Van onze partner PLUS

Derde Kerstdag? Kliekjesdag!

13 december 2019 12:19 Aangepast: 13 december 2019 14:20

Na de feestdagen is het tijd om bij te komen van alle drukte met een rustige Derde Kerstdag. Een dag waarop we…kliekjes eten! Super makkelijk, lief voor het milieu, en ook gewoon heel lekker.

Wat was het weer genieten, Eerste en Tweede Kerstdag: oma’s gevulde rollade met jus, glaasje wijn erbij. En zoals altijd was het natuurlijk véél te veel. Wat doe je met de restjes? Wat kun je er allemaal voor lekkers mee maken? We vroegen het Marieke Lazeroms, campagnemanager bij PLUS, die hard werkte aan de kerstcampagne van dit jaar: samen Kerst vieren zonder stress. PLUS is door consumenten uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt van het jaar. Lazeroms kan ons dus alles vertellen over wat je met je kliekjes doet om Derde Kerstdag zo relaxed mogelijk te maken, en verspilling tegen te gaan.

Lazeroms: “Kerst kan voor veel stress zorgen. We moeten boodschappen in huis halen, er moet iets verrassends op tafel staan, het moet goed gelukt en lekker zijn. Eten is belangrijk, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om gezellig samenzijn.”

Na twee drukke dagen kunnen we eindelijk ontspannen en rustig aan doen. De uitgelezen kans voor een kliekjesdag! Wat kun je allemaal van kliekjes maken? Lazeroms: “Het is ontzettend zonde om eten weg te gooien. Het is in veel gevallen ook niet nodig, dus kliekjes zijn ideaal voor Derde Kerstdag. Je kunt er zo veel kanten mee op. Met groenten die overblijven, kun je een goed gevulde soep, een hartige taart, Spaanse tortilla’s of een salade maken. Met ui, paprika, asperges of spruitjes kun je prima een omelet of hartige taart bereiden. Quiches zijn sowieso ideaal, omdat je daar ook nog restjes slagroom, crème fraiche of zachte kaasjes in kunt verwerken. Heb je (gourmet)vlees over, dan hoef je niet weer helemaal je gourmetstel uit te pakken hoor. Dat bak je gewoon op in de pan. Pitabroodje en sausje erbij en je bent klaar…”

Zijn er ook nog dingen waar je op moet letten als je kliekjes opeet? “Ja! Let er altijd goed op dat je dingen goed doorbakt of verwarmt. Zeker als je iets klaarmaakt met kip, ei of rauwe producten. Ook als je ze in de magnetron doet: het eten moet wel gaar zijn, daar moet je zeker bij de magnetron even goed op letten. Schep eten om, doe er een druppeltje water bij, of gebruik er een speciale folie voor.” En wat haal je zelf in huis waar je ook van hoopt te genieten op kliekjesdag? Lazeroms: “We hebben bij PLUS fijne verspakketten, waaronder heerlijke soepen. Zelf kies ik voor de pastinaak-mosterdsoep dit jaar, want die is afgegarneerd met hazelnoot. Nu al zin in!’

Tips voor koken met kliekjes

  • Verse kruiden kun je ook invriezen.
  • Van oud brood maak je heerlijke tosti’s of croutons voor in de salade.
  • Overrijp fruit verwerk je in een toetje of smoothie. Ook kun je er crumble van maken.
  • Vlees kun je opbakken met sojasaus. Serveer er rijst en roerbakgroeten bij.
  • Restjes wijn kun je invriezen in ijsblokjeszakjes, en later gebruiken voor (stoof)gerechten
  • Geen inspiratie? Kijk eens op de website van kliekjeskoningin Daisy, die het boek Lekker met restjes schreef.
  • Bewaar kliekjes maximaal twee dagen in de koelkast op vier graden. Vries je iets in, dan kun je het drie maanden bewaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore