Op reis

Avontuurlijke gezinsvakanties: Met je kleuter naar Sri Lanka? Waarom niet!

10 januari 2020 12:00 Aangepast: 11 januari 2020 10:34
Beeld © Annet van den Ende

Buiten is het grijs, grijzer, grijst, dus niet zo verrassend dat de meeste Nederlanders in deze grauwe maand hun volgende vakantie boeken. Maar waarom zou je als jong gezin per definitie moeten kiezen voor een Waddeneiland of een camping in Frankrijk? Journalist Amir Andriesse liet zijn wanderlust niet afremmen door zijn 3-jarige zoontje en nam hem mee op wereldreis.

Toen mijn vrouw zwanger was, vroeg ik licht in paniek aan een vriendin-met-kind of we straks nog wel op reis zouden kunnen. Dat deden we namelijk nogal graag. "Ja joh, gewoon meenemen, juist als ze klein zijn heb je er geen kind aan." Ze had helemaal gelijk. Onze zoon Eric was net drie toen we begonnen aan een vijf maanden lange wereldreis. Daarvoor hadden we 'geoefend' met reizen naar Maleisië en Bali en de ervaringen die we tijdens die trips hadden opgedaan, konden we mooi gebruiken op ons rondje aardbol.

Reizen met kleine kinderen vergt wel absoluut een andere mindset. Je moet je reis wat beter voorbereiden, want ad hoc is niet altijd even leuk. Voor je kind dan, zelf ben je natuurlijk hartstikke flexibel en vind je het helemáál niet erg dat je tot diep in de avond van hotel naar hotel rijdt omdat je nu net vandaag op de bonnefooi besloot te rijden en alles vol zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizen ook stressvol voor kinderen: 'Tijdens vakantie is alles opeens anders'

Zo heb je geen kind aan je kind

1. Rust reinheid en regelmaat

Met goed plannen bedoel ik overigens niet alleen dat het handig is als je ’s ochtends weet waar je ’s avonds slaapt, maar ook dat je je tijd wellicht wat anders indeelt dan jullie als kinderloze globetrotters gewend waren. De heilige drie-eenheid rust, reinheid en regelmaat is, zeker op langere reizen, net zo belangrijk als thuis. Nou ja, de reinheid misschien wat minder, maar de noodzaak van de andere r’s moet je niet onderschatten. Probeer niet zo veel mogelijk in een dag te proppen, maar verdeel de activiteiten.

Vandaag naar die prachtige waterval waarvoor je eerst een uur door het regenwoud moet lopen, liefst tijdens zonsopgang? Dan morgen laat uit bed en niksen bij het zwembad. Laat het tempo zakken, hou rekening met een jetlag en doe lekker mee met de middagslaapjes. Overigens schijnt de kind-in-rugzakconstructie, hoewel wij die nooit hebben uitgeprobeerd, uitstekend te werken. Kind kan rondkijken en slapen, jullie beklimmen vrolijk de Popocatépetl, iedereen blij.

Eric op het strand van Yeppoon (Australië) Eric op het strand van Yeppoon (Australië)

2. Neem Duplo mee

Ook met een peuter kun je goed eten, het hoeft echt niet elke dag laagdrempelig en kindvriendelijk. Wat is dat überhaupt? Dat er een schommel in de tuin staat en een bak viltstiften op de bar? Geloof mij nou maar, als je in een toprestaurant (lunch, liever geen diner wegens te lang en te laat) om een vel papier en kleurpotloden vraagt, krijg je ze ook wel. En neem vooral geen tablet mee om je zoetje zoet te houden, maar Duplo of een paar autootjes. Je wil niet weten hoe trots je je voelt wanneer de ober zegt dat je kind zo lief is aan het spelen in plaats van naar een scherm zit te kijken.

Waarmee ik de tablet zeker niet verketter hoor: hij is regelmatig onmisbaar gebleken, vooral in de avonduren wanneer wij rustig een glas wijn wilden drinken en hij een beetje moe en kribbig was, want dat gaat natuurlijk gewoon door zoals thuis. Paw Patrol of Dora aanzetten en je hebt zo een uurtje je handen vrij.

