Toeval?

Op dezelfde dag uitgerekend: zussen Malu en Joyce kregen vlak na elkaar een zoon

08 januari 2020 14:15 Aangepast: 08 januari 2020 18:18
De zwangere zussen Joyce en Malu en hun inmiddels geboren zoontjes

Net als cabaretduo Yentl en De Boer, die tijdens kerst bijna gelijktijdig moeder werden, bevielen zussen Malu (27) en Joyce (26) allebei in dezelfde week van een kindje. Ze waren zelfs op dezelfde dag uitgerekend. Een bijzonder toeval of komt het vaker voor bij vrouwen die zo close zijn?

Joyce ontdekte dat ze zwanger was toen ze bij haar oudere zus Malu op bezoek was. "We hadden het over onze menstruatie, die van mij was altijd onregelmatig", vertelt ze. "Malu vroeg of ik inmiddels weer ongesteld was geworden. Niet? Misschien was ik dan wel zwanger! Ze had nog een test liggen en spoorde me aan die te doen. Hij bleek positief te zijn. We waren allebei in shock en helemaal blij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Cabaretduo Yentl en De Boer allebei zwanger

Eenmaal van de verbazing bekomen, vroeg Joyce of Malu eigenlijk wel ongesteld was geworden. Nee, zei Malu, maar ze had ’s ochtends al een test gedaan. Die was negatief, dus zwanger was ze niet. Joyce vertrouwde de test niet en vroeg haar zus het gewoon nog eens te doen, ze hadden tenslotte nog een test over. En ja hoor, ook Malu bleek wel degelijk zwanger. "We waren helemaal door het dolle heen."

Een tweeling op komst?

De zussen vertelden het mooie nieuws samen aan hun ouders. Malu: "Ik had al een zoontje, Dex, en ik zei tegen mijn moeder: Dex wil graag een boekje lezen met oma. Dat boekje heette Baby op komst, en ik had er 'Baby’s' van gemaakt. 'Twee baby’s?' zei mijn moeder, 'ben je zwanger van een tweeling?' 'Nee', zei Joyce toen, 'ik ben ook zwanger!' Ze konden het haast niet geloven."

De moeder van Joyce en Malu kreeg er ineens twee kleinkinderen bij De moeder van Joyce en Malu kreeg er ineens twee kleinkinderen bij

Alsof de gelijktijdige ontdekking van de zwangerschap nog niet bijzonder genoeg was, bleek na verloop van tijd ook dat ze op precies dezelfde dag waren uitgerekend: 15 augustus. "Dat hadden we echt niet verwacht." En daar hielden de overeenkomsten nog niet op. Joyce bleek zwangerschapsdiabetes te hebben. Omdat dat erfelijk kan zijn, moest ook Malu zich laten testen. Ook zij bleek het te hebben. "We zeiden tegen elkaar: als we nou ook nog op dezelfde dag bevallen, gaan we gelijk door naar het casino."

Samen puffen in de hitte

Omdat ze precies gelijk opgingen, konden ze alles samen delen. Van de geslachtsecho – allebei een jongetje – tot de zwangerschapsshoot. De zussen gingen gelijktijdig met verlof. "Liepen we samen op het strand met onze dikke buiken, te puffen in de hitte. Op het laatste moment kwamen we nog amper vooruit, we zagen er niet uit met z’n tweeën."

'Door de bevalling van Malu had ik echt zin om ook te gaan bevallen'

In hun familie werd een pooltje opgezet. Wie het dichtst bij de juiste datum zat, zou de pot winnen. Joyce: "Het was echt een beetje een strijd. We waren op een gegeven moment allebei wel klaar met die zwangerschap, ik nog wat meer dan Malu."

Vijf dagen na elkaar

Malu beviel uiteindelijk op 2 augustus, haar eigen verjaardag, van zoontje Dean. Joyce was erbij in het ziekenhuis. "Onwijs leuk dat ik het zo mocht meemaken. De goede bevalling van Malu werkte motiverend voor me, ik had er echt zin in om zelf te gaan bevallen." Malu: "Daar kwam je later wel van terug." Joyce: "Achteraf wel ja. Malu had me al wel verteld wat ik kon verwachten, maar dat moet je toch zelf ervaren." Vijf dagen na Malu, op 7 augustus, mocht ze zelf aan de bak. "Het was heftig, maar uiteindelijk is de bevalling bij ons allebei goed verlopen: ik ben binnen 4 uur bevallen en Malu binnen 5 uur."

Inmiddels zijn hun jongens 5 maanden oud. "Ze groeien op als broertjes, we brengen veel tijd met elkaar door. De jongens lijken totaal niet op elkaar. De een draait zich al om, de ander nog niet. Al die fases ga je samen door. We waren al hecht, maar dit heeft ons nog hechter gemaakt. Onze zoons zullen heel veel met elkaar optrekken. We hopen dat ze beste vriendjes worden. Maar misschien slaan ze elkaar straks wel de hersens in."

Malu is momenteel 3 maanden zwanger van kind nummer drie. Dit keer helaas niet tegelijk met Joyce.

Toeval of iets anders?

Nagenoeg tegelijk zwanger raken als je heel close bent, een bijzonder toeval of komt dat vaker voor? Beatrijs Smulders, verloskundige en schrijfster van onder andere het handboek Veilig Zwanger, houdt het op het eerste. "Als verloskundige heb ik vaak meegemaakt dat vriendinnen of zusjes vrij snel na elkaar zwanger werden. Dat komt meestal voort uit een gedeeld verlangen naar een baby, iets waar ze allebei mee bezig zijn. Heel soms raken ze vlak na elkaar of vrijwel gelijktijdig bevrucht. Dat is echt toeval, een lucky shot."

Het bekende verhaal dat vrouwen die veel tijd met elkaar doorbrengen tegelijk gaan ovuleren en menstrueren, speelt volgens haar geen rol. "Voor dat verhaal heb ik nooit een wetenschappelijke onderbouwing gezien. En op het moment dat je zwanger raakt, leef je doorgaans samen met je eigen man, niet met je vriendinnen of je zus."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore