Ga naar de inhoud
Gezondheid

Vitamine D-tekort: wat te weinig zonlicht met je kan doen

Beeld © iStock

Zo begin januari is de zon of zelfs maar een zonnestraaltje ver te zoeken. Daar worden we over het algemeen geen blijer mens van, al helemaal niet als we bedenken dat we door gebrek aan zonlicht een (ernstig) vitamine D-tekort kunnen oplopen. Dokterdokter.nl legt uit wat de symptomen zijn van zo'n tekort én hoe je dit kan voorkomen.

Behoorlijk wat Nederlanders kampen met een ernstig Vitamine D-tekort: maar liefst 40 procent van de vrouwen boven de vijftig jaar heeft er last van. 

Vitamine D is belangrijk voor de opbouw en sterkte van botten en tanden. Het lichaam maakt vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht. Dat er zoveel mensen last van hebben, heeft er mee te maken dat er volgens de Gezondheidsraad nogal wat mensen in een risicogroep vallen: zo lopen kinderen (tot vier jaar), zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, donkere mensen, gesluierde vrouwen, vrouwen tussen de 50 en 70 jaar en iedereen boven de 70 allemaal meer risico. En daarbij nog iedereen die te weinig zon ziet.

Vitamine D-tekort? Dit zijn de symptomen

De symptomen bij een vitamine D-tekort kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Zwakheid
  • Letsel oplopen bij een duwtje of stootje
  • Pijn aan gewrichten en spieren ook bij geen overbelasting
  • Spiertrillingen of krampen
  • Lusteloosheid
  • Hyperventilatie bij stresssituaties
  • Zwetend wakker worden in de nacht door angstaanvallen of nachtmerries
  • Overgevoelig of bloedend tandvlees

Volgens Gert Schuitemaker, doctor in de geneeskunde, apotheker en oprichter van het Orthomoleculair Instituut, wordt de kans op kanker en auto-immuunziekten verkleind bij het innemen van vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert de risicogroepen dan ook dagelijks voedingssupplementen in te nemen met tien microgram vitamine D.

Hogere dosis

Schuitemaker is het echter niet eens met dit advies. In zijn rapport benoemt hij dat onderzoekers van mening zijn dat de overheid zo snel mogelijk moet overgaan tot verhoging van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk berekend dat er op jaarbasis bijna zevenduizend minder kankerdoden zullen vallen als Nederlanders dagelijks 25 mcg vitamine D innemen.

Veel
Lees ook:
Veel multivitamines peuters voldoen niet: te weinig vitamine D

Vette vis

Mensen die tussen de vier en vijftig jaar zijn, krijgen volgens de Gezondheidsraad wél genoeg vitamine D uit voedsel en zonlicht. Vette vis, zoals zalm en makreel, is een belangrijke leverancier van vitamine D. De geadviseerde visinname is maximaal twee keer per week. Verder wordt vitamine D vooral toegevoegd aan margarine, bak- en braadproducten. 

Remmen van kanker

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat een lage vitamine D-spiegel het risico op darm-, borst- en prostaatkanker met 30 tot 5o procent verhoogt. De overlevingskans hierbij wordt ook lager bij een vitamine D-tekort.

Laboratoriumexperimenten laten zien dat de groei van deze vormen van kanker door een hoge vitamine D-spiegel worden geremd. Ten slotte blijkt dat darmkanker minder vaak voorkomt bij mensen die een hoog vitamine D-gehalte in hun bloed hebben.

Onderschatting vitamine D

Volgens Schuitemaker wordt een vitamine D-tekort al 'decennialang' wereldwijd onderschat. In eerder onderzoek zette hij uiteen hoe mensen met een vitamine D-tekort zich kunnen beschermen tegen osteoporose, kanker en hart- en vaatziekten. Maar mogelijk ook tegen diabetes, reuma, multiple sclerose, depressie en tuberculose.

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.