Van onze partner PLUS

Zo kies je de juiste wijn

13 december 2019 12:19 Aangepast: 12 februari 2020 16:48

Met de feestdagen moet er natuurlijk goed gegeten worden, maar ook goed drinken hoort erbij. Hoe kies je nu slim en voordelig een passende wijn uit? Elke Wolterink, category manager Wijn bij PLUS supermarkten, geeft tips.

Kerst is misschien wel de gezelligste tijd van het jaar, maar het organiseren van een kerstdiner of -borrel kan ook veel stress met zich meebrengen. Zeker als je met veel mensen gaat eten, heb je te maken met verschillende smaken en voorkeuren. “Het is dus niet eenvoudig om een wijn uit te kiezen die iedereen lekker vindt”, legt Elke Wolterink uit.

Er is dan ook geen simpel antwoord op de vraag welke wijn past bij jouw plannen voor de feestdagen. Maar een goede wijn-spijscombinatie maakt je kersdiner wel een stuk completer, waardoor je die bijzondere dagen in december net dat beetje extra geeft. “Bedenk daarom ook eerst wat je wilt gaan eten”, tipt Wolterink. “Over het algemeen heeft het eten namelijk meer impact op de smaak van de wijn dan andersom.”

Basissmaak als uitgangspunt

Zodra je een menu voor ogen hebt, zijn er een aantal basiszaken waar je op kunt letten om de juiste wijn te vinden. Voor de juiste smaak wijn bij het juiste gerecht let je in de eerste plaats op de basissmaak. “Bij een licht voorgerecht kies je voor een lichtere wijn, bij een zwaarder hoofdgerecht mag de wijn juist wat meer uitgesproken zijn.” Belangrijk is dat je daarbij niet alleen let op het soort vlees, vis of groente dat de basis vormt van je gerecht. “Let ook op welke saus je gebruikt. Dit is namelijk vaak van grotere invloed dan bijvoorbeeld het type vlees. Als je bijvoorbeeld pepersaus of een saus van roquefort gebruikt, dan zijn deze nogal smaakbepalend.” Ter illustratie: een gerecht met zalm in de hoofdrol gaat goed samen met een chardonnay, een salade geitenkaas vraagt om een sauvignon blanc, en een rosé gebakken kalfsentrecôte smaakt nóg lekkerder in combinatie met een mooie Merlot.

Bij de meeste supermarkten is de wijn ingedeeld op smaak. Hierdoor kun je ook zonder kennis van druivenrassen of wijngebieden een goede keuze maken. “Bij PLUS zijn boven het schap de smaken goed terug te vinden. Daarnaast hebben we wijnadviseurs in de supermarkt rondlopen. Zo maken we het de klant zo makkelijk mogelijk.” En ga bij twijfel vooral eens (een deel van) het kerstdiner proefkoken, zodat je zeker bent dat je tevreden bent over je wijnkeuze.

Betaalbare wijn en wijn voor de BOB

Wijn hoeft zeker niet duur te zijn, en voor een goede en lekkere wijn kun je gewoon naar de supermarkt. Zo is PLUS dit jaar voor de zevende keer op rij verkozen tot beste wijnsupermarkt van Nederland. Natuurlijk bieden ze in de supermarkt ook exclusieve wijnen aan, zeker met de feestdagen. Maar ook voor de kleine portemonnee is er voldoende keuze in smaakvolle wijnen. 

En wat doe je als je moet rijden, of je gewoon niet te veel wil drinken bij het kerstdiner? Ook dat hoeft geen uitdaging meer te zijn, weet Wolterink. Alcoholvrije wijnen zijn volgens de kenner van steeds betere kwaliteit. De alcoholvrije chardonnay is bijvoorbeeld een goede keuze: “De vol frisse smaak met een botertje is erg lekker in combinatie met een stevige salade of witvis.” Daarbij is er een steeds ruimere keuze in alcoholarme wijn. “Zo hebben we bij PLUS een shiraz waar maar 5,5% alcohol in zit. Dat is veel minder dan de gemiddelde 12%. Maar de smaak is net zo rijk.”

Door eens voor een alcoholvrije of -arme wijn te kiezen, kun je bewust genieten. Niet alleen zit er in deze wijnen geen of minder alcohol, “ook het aantal calorieën is vaak beduidend lager. En altijd met een geweldige smaak!”

Maak het jezelf gemakkelijk

Het voorbereiden van een kerstdiner is al stressvol genoeg. Mocht je er met deze tips toch nog niet helemaal uitkomen, vraag dan gerust in de winkel om advies. Bij PLUS lopen zelfs wijnadviseurs rond in de supermarkt, en is er online een de handige tool ‘wijnkiezer’ te vinden. Samen met hen maak je snel en gemakkelijk de perfecte keuze voor een feestelijke, stressvrije en onvergetelijke kerst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore