Etiquette

De 5 spelregels bij... een concert

01 november 2019 08:08 Aangepast: 01 november 2019 12:17
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels bij een concert.

De situatie

Rijen dik sta je met andere liefhebbers voor de deur te wachten tot de band begint. Of je nu een kaartje kocht voor een stel rockers of een bleke slungel met een gitaar en een tamboerijn: je komt om te genieten van de muziek. Maar hoe houd je het nu een beetje gezellig tussen de harde bassen, kletsmajoren en bierbombardementen? Jurry Oortwijn, hoofd publiciteit & marketing van Paradiso in Amsterdam weet wanneer 't zuiver is.

De spelregels

1. Shut the f*ck up

Ken je dat? Sta je met open mond (of tranen in je ogen) te genieten van het beest op de bühne, staan er achter je twee lamballen te ouwehoeren over de Champions League. Onder buitenlandse artiesten wordt het wel de 'Dutch Disease' genoemd. Vreselijk irritant. En respectloos, vindt ook Jurry Oortwijn: "Artiesten stoppen hun ziel en zaligheid in de liedjes die ze maken en doen vervolgens veel moeite om deze live voor een publiek te spelen. Het is een kleine moeite en een groot respect naar de artiest om niet te praten tijdens een optreden. En ja, dat geldt ook voor het voorprogramma. Voor, tussen en na het optreden is er tijd genoeg om met elkaar de week door te nemen. Maar als ze spelen is het gewoon stil. Meezingen, juichen en applaudisseren mag natuurlijk altijd, maar verder: niet mauwen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... de reünie

2. Eerst zingen, dan zuipen

Natuurlijk is een concert een fijn fuifje, waarbij met een beetje geluk nog gedanst wordt ook. Krijg je dorst van! Bij swingende soul wiebel je dan nog wel makkelijk naar de bar, maar is de tent afgeladen vol, dan is een nieuw natje een ander verhaal. Knap storend voor de rest als je zes keer met je treetje bier boven je hoofd door het publiek stuift. "Als je van plan bent om veel drankjes te bestellen tijdens het optreden, zoek dan een plekje in de buurt van de bar. Is fijner voor iedereen. Het is je goed recht om tijdens het concert een refill te halen, maar soms gaat in Paradiso de bar even dicht tijdens het optreden. Op verzoek van de artiest." Dan zit er niks anders op dan lekker luisteren en later lessen.

3. Focus op nu

Even een stukje mindfulness naardemensetoe. Je koopt een ticket. Pakt de trein/bus/auto/benenwagen naar de zaal. Staat te wachten en te klappen. En vooral te kijken en te luisteren. Muziek maakt emotie bijna tastbaar, dus neemt 't er ook van! Natuurlijk kun je foto's maken, en filmpjes (zonder flits!). Maar waarom zou je? Oortwijn: "Hoe vaak kijk je die beelden achteraf nog terug? Ik vind dat je een veel mooiere avond hebt als je focust op de ervaring en niet op je lens. Laat die telefoon toch lekker in je tas." Is bovendien wel zo aangenaam voor je medeliefhebbers - die zijn toch ook gekomen om naar hun favo hiphopper te kijken en niet naar een zee van schermpjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... het bedrijfsuitje

4. Luister naar je oren

Ja, toch ook even een puntje van goedbedoeld advies. Zéker als je je regelmatig tussen die blazende boxen bevindt. Wees een beetje lief voor je oren. En luister ernaar. Dus doe jezelf een lol met oordopjes. "Altijd oordopjes", hamert Oortwijn. "Echt, niet moeilijk over doen. Bescherm je oren en zorg zo dat je nog jaren naar concerten kunt gaan. Er zijn tegenwoordig genoeg (betaalbare) oordopjes om optimaal, en in sommige gevallen zelfs beter, van livemuziek te kunnen genieten." Niet tegen dovemansoren dit advies, maar in een drafje naar de audicien.

5. Joelen tot de ja

En met de ja bedoelen we natuurlijk de toegift. Geen garantie, maar zó leuk als-ie komt. Geef je alles, dan lukt het soms om de artiest over te halen om nog een extra liedje te spelen. "Soms wordt er keihard gejoeld om een toegift en komt deze uiteindelijk niet. Dat is ook niet erg. Dan deel je in ieder geval met elkaar dat je bij iets bijzonders bent geweest." En zo is het.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore