Mode

Amsterdam Fashion Week: modetips van de professionals

08 september 2019 13:47 Aangepast: 09 september 2019 12:22
Beeld © Team Peter Stigter

Een nieuw seizoen, een nieuwe garderobe! Maar wat hebben de modemensen van Nederland eigenlijk zelf in hun kast hangen? En wat zijn hun gouden tips om er altijd leuk en als jezelf uit te zien? We gingen naar de Amsterdam Fashion Week om het uit te vinden.

Danie Bles, modestyliste en eigenaresse van Amsterdam Fashion Week

"Ik gebruik bij mijn outfits altijd een basiscollectie waaraan ik dingen toevoeg. Zo vind ik een goede jeans of een wit overhemd heel belangrijk als basis. Zelf heb ik een herenoverhemd. Verder is een goede blazer handig en shirts in het zwart, wit en grijs. Bij mijzelf zitten ook cowboylaarzen en cowboyriempjes in de basis. En leuke sokken: ik verzamel al sinds ik dit werk doe sokken."

Echt niet alles in je outfit hoeft nieuw te zijn, vindt Bles. "Ik combineer vintage met nieuw. Zo is het jasje wat ik nu aan heb vintage. Dit heb ik gecombineerd met een T-shirt, jeans en All Stars. Mooie kleding hoeft niet altijd duur te zijn. Mijn kledingkast varieert dan ook van Zara tot Ronald van der Kemp en Isabel Marant. Ik houd daarbij van dingen zelf creëren. Zo ga ik vaak naar de Albert Cuyp Markt, waar ik verschillende stoffen koop. Daarvan naai ik bijvoorbeeld zelf een poncho in elkaar, maar ook de kussens in mijn tuin."

Een handige tip van Bles is om je hele kledingkast leeg te halen en zeven outfits te maken. "Van maandag tot en met zondag. Doe dit drie keer, en je zal automatisch zien wat er ontbreekt. Bij negen op de tien vrouwen missen dan de juiste accessoires. Dus net even dat zwarte smalle riempje, of een goud riempje. Daarbij hebben mensen vaak meerdere leren jasjes, of meerdere blazers. Dit terwijl je er meestal maar één echt draagt. Kom je erachter dat je een jasje bijna niet aandoet? Geef deze dan aan een vriend of vriendin, of breng ‘m naar een tweedehands winkel. Zo maak je een ander blij en maak je voor jezelf weer budget vrij om iets anders te kopen."

Bles vindt het belangrijkste dat je aantrekt waar je jezelf zo knap mogelijk in voelt. "De spiegel liegt niet. Jezelf goed voelen kan aan de kleinste dingen liggen. Soms staat je jurk prachtig, maar kan het al veel schelen als je je haar wat anders doet. En de gouden tip: als je in de spiegel kijkt en wordt afgeleid door iets in je kleding, dan is dit net teveel. Als je nergens door wordt afgeleid, weet je dat het goed is." 

Janice Forester, ontwerper 

Inspiratie nodig voor je outfit? Dan kun je volgens Janice het beste op straat kijken. "Ik houd van mensen kijken. Soms zie ik mensen iets dragen en denk ik: wat leuk! Daarna kijk ik of het bij me past en of ik het kan toepassen. Verder Pinterest ik erop los, op zoek naar de leukste outfits.’’

Iedereen moet volgens Janice lekker zelf weten wat ze aandoen. "Er bestaat geen goed en fout in mode. Het is juist leuk dat er diversiteit bestaat. Niet iedereen is de hele dag met mode bezig en dat is helemaal niet verkeerd. Dus als mensen Crocs willen dragen: ga je gang." Alles mag dus. Een kledingstuk dat wel altijd handig is om te hebben, vindt Janice een goede spijkerbroek. ‘"Als ik ’s morgens opsta hoef ik zo niet meer echt na te denken over wat ik aandoe. Hup, die spijkerbroek aan en die zit meteen lekker. Voor komend seizoen is een zachte, oversized teddy jas ook altijd fijn om te hebben" Nog een tip: ga voor één key piece in je outfit. Dit is het opvallendste item van je outfit. Een opvallende jas bijvoorbeeld, of een print of kleur. De rest kun je dan gewoon simpel houden. 

Zelf shopt Janice weinig, omdat hij meestal met zijn collectie bezig is. Maar als hij de tijd vindt, gaat hij overal en nergens heen. "Het kan variëren van het buitenland tot de Kalverstraat. In mijn kast hangen overhemden en shirts voor een tientje, maar ook een leren jack dat rond de zevenhonderd euro kostte. Ook vintage of kleding uit outlets kan leuk zijn. Bij een outlet vind je dingen die je niet verwacht. Zo dacht ik eerst dat er alleen maar oude troep zou liggen, maar je hebt er dus gewoon hele leuke spullen."

Brigit Gerrits, personal shopper & styliste 

Als styliste en personal shopper is Brigit veel in winkels te vinden. "Ik shop eigenlijk overal. Van tweedehands tot nieuw en van goedkoop tot duur. Zo heb ik deze broek van mijn zus gekregen, die kostte 200 euro. Maar deze blouse heb ik bij de H&M gekocht voor maar tien euro." Bij het winkelen voor anderen let Gerrits goed op wat bij iemand past. "Een heel extravert persoon zal vaak ook kleding willen die wat extraverter is. Maar als deze persoon zich juist goed voelt bij een rustige outfit, kan dit ook prima. Een trucje wat altijd helpt: draag iets in de kleur van je ogen. Zo zie je er meteen stijlvol uit, zonder dat je er veel over na moet denken."

Een item dat je eigenlijk altijd in je kast moet hebben liggen, is volgens Gerrits een zwarte broek. "Of het nu een spijkerbroek is of een pantalon: het maakt niet uit. Ook doen chunky sneakers het altijd goed. Dit zijn lompe sneakers met vaak een dikke zool. Superhandig als basisstuk! We gaan nu richting de herfst, dus laarzen met een goede hak zijn ook altijd fijn om te hebben."

Gerrits kijkt niet zo vaak naar outfits op straat. "Ik zie dan altijd dingen die ik zelf net wat anders zou doen. Maar ben je op zoek naar inspiratie? Loop dan gewoon eens een modewinkel binnen. Ik kijk altijd hoe alles wordt gecombineerd en welke merken bij elkaar worden gepakt. Hier haal ik zelf weer inspiratie uit."

Evelyn Mora, oprichtster Helsinki Fashion Week

"Ik haal inspiratie uit kunst, geschiedenis, culturen en dingen die ik zelf niet ben. Zo vind ik de homogemeenschap heel erg inspirerend. De boodschap van deze gemeenschap is gebaseerd op iets goeds: liefde. Daarbij krijg ik inspiratie van onmogelijke dingen, zoals naar de ruimte gaan."

Mora draagt vaak zelf designers van Helsinki Fashion Week. Verder gaat ze naar vintage winkels en leent ze kleding. "Ik word erg claustrofobisch van te veel spullen. Ik houd van minimalisme. Door te lenen kan ik de kleding gewoon weer terugbrengen als ik er klaar mee ben." De duurste dingen in de kledingkast van Mora heeft ze gekocht voor een bedrag met vier nullen. Maar de goedkoopste kledingstukken waren gewoon gratis. "Bij vintagewinkels staan soms bakken waar je gratis dingen in uit kan zoeken. Hier kun je toffe dingen vinden, zonder dat je er iets voor betaalt."

Variatie komt ook terug in haar kledingstijl. "Mijn kleding hoeft niet altijd uitgesproken te zijn. Zo was ik gisteren nog bij een afterparty van Fashion Week op mijn All Stars. De dresscode was cocktail, maar ik houd ervan om regels te breken. Daarbij is een simpele spijkerbroek ook altijd goed. Het belangrijkste bij je kleding is dat je er jezelf goed in voelt. Dan kun je helemaal niks fout doen."

Te veel mensen zijn volgens Mora nog bezig met wat anderen van hun outfit vinden. "Je kan andere mensen misschien blij maken door aan te trekken wat je denkt dat zij leuk vinden. Maar als je aantrekt wat je zelf leuk vindt, zal je altijd gelukkiger zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`