Lifestyle

Historische hofjesstad Leiden in trek bij Amerikanen

25 januari 2020 08:48 Aangepast: 26 januari 2020 06:18
De binnenstad van Leiden. Beeld © iStock

Van Nederlandse cultuursnuffelaars tot nieuwsgierige Amerikaanse toeristen. Langs de grachten van Leiden is voor iedereen wat te vinden. In de geboortestad van Rembrandt vind je veel musea, historische hofjes, maar ook bijzondere winkels en heel wat gezellige kroegen.

De historische binnenstad van Leiden trekt jaarlijks één miljoen Nederlandse bezoekers, die gelokt worden door het brede aanbod van kunst en cultuur. Ook buitenlandse toeristen duiken vaker op in de grachtenstad. Behalve Duitsers en Belgen zijn dat ook Amerikanen, die in Leiden op zoek gaan naar hun wortels.

Jaar van de Pilgrims

Naar schatting 25 miljoen Amerikanen, waaronder Barack Obama, stammen namelijk af van de Pilgrims, die worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten. Het waren religieuze vluchtelingen uit Engeland - daar weggestuurd omdat ze veel te fanatiek waren - die in 1620 met het schip de Mayflower naar Amerika voeren, maar daarvoor twaalf jaar in Leiden bivakkeerden.

Het Galgewater in hartje Leiden. Het Galgewater in hartje Leiden.

Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat de Mayflower de oceaan overstak en 2020 is in Leiden dan ook omgedoopt tot het Pilgrimjaar. Met een wandelroute in de voetsporen van de strenggelovige Protestanten, maar ook een heuse Mayflower escaperoom zal dat nog meer Amerikanen trekken, die in Leiden sowieso al hun ogen uitkijken.

Binnenkijken bij historische hofjes

Voor Amerikaanse toeristen is de historische binnenstad net een openluchtmuseum. Maar de sfeervolle grachten met al haar monumentale panden zullen ook de bezoeker uit eigen land verrassen. Zo weten weinig mensen dat Leiden meer hofjes heeft dan Haarlem. Oases van rust verstopt achter onopvallende deuren.

In sommige van deze 35 hofjes wonen enkel vrouwen, andere worden gebruikt als studentenhuisvesting. De hofjes zijn vrij te bezoeken, zolang de privacy van de bewoners gerespecteerd wordt. Bijzonder zijn ook de hofjesconcerten, die dit jaar gehouden zullen worden op 31 mei en 1 juni.

Een voormalig bordeel aan de Groenhazengracht. Een voormalig bordeel aan de Groenhazengracht.

Hoerenmadam Groen Haasje

Het vrolijke roze huisje aan de Groenhazengracht was in de vijftiende eeuw een bordeel dat gerund werd door een Vlaamse hoerenmadam. De wijk was toen een rosse buurt, die bekend stond als de Billenburch.

Prostituees werden in die tijd ook wel 'haasjes' genoemd en de bordeelhoudster had als bijnaam Groen Haasje. De straat - inmiddels een keurig stukje Leiden - is naar haar vernoemd.

Winkelaanbod

Voor bijzondere winkels ga je naar de Breestraat. Zo zit hier Babooka, een zaak met de mooiste koffietafelboeken. De winkel zelf mag er ook zeker zijn. Vergeet niet om een kijkje te nemen in de gewelfde kelder. Twee deuren verderop vind je Swan. Store, een winkel vol originele cadeaus, zoals handgemaakte tasjes van gerecycled leer en plantenpotjes van kokosnoot.

Dan is er nog Wonderful Nature, een winkel met natuurlijke woonaccessoires, in de breedste zin van het woord. Fossielen, keramiek met patronen uit de natuur, maar ook opgezette dieren. Deze dieren zijn afkomstig uit Europese dierenparken en zijn een natuurlijke dood gestorven. Er wordt alleen samengewerkt met kwaliteitspreparateurs. Zo is het pronkstuk - een tijger - opgezet door de wereldkampioen taxidermie.

Opvallende woonaccessoires in Wonderful Nature. Opvallende woonaccessoires in Wonderful Nature.

Afgelopen zomer gingen twee belangrijke musea van Leiden na een flinke verbouwing weer open. De Lakenhal, waar nog tot 2 februari de tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star te zien is, werd grondig opgeknapt en is een vleugel rijker.

Ruim baan voor de langnekdino

Naturalis Biodiversity Center groeide nog meer in omvang: het museum en onderzoekscentrum kreeg er een spectaculair gebouw bij, gekoppeld aan de oudbouw. Het lichte atrium is de blikvanger en van daaruit loop je naar de negen groots opgezette museumzalen. Zoals de twaalf meter hoge dinosauruszaal waar de reusachtige langnekdino en Tyrannosaurus rex - liefkozend Trix genoemd - alle ruimte krijgen.

Het vernieuwde Naturalis. Het vernieuwde Naturalis.

Wie na een rondje langs de dino's en de ijstijd plots de eetlust van een mammoet heeft, kan in Leiden alle kanten op. Want om alle leuke eetplekjes uit te proberen, moet je een paar weken in de stad verblijven. Zo kun je bijvoorbeeld prima lunchen, borrelen of dineren in het historische pand van de Waag, in oud koetshuis Pakhuis of bij het knusse Lot en de Walvis, dat in de zomer als dikke bonus een mooi terras heeft.

Het studentenhuis van Soldaat van Oranje

Gezellig is ook het Pieterskwartier, waar je voor verse, huisgemaakte appeltaart de zeventiende eeuwse woonkamer van Madame Marie binnenstapt en voor een biertje een deurtje verder gaat naar café Barrera.

Kijk voor je de kroeg in loopt ook even omhoog, dan zie je Huize Welgelegen; het studentenhuis waar Erik Hazelhoff Roelfzema, Soldaat van Oranje, woonde. Er schuin tegenover zit restaurant De Klok. Proef hier vooral de paling, die mede-eigenaar Marvin rechtstreeks bij zijn vissersfamilie in Katwijk haalt.

Voorgerecht met paling. Voorgerecht met paling.

Amerikaanse interesse

Voor de 33.000 studenten die Leiden telt, is de Pieterskerk een plek waar ze soms tentamens afleggen. Het monument doet al sinds halverwege de jaren zeventig geen dienst meer als kerk, maar is open voor bezoekers, heeft een knus café en wordt daarnaast gebruikt voor evenementen.

Het is ook de plek waar de broer van Rembrandt trouwde en waar zijn ouders begraven liggen. Een ander graf dat veel bekijks trekt, is dat van John Robinson, leider van de Pilgrims, die hier in 1625 zijn laatste rustoord vond.

Een woordvoerder van de Pieterskerk vertelt dat er in de afgelopen anderhalf jaar al een flinke toename aan Amerikaanse bezoekers is geweest. Sommige Amerikanen namen zelfs hun stamboom mee. Niet geheel toevallig zal in maart de officiële opening van het Pilgrimjaar dan ook in de Pieterskerk gehouden worden. Naar verwachting zal het aantal stamboomtoeristen daarna alleen maar verder stijgen.

De Pieterskerk in gebruik voor tentamens. De Pieterskerk in gebruik voor tentamens.

Ook leuk om te doen:

Maak een stadswandeling met de enthousiaste vrijwilligers van Gilde Leiden, die de interessante geschiedenis van de stad uit de doeken doen, maar ook allerlei grappige weetjes uit hun mouw schudden.

Bij regenachtig weer is Theater Trianon de ideale plek om te schuilen. De oudste bioscoop van Leiden opende in 1927 haar deuren en ademt nog steeds die jaren-twintig-sfeer.

In Japanmuseum Sieboldhuis opent op 31 januari een tentoonstelling over de kat in de Japanse kunst. Een must voor zowel katten- als Japanliefhebbers. Halverwege de 19e eeuw was dit het woonhuis van arts Philipp Franz von Siebold, die daarvoor in Japan gewerkt had. Het museum toont ook de opmerkelijke collectie die hij verzamelde: van sierlijke Japanse prenten tot gigantische krabben op sterk water.

Zoals elke zichzelf respecterende stad heeft Leiden haar eigen bier. Dat kun je proeven bij het Stadsbrouwhuis, waar ze elke zondagmiddag live muziek hebben. Voor een goed glas wijn steek je over naar Proeflokaal 1574. Reserveren is raadzaam, want de 'wijnhuiskamer van Leyden' is - terecht - een erg populaire plek.

In hartje centrum, vlak naast de zeventiende-eeuwse Morspoort, kun je slapen in een oude kazerne. De 18 ruime kamers van Boutique Hotel D'Oude Morsch zijn modern ingericht met her en der nog een verwijzing naar het verleden, zoals munitiekisten die dienst doen als nachtkastjes.

Voor dit artikel is onze redacteur naar Leiden gereisd op uitnodiging van Leiden Marketing. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van