Dit weekend is het Verander je Wachtwoorden Dag, maar met deze vijf apps is dat niet langer nodig. Deze wachtwoordbeheerders creëren en onthouden voor jou unieke wachtwoorden. Dat is handig, want zo hoef jij er maar ééntje te onthouden om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden, en blijf je online veilig en beschermd.
1. LastPass
De app Last Pass is zo'n digitale kluis. De wachtwoordbeheerder kan voor elk online account een ander wachtwoord genereren. Deze wachtwoorden worden veilig in de app opgeslagen. Om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke kluis hoef je maar één wachtwoord te onthouden: het wachtwoord van de app zelf.
Prijs: Gratis. Of je maakt voor 2,67 euro per maand gebruik van de Premium versie.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: LastPass heeft een eigen tweestapsverificatie-app, waarmee je als extra beveiligingslaag codes ontvangt om in te loggen bij bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Je hoeft dan enkel op oké te drukken en geen code meer in te voeren.
Minpunten: Om je account extra te beveiligen, moet je gebruik maken van de Premium-versie.
Waar voor je geld: Ja.
2. 1Password
Deze app ziet er mooi uit en doet ook nog wat-ie moet doen. Het is een aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager waarmee je nieuwe en veilige, want complexe wachtwoorden kan genereren voor elke website of app die je gebruikt. Superfijn, want op deze manier hoef jij je nooit meer zorgen te maken over of je nu een hoofdletter B of een 6 moet typen, of er een # in stond of toch een @. Sterker nog, met deze app hoef je niets meer te typen. Je kunt de app zo instellen dat-ie de wachtwoorden automatisch voor je invult.
Prijs: Je betaalt 2,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Als je gebruik maakt van de Chrome extensie in je browser, dan maakt 1 Password bij ieder nieuwe website via een speciale pop-up een uniek wachtwoord voor je aan dat je vervolgens niet hoeft te onthouden. Dat doet 1 Password.
Minpunten: Het is jammer dat bovenstaand punt niet werkt op mobiel. 1Password maakt wel een uniek wachtwoord voor je, maar dit moet je zelf invullen.
Waar voor je geld: Ja.
3. Keepass
Als je op de website van Keepass komt, zakt de moed je misschien een beetje in je schoenen, omdat het er een stuk oubolliger uitziet dan bijvoorbeeld 1Password of LastPass. Toch wordt deze dienst gezien als de veiligste wachtwoordbeheerder, mede doordat veel beveiligingsonderzoekers de app gebruiken en constant veiliger maken. Daarnaast bepaal je zelf waar je de digitale kluis opslaat. Op je computer zelf of misschien wel in je Dropbox.
Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je hebt de optie om je wachtwoord na bijvoorbeeld drie maanden automatisch aan te laten passen voor populaire diensten waar je gebruik van maakt.
Minpunten: Er is geen officiële app, de twee waar we naar linken zijn gemaakt door enthousiaste gebruikers.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.
4. Dashlane
Net als alle bovenstaande apps genereert ook Dashlane voor jou unieke wachtwoorden voor elk account dat je maar kunt bedenken. De wachtwoorden staan veilig op jouw digitale kluis op je telefoon. Alleen jij kan deze virtuele kluis openen met bijvoorbeeld Face ID of je vingerafdrukscanner.
Prijs: Gratis voor 50 wachtwoorden, maar je kan de app niet op meerdere apparaten gebruiken. Voor een Premium versie betaal je 3,33 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Dashlane is meer dan alleen een wachtwoordmanager. In deze persoonlijke kluis kan je ook belangrijke documenten digitaal bewaren, zoals je paspoort of andere belangrijke gegevens.
Minpunten: Niet alle websites hebben volledige ondersteuning voor het snel aanpassen van je wachtwoord, maar dit komt steeds meer.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.
5. Enpass
De minst bekende van dit rijtje is misschien wel Enpass. Ook deze app bewaart al je wachtwoorden versleuteld voor je op één plek, beveiligd door één wachtwoord. Het invullen van de wachtwoorden gaat automatisch met de app zodra je op een website komt en dat is wel zo gebruiksvriendelijk en makkelijk. Ook kun je wachtwoorden gemakkelijk uitwisselen tussen verschillende apparaten míts je op deze apparaten los de dienst Enpass hebt aangeschaft.
Prijs: Voor de app betaal je eenmalig 12 euro per apparaat. Dus iedere keer als je een nieuwe telefoon koopt, zul je weer 12 euro moeten betalen. Je moet dus even een klein rekensommetje maken om te kijken of dit voor jou de voordeligste optie is.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Enpass bewaart de gegevens niet in de cloud, in tegenstelling tot 1Password, Lastpass en Dashlane.
Minpunten: Dat je voor ieder apparaat waar je de app op wilt gebruiken, opnieuw de app moet aanschaffen.
Waar voor je geld: Ja.
Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.