3. Maak het spannend

Wat avontuur betreft kan het een kind niet spannend genoeg zijn. De wereldreis begon in Namibië: overal giraffen en zebra’s, hier en daar een loslopende olifant, cheeta’s, apen, het kon niet op en Eric keek zijn ogen uit. In de Sri Lankaanse jungle was híj degene die ons voorging, want hij was immers 'de wildernisverkenner' (Up was toen zijn favoriete film, vandaar). De beelden daarvan staan voor altijd op mijn netvlies gebrand: zo lief, met die korte pootjes stoer voor ons uit banjerend. Maar het avontuurlijkst vond Eric zelf waarschijnlijk de drie weken die we doorbrachten in een campertje. Met z’n drieën in zo’n kleine ruimte was voor hem één groot feest. Hij sliep ‘op zolder’ en stak elke ochtend z’n koppie naar beneden: "Het! Is! Ochtéénd!"

'Houd het bedritueel van thuis in stand: pyjama aan, tandjes poetsen, verhaaltje en naar bed. Ook in het vliegtuig'

4. Zoek een oppas

Reizen betekent niet dat pa en ma 24/7 bij elkaar moeten zijn. Wissel soms eens af met de kinderdienst. We zijn beiden weleens op eigen houtje een stad ingelopen, ik ging eens naar een voetbalwedstrijd, mijn vrouw een paar uur shoppen.

En datenight bleef ook in den vreemde een vast onderdeel van ons leven. Een oppas is echt niet zo moeilijk te vinden. In landen als Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië stikt het van de Nederlanders, dus daar is het helemaal een makkie. Post een oproep op Facebook-groepen van 'Dutchies' in de betreffende stad, of mail een eventuele Nederlandse school. Hotel-babysitters zijn ook prima, zeker bij kleinere kinderen. Wel zijn die vaak erg duur. Geen oppas? Als je kind slaapt, kun je heus wel naar de rooftopbar van het hotel. Babyphone-app aan en proosten maar.

5. Vlieg de nacht door

Nachtvluchten zijn je vriend. Een uur of acht is het lekkerst. Zet een Pixar op, gooi er wat eten in en dan slapen. En houd het bedritueel van thuis in stand: pyjama aan, tandjes poetsen, verhaaltje en 'naar bed'. Dat je zelf niet slaapt omdat je bloedje je constant schopt in zijn slaap en omdat vliegtuigstoelen helse bedden zijn, moet je maar voor lief nemen. Dat je kind uitgerust op de plaats van bestemming komt, zorgt in elk geval voor een relaxed begin van je reis.

'Eric moest gewoon 'in de hoek', of dat nou in een volle trein of in een hotelkamer was'

Valkuil

Is reizen met kleine kinderen dan alleen maar pais en vree? Natuurlijk niet! Zeker niet als je maanden van huis bent en je je eigen reistips uit het oog begint te verliezen. Op een gegeven moment voelden we: we zijn niet meer op vakantie, maar op reis en we blijven nog wel even weg, dus we moeten de teugels straktrekken. Even streng zijn weer, even die regelmaat terug. Drie maaltijden per dag. En Eric gewoon 'in de hoek' zetten als hij te ver gaat, of die hoek nou in een volle trein is of in een hotelkamer. Maar als je die discipline hebt, heb je echt geen kind aan je kind. Dat vindt uiteindelijk maar één ding belangrijk: de hele dag met jullie zijn, volle bak aandacht.

Pluspunt

Reizen met (kleine) kinderen heeft ook een aantal voordelen, waarvan wij er één helemaal fantastisch vonden: je wordt op vliegvelden over de hele wereld (en al helemaal in Azië en Zuid-Amerika) behandeld als royalty. "O, checken jullie maar even hier in hoor, bij de business class, welnee, niet in die lange rij gaan staan joh." Bij de security, bij de paspoortcontrole, bij het boarden: je komt aanlopen en er verschijnen glimlachen op gezichten en er gaan hekjes open. Je raakt ook sneller in gesprek met een wildvreemde als je een kind bij je hebt. Het begint met 'Hoe oud is hij?' en voor je het weet heb je een lijst met leuke speeltuinen en restaurants op zak.

Dus waar wachten jullie nog op? Fijne vakantie!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore