Van onze partner PLUS

10 geweldige tips om kerststress te voorkomen

13 december 2019 12:19 Aangepast: 13 december 2019 14:21

Lijstjes maken, boodschappen halen, werk afronden, kinderen helpen op school, kaartjes schrijven, sociale verplichtingen, afstemming met familieleden... Met deze tips houd je het hoofd koel tijdens alle kerstvoorbereidingen.

Kerstmis is heel erg leuk, maar de aanloop ernaartoe kan best stressvol zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen. Als het maar wél lekker en gezellig gaat worden, het liefst met een flinke dot sneeuw in de tuin. Eerlijk is eerlijk, vaak gaat er een hoop geregel aan vooraf. Schoolknutsels die in elkaar geflanst moeten worden, werk dat af moet en boodschappen die gehaald moeten worden Het is rennen en vliegen. Maar met deze tips sla jij je er met gemak doorheen.

1. Less is more

Twee dagen volproppen met afspraken, én nieuwe verlichting voor in de tuin, én een nieuw tafelkleed, én een hip gerecht op tafel, én kerstkaarten schrijven, én een sprankelende outfit. Is het echt allemaal zo noodzakelijk als het lijkt? Bedenk van tevoren wat je echt belangrijk vindt, en laat de rest voor wat het is. The most wonderful time of the year draait vooral om gezellig samenzijn, niet om een briljant gedekte tafel, negen haute cuisine-gerechten of een kerstspektakel in je tuin.

2. Let op de centen

Als iets stress oplevert, dan is het wel meer geld uitgeven dan je gepland had. Bedenk van tevoren hoeveel je wilt uitgeven aan eten, versiering, cadeautjes, eventuele uitjes en onverwachte uitgaven. Zo houd je je budget onder controle, en kun je zorgeloos je inkopen doen.

3. Zeg vaker ‘nee’

Geen tijd om die klus van een collega op te pakken of om bij je oud-achtertante op de koffie te gaan? Zeg eens nee. Laat die collega zijn eigen klusjes opknappen, en plan een bezoek aan je oud-achtertante in het nieuwe jaar. Weet dat het niet erg is een keer ‘nee’ te zeggen.

4. Organiseer je een etentje? Probeer het eerst een rondje uit

Oefening baart kunst, ook in de keuken. Alles valt of staat met een grondige voorbereiding. Ga je gerechten maken die je nog nooit eerder hebt gekookt? Wil je voor, hoofd en na goed op elkaar afstemmen? Of heb je een lastig recept uitgezocht? Probeer ruim voor de feestdagen je diner al eens uit met een rondje proefkoken. De uitgelezen kans voor blunders die je voor de Kerst zelf kunt voorkomen. Ook weet je precies welke uitdagingen je te wachten staan én of de gerechten smaken zoals je hoopt. Een slechte generale belooft een goede Kerst.

5. Haal boodschappen op tijd in huis

Nogmaals, een grondige voorbereiding is key! Klinkt als een inkopper, maar je zal de eerste niet zijn die er Eerste Kerstdag 15.30 uur achter komt dat je de slagroom bent vergeten. Paniek! Maak ruim van tevoren een boodschappenlijstje. Noteer daar niet alleen op wat je voor de feestdagen nodig hebt, maar ook je ‘normale’ boodschappen. Ga tijdig naar de supermarkt en kies voor een rustig tijdstip. Vroeg in de ochtend of juist ‘s avonds laat zijn ideale shopmomenten. Dan kun je op je gemak rondkijken, en is de kans dat je misgrijpt een stuk kleiner. Of bestel je Kerstboodschappen online, wel zo makkelijk! 

6. Vraag om hulp

Vraag je buurman dat pakketje op te halen bij het postkantoor als hij toch die kant op fietst. Vraag je moeder of zij saucijzenbroodjes wil regelen, dan zorg jij voor de versiering. Vraag je partner te helpen met het sjouwen van drank. Het kan dat om hulp vragen niet in je aard zit, maar anderen vinden het vaak alleen maar fijn om je te helpen. Zeker als dat betekent dat jij niet als een stresskip rondrent.

7. Ga voor de dresscode casual Christmas

Waarom zou je jezelf in moeilijke bochten wringen om een chique outfit te scoren als blijkt dat heel veel mensen zich daar helemaal niet prettig in voelen? Uit onderzoek van PLUS - gehouden onder meer dan duizend Nederlanders - blijkt dat de helft het liefst niet ‘op net’ aan de dis verschijnt. En maar liefst  20% trekt als outfit het allerliefst een foute kersttrui aan.

8. Neem tijd voor jezelf

Je zou het bijna vergeten, maar ontspannen is juist in deze drukke periode een must. Neem tussen de bedrijven door tijd voor jezelf, en probeer bewust te ontspannen. En dan bedoelen we geen televisie kijken of urenlang op je mobiel scrollen, want daar ontspan je niet volledig van. Nee, lees liever een boek, bel iemand die je lief is, mediteer met behulp van een app, ga knutselen. Het maakt niet uit wat het is, als je maar écht even tot rust komt. 

9. Ga naar buiten om te bewegen

Heerlijk al dat lekkere eten, maar vaak ga je je er niet fitter door voelen. Ga naar buiten voor een flinke wandeling. Wandelen is namelijk niet alleen goed om je fris en fruitig te voelen, maar ook voor de spijsvertering en ontspanning. Door buiten te zijn maak je bovendien vitamine D aan. Win-win-win dus.

10. Onverwachts toch last van stress? Ruik aan een citroen

Onderzoekers van de universiteit van Ohio kwamen erachter dat even ruiken aan een citroen je humeur meteen een boost geeft. Dus zet die maar alvast op je boodschappenlijstje. Op een stressvrije Kerst, geniet!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore