Wonen

Een overvolle kledingkast? Tijd om aan te pakken!

22 september 2021 07:33
Beeld © Unsplash

Heb jij een kast die uitpuilt en nooit wat om aan te trekken? Dan is het tijd voor orde en overzicht en kan je beter wat ruimte creëren in je kledingkast. Opruimcoach Zamarra Kok weet hoe je dat het beste aanpakt.

Een nieuwe warme trui of dat ene bijzondere jurkje waar je echt niet zonder kan: het zijn natuurlijk best wel luxe aankopen. Geen wonder dus dat het moeilijk is ze weg te doen. Maar dan is het gevaar wel dat je kledingkast op een gegeven moment uitpuilt en je totaal het overzicht kwijt bent. Eigen Huis & Tuin vroeg aan opruimspecialist Zamarra Kok hoe je dat oplost. 

Wat kan weg?

Heb je geen idee waar te beginnen? Dan kan het handig zijn om een aantal criteria te hanteren, als hulpje bij het uitzoeken.

Weg
Voldoen de kledingstukken aan de één of meer van deze punten? Dan kun je het wegdoen, omdat je deze kledingstukken kennelijk nooit (meer) draagt en dus waarschijnlijk ook niet meer gaat dragen:

 • Het kaartje zit er nog aan.
 • Het is te klein of te groot.
 • Het zit niet lekker of je kunt er niet op lopen.
 • Je hebt het nooit gedragen.
 • Je hebt het al meer dan een jaar niet gedragen.
 • Je wordt er niet blij van.
 • Het is kapot.
 • Het is verwassen.

Blijven
Voldoet het kledingstuk aan één of meer van de volgende punten, dan kun je het bewaren: 

 • Je draagt het regelmatig.
 • Het is (op dit moment) de juiste maat.
 • Het staat je geweldig.
 • Je wordt er blij van.

Truc

Twijfel je bij een kledingstuk? Dan is er een handig trucje dat jou kan vertellen of je het nog gaat gebruiken. Hang voortaan kledinghangers andersom in de kast met de open kant van het haakje naar voren. Als je iets gedragen en gewassen hebt, hang je het normaal weer terug. Na een aantal maanden zie je precies welke kledingstukken je vaak draagt en welke nooit. Een beetje hetzelfde als 'de washi tape' methode

Hulptroepen

Het is fijn als je bij het uitzoeken hulptroepen kunt inschakelen, maar wees hier wel voorzichtig mee. Zij kunnen namelijk geen beslissing voor je nemen, en uitspraken als ‘waarom doe je dit niet weg?’ helpen ook niet direct. Wat wel helpt is om samen de kledingstukken te bekijken en samen de eerder genoemde lijst met criteria na te lopen. 

Nu je kledingkast weer wat leger en overzichtelijker is, is het zaak om het ook zo te houden.

Kijken, kijken, niet kopen

Sta je in de winkel met een kledingstuk in je hand en twijfel je of je het moet kopen? Koop het dan vooral niet, en stop het bedrag dat je uit had willen geven in een spaarpotje. Als je dat een paar keer hebt gedaan, kun je van dat geld een ervaring kopen die veel meer betekent dan het zoveelste kledingstuk. Denk bijvoorbeeld aan een weekendje weg, een dagje naar een pretpark met je gezin of een avondje theater. Je zal zien dat dit als een soort cadeautje voelt en dat het hierdoor steeds makkelijker wordt om geld niet meer uit te geven aan onnodige kledingaankopen. 

Nieuwe erbij? Oude weg!

Om te voorkomen dat het opnieuw uit de hand loopt met kledingaankopen is het handig om een lijst te maken met alle kledingstukken en accessoires die je hebt. Bijvoorbeeld: 5 zwarte t-shirts, 10 spijkerbroeken, 15 tassen enzovoort. Wanneer je vervolgens iets nieuws wil kopen sta je er door deze lijst nog eens bij stil hoeveel je al hebt. Koop je toch iets nieuws, dan kun je de 1 om 1-regel handhaven: als je iets koopt moet je ook iets wegdoen. Geef het dan (als het nog heel en mooi is) aan een vriend of vriendin of aan de kringloopwinkel. Dan kan iemand anders er nog plezier van hebben en zo blijft de hoeveelheid spullen in balans. 

Bekijk ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore