Lifestyle

Baard en bril op LinkedIn geven grotere kans op werk

16 september 2015 15:26 Aangepast: 16 september 2015 19:53
Beeld © ANP

Mannen: laat je baard staan. En vrouwen: zet een bril op. Het verhoogt je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Dat blijkt uit twee onderzoeken met profielfoto’s van netwerkwebsite LinkedIn. Daarbij moesten proefpersonen doen alsof ze een recruiter waren en op zoek gaan naar een geschikte kandidaat voor een functie.

Het resultaat: kandidaten met een baard maken een grotere kans om uitgenodigd te worden op gesprek voor een baan die een bepaalde expertise vereist. Hetzelfde geldt voor vrouwen die een bril dragen.

Tot verbazing van de onderzoekers werden vrouwelijke kandidaten met bril bovendien ook aantrekkelijker gevonden. 

Wijsheid
Hoe is het effect van baard en bril te verklaren? Traditioneel wordt een baard met wijsheid geassocieerd, zegt Sarah van der Land, een van de onderzoekers. "Al verschilt het per cultuur. In de VS is een baard 'not done'. Ook het type baard maakt uit. Een degelijke, hippe baard wordt meer gewaardeerd dan een onverzorgde lange."

Het voordeel van de bril is dat die voor symmetrie in het gezicht kan zorgen, zegt de onderzoekster van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast vergoten sommige glazen je pupillen. Door die twee dingen word je aantrekkelijk gevonden.

Eerst foto, dan functie
Het is overigens absoluut niet zo dat uiterlijk zwaarder weegt dan je cv. "Maar een werkgever tikt een potentiële kandidaat meestal wel even in op Google. En op internet zijn de effecten van uiterlijke kenmerken best sterk. Als mensen elkaar face-to-face ontmoeten zijn ze wat genuanceerder." 

Volgens Van der Land is bovendien uit ander onderzoek gebleken dat mensen op LinkedIn als eerste naar de profielfoto kijken en dan pas naar de functie. "Daarna scrollen ze misschien nog naar beneden." 

Tips voor een geslaagde profielfoto op LinkedIn:

  • Kies voor een pasfoto
  • Draag kleding die past bij het werk waarnaar je op zoek bent
  • Kijk in de camera en lach
  • Kies voor een kleurenfoto, tenzij er een goede reden is om dat niet te doen
  • Niet doen: selfies, groepsfoto's, vakantiefoto's, trouwfoto's, familiefoto's of foto's met huisdieren​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore