Duurzaam shoppen

Black Friday? Maak 'm groen!

28 november 2019 06:06 Aangepast: 28 november 2019 09:38

De commerciële gekte rondom Black Friday is in volle gang en de deals vliegen je om je oren. Maar het kan ook anders, vindt kringloopwarenhuis Het Goed. Daarom komen ze met een tegenhanger: Green Friday. Redacteur Julia Dilissen vult haar mandje én geeft alles ook weer weg.

Op Green Friday is het extra leuk shoppen bij de kringloopwinkels van Het Goed. Wie komt winkelen, krijgt ook hier een mooie deal aangeboden, vertelt bedrijfsleider Tessa Groot-Van Rozelaar: "Klanten kunnen deze week bij ons hun mandje wegen. Daarmee kunnen ze gelijk zien hoeveel CO2 ze bespaard hebben. Van tevoren kunnen ze raden hoeveel kilo aan spullen ze bij elkaar hebben gewinkeld. Hebben ze het goed, dan mogen de spullen gratis mee." 

Een mand vol CO2-besparing

Daar wil ik wel aan meedoen! Bij Het Goed in Zaandam mag ik vast de proef op de som nemen en een mandje met spullen uitkiezen, en die dan ook nog schenken aan iemand die het verdient. Daar hoef ik niet lang over na te denken: mijn moeder. Zij is mijn bron van inspiratie voor de manier waarop ik - een enorme modeliefhebber - met kleding omga. Mijn moeder naaide de leukste jassen voor ons, kapotte broeken kregen een nieuwe rits en schoenzolen werden gemaakt.

Maar waar ik nooit kwam, was de kringloopwinkel. Dit had in mijn jeugd een toch wat stoffig imago. Maar dat verandert steeds meer: "We hebben jaarlijks zo’n tien procent meer bezoekers. Het hergebruiken van materialen gebeurt steeds vaker. Mensen pimpen zelf een tafel of stoel op en ook mensen die het financieel niet nodig hebben komen langs, op zoek naar originele items."

Keuze is reuze

Als ik de kringloopwinkel binnenloop, blijkt dat stoffige imago inderdaad flink achterhaald. De ruimte is geordend, schoon en overzichtelijk. Woonaccessoires zijn verdeeld op kleur, boeken staan ingedeeld op genre en de kleding hangt op maat. Er is zelfs een hoekje speciaal voor kerstspullen, waar kerstbomen volop zijn opgetuigd met rode, witte en gouden versieringen. Mijn aandacht gaat uit naar het blauwe hoekje met woonaccessoires: de lievelingskleur van mijn moeder. De leukste vazen, mokjes en borden staan naast elkaar opgesteld. Een paar hiervan doe ik in mijn mandje. Net als een jasje, een wit bord met blauwe schelpen erop, een blauwe fles en een boek met prachtige foto’s erin die allemaal met geluk te maken hebben.

Een nieuw leven

Genoeg keuze dus, maar producten worden wel gekeurd voordat ze in de winkel terechtkomen. "Alles verdient een tweede leven, maar het moet wel verkoopbaar zijn. Als iets heel vies of niet bruikbaar is, zorgen we dat het ergens anders een tweede leven krijgt. Of we recyclen zelf dingen. Zo maken we van onbruikbare kleding theedoeken en maken we tassen van oud textiel. Dit wordt gemaakt door ons eigen personeel, vaak mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die weer graag aan het werk willen", legt Groot-Van Rozelaar uit.

Dat nieuwe leven maakt niet alleen mijn moeder straks blij, maar ook het milieu wordt er beter van. "Voordat een product in je huiskamer is, heeft het een vervuilend traject afgelegd als je kijkt naar CO2-uitstoot. Koop je tweedehands? Dan is die uitstoot helemaal niet nodig. We hopen dat mensen zich bewust worden hiervan.’’

Besparen op een unieke manier

Mijn mandje is gevuld en mag op de weegschaal. "Hoe zwaar denk je dat het is?", vraagt Tessa. 12 kilo, gok ik met de handbagage van het vliegtuig in mijn achterhoofd. Ik zit er compleet naast. "Er zit 6.3 kilo in het mandje. Gefeliciteerd! Je hebt flink wat CO2 bespaard!". Een typisch geval van alle kleine beetjes helpen: alleen al dit jaar heeft Het Goed in Zaandam volgens onderzoek van TNO 1.013 ton CO2, 555 voetbalvelden aan bos en 138.767 bomen bespaard. Dit met 1.208 ton aan ingezamelde goederen. Daar heb ik nu toch maar mooi mijn steentje aan bijgedragen. En ook niet onbelangrijk: ik maak mijn moeder blij. Ze is enorm enthousiast en verrast door de kwalitatief goede spullen. "Ik ga de producten een heel dankbaar tweede leven geven."  

Kringloopketen Het Goed

Het Goed telt 26 vestigingen over heel Nederland en heeft als missie werk maken door hergebruik. Ze willen een bijdrage leveren aan een beter milieu en een duurzame samenleving. Dit wordt bereikt door gebruikte spullen een nieuw leven te geven. In totaal zamelt de keten elk jaar 20 miljoen kilo textiel en huisraad in. Hiervan wordt ruim 80 procent hergebruikt, waardoor er minder spullen op de afvalhoop terechtkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore