Ga naar de inhoud
Van onze partner PLUS

Kerst-koken zonder stress: “Zo heb je alles onder controle”

Zonder kerststress de keuken in? Dat kan! Foodblogger Francesca van francescakookt.nl legt uit waarom proefkoken zo handig is, en hoe je dat precies doet.

“Bij proefkoken ga je alles wat je van plan bent klaar te maken, in dit geval met Kerst, al een keer eerder bereiden. Zo weet je precies wat je moet voorbereiden, waar je rekening mee moet houden tijdens het koken, en hoe je het geheel afmaakt. Als je alles al een keer hebt gedaan, heb je geen verrassingen meer op le moment suprême. Dat neemt veel kerststress weg, en zorgt ervoor dat je efficiënter kookt. Dan kun je je nog beter voorbereiden en voorkomen dat je zelf tijdens de kerstdagen de hele tijd in de keuken staat.”

Raad jij aan, als je gaat proefkoken, om alles te maken of alleen de moeilijke dingen?

“Als je bijvoorbeeld een soepje serveert dat je al meerdere keren hebt gemaakt, hoef je dat niet te proefkoken. Maar als je moeilijke dingen gaat maken, bijvoorbeeld een groot stuk vlees of coquilles, dan adviseer ik dat wel te doen. Hoe wij dat thuis doen, is dat ik iedere keer één gerechtje maak. Zes weken van tevoren maak ik een keer het toetje of het hoofdgerecht. Ik maak niet alles in één keer, maar probeer telkens iets uit. Proefkoken is zo fijn, omdat ik er in alle rust achter kom of ik nog iets moet veranderen aan een gerecht. Dan heb ik dat deel helemaal onder controle.”

Heb je weleens iets gemaakt waarvan je dacht: “Nee, dat gaan we niet serveren?”

“Ik heb weleens een grote, hartige macaron met een vulling geprobeerd te maken. Macarons bakken is al moeilijk, en de simpele versie was al zo’n gedoe, dat ik dacht: “Als ik hier al zo mee loop te klunzen, dan ga ik dit de rest van de wereld niet aandoen.”

Is er iets wat je vaker dan één keer uitprobeert?

“Ja, toevallig ga ik dit weekend het voorgerecht van mijn kerstmenu nog een keer maken. Dat heb ik al een keer eerder gemaakt, maar ik was nog niet tevreden over de saus. Die vond ik nog te zout.”

Ja, het kerstmenu! Wat ga je dit jaar maken?

“Het is een vijfgangenmenu dat deze week online staat, waarbij je de gangen kunt mixen en matchen. Het bestaat uit een amuse van blini’s met biet en geitenkaas. Het voorgerecht is gegrilde coquilles met een saus van soja, mango, een beetje rode peper en tijm. Als tussengerecht een romige pompoensoep met truffel en hazelnoot-saliecrème. Het hoofdgerecht is rosé gebakken kalfsentrecôte met een kruidenboter van kruiden die in de andere gerechten voorkomen, zodat je die kunt opmaken. Er zitten mini-Hasselback aardappelen bij uit de oven met Parmezaanse kaas en geroosterde groenten. Dat kun je allemaal goed voorbereiden, zodat je alleen nog het vlees hoeft te bakken. Ik heb dit jaar maar liefst twee desserts in petto. De eerste is wat ingewikkelder, maar dan heb je ook wat. Het is namelijk een zoete dessert-linguine met vanille, rood fruit-compote en chocolade-ijs. De ander is een yoghurt panna cotta met amandel, munt, gekarameliseerde ananas en geroosterd amandelschaafsel. Ontzettend lekker en makkelijk voor te bereiden.

Hoe vier jij zelf Kerst dit jaar? 

“Kerstavond vieren we met vrienden. De locatie en het thema zijn elk jaar anders. Iedereen kookt een gang. We hebben weleens een ‘pyjama-Kerst’ gehad, een ‘foute truien-Kerst’, een ‘spelletjes-Kerst’. Misschien wordt het dit jaar wel een winterbarbecue. Eerste Kerstdag gaan we gourmetten met mijn moeder, leuk voor de kinderen. Tweede Kerstdag vier ik met mijn schoonfamilie, dat wordt een Surinaams eetfestijn. We nemen dan kliekjes mee voor de dag erna.”

Jij bent als foodblogger altijd met eten bezig. Wat vind je nog meer belangrijk met Kerst? 

“Het samenzijn. Ik houd van lekker eten, maar ik hoef echt geen luxe tiengangendiner. Het kerstontbijt vind ik belangrijk. Daar maken we thuis met zijn viertjes een groot feest van met muziek en cadeautjes onder de kerstboom. We genieten. We drinken een wijntje. Het maakt me niet zoveel uit. Ik vind het gewoon zo gezellig om samen te zijn die dagen met de mensen die belangrijk voor me zijn.”