Ga naar de inhoud
Van onze partner Flinndal

Multivitaminen voor 50+'ers, hoe goed zijn die?

In het land der vitaminepillen is het moeilijk om je weg te vinden. Er zijn zóveel verschillende potjes voor zóveel verschillende doelgroepen. Wat moet je nou nemen? En is het überhaupt nodig? De Consumentenbond testte onlangs verschillende vitamines voor 50+’ers en 70+’ers en dat leverde een bijzondere uitkomst op. Slechts 11 van de ruim 60 ingekochte potjes doorstonden de test*.

Om te beginnen: is dat nou wel nodig? Die vitaminen voor mensen boven de vijftig? De Consumentenbond legt uit van wel. In principe haal je vitamine D uit zonlicht en voeding, maar eenmaal boven de 50 wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet bereikt door die twee factoren. Je hebt dan meer nodig dan je uit voeding en zonlicht kunt halen. De Gezondheidsraad adviseert 10 microgram voor vrouwen boven de 50 en 20 microgram voor mensen (mannen en vrouwen) boven de 70.

Gezondheidsrisico’s

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat van de 61 onderzochte potjes, 21 multivitaminen te weinig vitamine D bevatten. Van andere vitamines en mineralen bleek er juist een onnodig hoge dosering in te zitten. Zelfs zo hoog, dat het de gezondheid niet ten goede komt, zo blijkt uit de test. Zo bevatten sommige producten wel 40 milligram vitamine B6, terwijl het bij wet verboden is om meer dan 21 milligram te leveren.  

Multivitamine vrouwen 50+

Opvallend is dat slechts 11 van de 61 (!) onderzochte potjes, de aanbevolen hoeveelheid vitamine D bevatten én een niet onnodig hoge dosering van andere vitamines en mineralen heeft. Op nummer één in de categorie ‘beste multivitaminen voor vrouwen 50 tot 70 jaar’ staat ‘Flinndal Multi 50+’. Het product bevat de aanbevolen 10 microgram vitamine D en het heeft een normale dosering van de andere vitamines en mineralen, zo schrijft de Consumentenbond. Bovendien staat er op de verpakking duidelijk aangegeven wie de doelgroep is voor het product.

Multivitamine 70+

En ook voor 70+'ers is het merk Flinndal als winnaar uit de bus gekomen. Het product ‘Flinndal Multi 70+’ voldoet precies aan de aanbevolen 20 microgram vitamine D en heeft een normale dosering van de andere vitamines en mineralen. Wederom is volgens de Consumentenbond ook de verpakking het meest duidelijk, omdat de doelgroep goed omschreven staat.

Vitamine D

Voor alleen een Vitamine D supplement kun je het beste gaan voor Davitamon 50+. Volgens de consument bond is dit product goed te doseren voor de doelgroep. Uit de test blijkt dat twee van deze pilletjes de precieze hoeveelheid vitamine D bevatten, zodat het geschikt is voor iedereen ouder dan 50.

De Consumentenbond bekeek of: 

  • De aanbevolen hoeveelheid vitamine D gehaald wordt
  • Er duidelijk staat aangegeven dat 10 microgram extra vitamine D alleen nodig is voor vrouwen tussen de vijftig en zeventig
  • Ze niet meer vitamines en mineralen bevatten dan wat nodig is voor de doelgroep.

*De hele test kun je hier lezen.