillot, zónder rokje erbij.

Daar mag ik nog blij mee zijn, want meestal wil ze naar school gebracht worden in haar blauwe Elsa-jurk met glittercape. Wat volgt is een hoop gemopper (ik), strijd en tranen (zij), voor we tot een compromis komen. Tijdrovend op de toch al drukke ochtenden en frustrerend voor ons beiden. Dit moet anders, maar hoe?

'Kinderen snakken naar duidelijkheid, anders gaan ze 'zeuren''

Zelf had ik bedacht om voortaan de avond ervoor al samen kleding uit te kiezen, dat scheelt gestress in de ochtend. Maar volgens Dave Niks van De Familiepsycholoog moet ik eerst kijken waaróm er strijd is. "It takes two to tango. Wat maakt haar kledingkeuze tot een conflict tussen jullie? Is ze niet gewoon jouw grenzen aan het opzoeken? Dat is heel normaal gedrag voor een kind van vier dat druk bezig is om autonomie en een eigen wil te ontwikkelen."

Verkleedkleding voor thuis

"Zo’n strijd kan vooral opkomen als ouders niet altijd consequent zijn. Kinderen snakken naar duidelijkheid. Zodra ze ruimte voelen om tóch hun zin te krijgen, zullen ze gaan 'zeuren'. En dan maakt het echt niet uit op welk tijdstip je die outfit uitzoekt." De psycholoog raadt aan om een deal te sluiten met je kind: "Zeg dat het prima is als ze zelf haar kleding wil kiezen, maar dat er wel regels gelden. Bijvoorbeeld dat de verkleedkleding voor thuis is. Geef een paar regels, de rest mag ze zelf bepalen. Zorg dus voor een helder kader en laat haar daarin zelf kiezen."

'Sommige ouders gaan principieel de strijd aan met hun kind'

Ook is met maar de vraag hoe zwaar je hier als ouder aan moet tillen, zegt Dave Niks: "Vanmorgen zag ik op het schoolplein van mijn kinderen een jongen in de kou in een korte broek. Ik ken zijn ouders en weet dat hun zoon altijd een korte broek wil dragen. Zijn ouders denken: 'ach, zolang hij het prettig vindt en er niet ziek van wordt.' Soms kun je je als opvoeder heel erg druk maken om iets en ga je haast principieel de strijd aan met je kind, terwijl je later denkt: 'ach, wat maakt het eigenlijk ook uit'."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore