Ga naar de inhoud
Carrière

De 5 spelregels van... de salarisonderhandeling

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van een salarisonderhandeling.

De situatie

Je koopt je lens deze maand, kijkt nog eens goed op je loonstrook en denkt: tijd voor opslag! Maar met alleen roepen kom je er natuurlijk niet, daarom geeft Hans van der Spek, manager bij HR-consultancybureau Berenschot hier de vijf spelregels voor je salarisonderhandeling. Gratis en voor niks.

De spelregels

1. Neem het heft in handen

Nee, praten over geld is niet leuk. En al helemaal niet makkelijk. Maar ga niet zitten wachten totdat je baas je toegevoegde waarde ziet. Als je vindt dat je meer verdient, dan moet je dat zeggen, weet Hans van der Spek. "Het komt je gewoon niet vanzelf aanwaaien, hoe glansrijk je prestaties ook zijn. Dus hup, plan dat gesprek met je manager en spreek je uit. Het ergste wat je kan gebeuren is dat je die opslag niet krijgt." Buts in je ego en weer door. "Vraag op zo'n moment wat je kunt doen om die verhoging wel te krijgen. Of dat je misschien wel een opleiding kunt krijgen. Groei zit niet alleen in geld."

De
Lees ook
De 5 spelregels van... de bioscoop

2. Niet in het najaar

Stel je pingel voor extra pegels niet te lang uit, want tegen het einde van het jaar is de kans op een 'nee' groter. Geen budget, focus op andere plannen, en weg is je kans. "Opper het liever aan het begin van het jaar, of net na de zomervakantie." Dat laatste is dubbelhandig, want als je drie weken bent weggeweest ziet je manager meteen wat hij mist.

3. Kruimels kunnen echt niet

Ga je de op de barricade voor een betere buit, laat je dan niet afschepen met een procentje en een zak complimenten. "Tussen de 7 en 10 procent is dikke prima bij een promotie. Als je van de ene naar de andere baan hopt, kun je zeker aan de buitenkant daarvan gaan zitten. Je neemt dan namelijk meer risico dan wanneer je al een contract hebt en de organisatie al kent."

De
Lees ook
De 5 spelregels van... het huishoudboekje

4. Check je wisselgeld

Zoals Van der Spek al aangaf in regel 1: compensatie voor je inzet zit niet alleen in cash. Soms kun je jezelf als een dooie mus in een gouden kooi plaatsen door alleen maar te knokken voor knaken. "Succes blijft niet eeuwig aan je plakken. Misschien was jij in 2010 wel de beste in jouw vakgebied, maar heb je inmiddels 10 collega's die hetzelfde kunstje kunnen. Of beter zelfs, als je niet oppast. Soms zit je echte winst juist in je eigen ontwikkeling. Dus als je voelt dat er geen stuiver los te peuteren is, kijk dan naar andere manieren om waardering te voelen, zoals de kans om een opleiding te volgen of een overstap naar een andere divisie."

5. Houd het helder

Soms stap je vol zelfvertouwen een arbeidsvoorwaardengesprek - 3 x woordwaarde - met een nieuwe baas in. Je hebt je voorbereid, je bent klaar voor een potje blufpoker en dan vraagt 'ie ineens om een kopie van je laatste salarisstrook. Lekker dan. Moeilijk doen heeft dan geen zin, want als je zelf geen transparantie geeft, komt dat het vertrouwen ook niet ten goede. "Beter spreek je helder af wanneer je dan wel een stap in salaris kunt maken, en welke voorwaarden daarvoor gelden. Als je weet dat je na twee jaar op een opslag kunt rekenen, kun je een weloverwogen keuze maken. Soms zit de winst bijvoorbeeld in reistijd, minder uren werken of in een andere branche. En als jullie vooraf duidelijk afspreken welke voorwaarden er gelden, kun je die afspraken weer aanhalen wanneer je het gesprek aangaat als de tijd rijp is. Ga dus voor het perspectief."