Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter is bang voor haar operatie

14 januari 2020 12:33 Aangepast: 17 januari 2020 15:05
Beeld © iStock

Het 4-jarige dochtertje van Cecile heeft de laatste tijd nogal last van boze buien en snel huilen. Kan dat te maken hebben met haar aanstaande operatie?

Om de haverklap kampt het dochtertje van Cecile met een keelontsteking. Daarom staat binnenkort het verwijderen van de keelamandelen op de planning. Cecile: "Sinds Emmy dit weet, is ze thuis nogal opstandig. Ze wordt boos om kleine dingen, bijvoorbeeld als ik zeg dat het tijd is om haar tanden te poetsen. Vooral ik als moeder krijg het te verduren. Komt dit omdat ze zenuwachtig is voor de operatie? Hoe bereid ik haar goed voor op deze ingreep?"

'Wellicht heeft Emmy in haar hoofd iets heel groots gemaakt van haar operatie'

Het is heel waarschijnlijk dat het gedrag van Emmy inderdaad te maken heeft met de aanstaande operatie, zegt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren. Een goede voorbereiding is alles, zegt zij: "Probeer je dochter zoveel mogelijk te vertellen over hoe het in zijn werk zal gaan. Misschien kunnen jullie een boekje halen bij de bieb? Er zijn heel fijne reeksen voor kleuters van haar leeftijd, zoals Nijntje in het ziekenhuis, een verhaaltje dat gaat over het verwijderen van de amandelen." 

"Wees je ervan bewust dat zij geen referentiekader heeft, en niet weet hoe het voor haar zal zijn. Leg haar dus goed uit wat het betekent om geen amandelen meer te hebben - wellicht heeft ze hier iets heel groots van gemaakt in haar hoofd. Ook handig: maak een aftelkalender. En ga met haar naar het ziekenhuis zodat ze al weet hoe dit eruit ziet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: mijn dochter wil niet opstaan

Sommige kinderen zijn niet zozeer bang voor de operatie, maar vooral voor de narcose. "Stel je kind gerust door haar te zeggen dat ze niet alleen zal worden gelaten en dat je bij haar zal zijn als ze weer wakker wordt. Vertel haar over de narcose, dat dat heel raar kan voelen maar dat het nodig is omdat ze haar geen pijn willen doen", zegt kindercoach Dubbeld.

Onredelijke woedeaanval 

Het is volgens haar belangrijk om als ouder vragen te stellen en je kind ook de ruimte te geven om zelf vragen te stellen. "En houd vooral in je achterhoofd dat ze je echt nodig heeft en dat dit heel erg spannend is voor een kleuter. Neem haar zorgen serieus. Ook als ze een onredelijke woedeaanval heeft, houd er rekening mee dat ze de komende tijd die wel vaker zal hebben. Maar als je weet waar bepaald gedrag vandaan komt, dan heb je meer tolerantie. Leg de nadruk op het geruststellen: knuffel d’r plat en zeg dat het spannend is maar allemaal wel goed komt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore