Van onze partner Cordaid

Marieke Elsinga zet zich in voor het goede doel

15 november 2019 11:42 Aangepast: 19 november 2019 15:23
Beeld © Arie Kievit

RTL Boulevard voert elk jaar een week actie voor hulporganisatie Cordaid. Vanaf maandag 18 november voert het programma actie om meer meisjes naar school te laten gaan. Presentatrice Marieke Elsinga blikt terug op haar eerdere reizen voor deze bijzondere actieweek.

Dankbaarheid

“Twee jaar geleden ben ik gevraagd door RTL Boulevard of ik samen met Cordaid op reis wilde. Vorig jaar was ik in Oeganda, twee jaar geleden in Ethiopië. In Ethiopië waren we voor het waterprobleem, vorig jaar draaide de reis naar Oeganda om kindgezinnen. Dat is heel anders dan mijn werk op de set van RTL Boulevard. Ik heb het geluk gehad dat ik in mijn leven veel heb gereisd en gebackpackt en dat ik wat van de wereld heb gezien, maar dit was een totaal andere wereld waarin we terechtkwamen. Zo droog, zo warm, geconfronteerd met zoveel armoede…

'Als kind sta je al -10 achter als je in één van die landen geboren wordt'

Dat heeft me wel doen beseffen wat een mazzel het is dat onze wieg in Nederland staat. Als kind sta je al -10 achter als je in één van die landen wordt geboren, in die vreselijke omstandigheden. Dat was echt een eyeopener. Het gemak waarmee wij met zes liter drinkwater de wc doorspoelen, terwijl veilig drinkwater voor sommige mensen in Ethiopië uren lopen is. Dat maakt je bewust van hoeveel rijkdom we hier hebben, hoe dankbaar we daarvoor mogen zijn. Ook ben ik erg dankbaar dat ik via mijn werk een steentje kan bijdragen aan de campagnes. Het echte werk wordt natuurlijk door Cordaid gedaan en de organisaties met wie ze samenwerken, maar dat ik als presentatrice iets kan bijdragen, dat is wel het minste wat ik kan doen.”

Marieke in Oeganda Marieke in Oeganda

Hevige emoties

“Als presentator ga je op zoek naar het verhaal, naar de problemen. Dat kan moeilijk zijn, want je moet goed doorvragen om tot de kern van het verhaal te komen. In Ethiopië sprak ik met een gezin van vijf kinderen, waarvan het zesde kind was omgekomen door de droogte. Dat wil je helemaal niet opschudden en oprakelen, maar dat moet je toch doen om de kijkers in Nederland de ernst van de situatie te laten zien.

'Dat meisje was twee keer verkracht en had aan één van die keren een baby overgehouden'

Ik weet nog goed hoe geëmotioneerd ik was na dagen filmen, in meer dan veertig graden, na eindeloze gesprekken met gezinnen die kinderen waren verloren door de droogte. Wat me ook altijd is bijgebleven: vorig jaar sprak ik in Oeganda een meisje dat in haar eentje aan het hoofd van het gezin stond. Je noemt zo’n gezin een kindgezin, een gezin zonder ouders. Dat meisje was twee keer verkracht, waarvan ze van één van die keren een kind had overgehouden. Ze was een jaar of vijftien, haar jongere broertje en zusje waren van de basisschoolleeftijd, en zij met die baby in haar armen… tranen in mijn ogen. Als ik kinderen hoor vertellen wat ze hebben meegemaakt, over de oorlogen, ouders die zijn afgeslacht, dan vergeet ik alles om mee heen. Dan zie ik niet meer dat er een camera draait, dat er een cameraman en geluidsman naast me staan. Het enige waarmee ik dan nog bezig ben, is zo goed mogelijk luisteren naar wat zij te vertellen hebben. Zodat ik, eenmaal weer aan de desk van RTL Boulevard, hun verhalen zo goed mogelijk kan navertellen.”

Marieke in Oeganda Marieke in Oeganda

Lol beleven

“Die verhalen doorvertellen, dat vind ik het mooie aan mijn werk. Gelukkig waren we met een goed team aanwezig, met wie je na een lange draaidag daarover kunt napraten. Maar ik ben er ook achter gekomen dat het belangrijk is om lol te hebben. Want we laten niet alleen de ellende zien, maar ook wat voor goed werk Cordaid in die gebieden verricht, welke oplossingen er voor de problemen zijn. Zoals bij de waterputten in Ethiopië, daar heb ik heel veel lol gehad. Ik vroeg aan de kinderen of ze me wilden leren hoe ik zo’n jerrycan kon dragen. Waar die kinderen moeiteloos zo’n jerrycan boven hun hoofd tillen, kwam ik niet verder dan mijn borst. De lol die er toen was, die ontlading, dat hoort er ook bij."   

'Ik dacht: we zijn op de maan beland'

"Tijdens het reizen heb ik me ook nooit onveilig gevoeld, alles wordt goed voorbereid. Ik heb wel een keer gedacht: komen we ooit nog aan op de plaats van bestemming? We waren zeven uur onderweg voor een reportage en we reden over zwartgeblakerde, droge grond. Ik dacht: we zijn op de maan beland, komen we ooit nog ergens? Dat was erg vervreemdend. Maar Cordaid maakt veel van dit soort reizen, ze kennen de mensen met wie ze lokaal samenwerken, we wisten dat het veilig was.”

Marieke in Oeganda Marieke in Oeganda

Levensles

“Dit jaar ben ik niet op reis geweest. We hebben ervoor gekozen de vrouwen van RTL, Miljuschka Witzenhausen, Bridget Maasland, Nikkie Plessen en ik, hier dingen te laten doen om awareness te kweken. Ons doel: 10.000 meisjes naar school laten gaan. Er zijn 35 miljoen meisjes op deze wereld die niet naar de basisschool gaan, dat zijn er heel veel. Als meisjes naar school gaan, wordt de kans op een jong huwelijk en op jong moeder worden, kleiner. Ze worden betere moeders en verdienen meer geld, dat zij weer in hun kinderen kunnen investeren. Zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken."

'Het is een kleine moeite, maar je kunt een groot verschil maken'

"De grootste les die ik heb geleerd van de reizen die ik heb gemaakt? Op de meest willekeurige momenten kan opeens door mijn hoofd schieten: de mensen die ik heb ontmoet, zitten nu nog steeds in die toestand. Elke seconde zitten zij in die situatie. Terwijl wij hier een stap verder komen ins ons leven, zijn er zoveel mensen op deze wereld die maar voortmodderen in de ellende, in de situatie waarin ze zitten. Terwijl, als we allemaal een euro zouden geven, we ze al kunnen helpen. Neem het meisje dat een kind kreeg van haar verkrachter. Zij sliep in een hut zonder slot op de deur. De angst dat ze nog een keer zou worden misbruikt was bij haar enorm groot. Wij hebben haar een huisje kunnen geven mét slot. Wij hebben haar kunnen helpen! Mijn oproep is dan ook: kijk vanaf maandag 18 november naar RTL Boulevard en steun de actie door ‘School’ te sms’en naar 3669. Het is een kleine moeite, maar je kunt een groot verschil maken voor mensen die het zoveel slechter hebben dan wij.” 

Ook bijdragen aan de missie van Cordaid om meer meisjes naar school te laten gaan? Doneer dan nu en geef ieder meisje een kans.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore