Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Lifestyle

Veilig drinkbaar: wodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

09 augustus 2019 16:11 Aangepast: 09 augustus 2019 17:53
Wetenschapper Jim Smith met de door hem gemaakte wodka uit Oekraïens graan.

Het gebied rondom de kerncentrale van Tsjernobyl is al 33 jaar besmet gebied. Toch is het nu mogelijk om zonder gevaar op radioactieve besmetting iets uit het gebied te consumeren. Een bijeffect: je kunt er wel flink dronken van worden.

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat wodka gestookt uit radioactief graan veilig is om te drinken, meldt de Universiteit van Portsmouth.

Voordat je nu naar je plaatselijke slijter holt om een flesje Atomik in huis te halen, helaas: er is tot nu toe nog maar één fles gestookt.

Experiment

Het doel van de wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth was namelijk om aan te tonen dat het mogelijk is om radioactief besmette gewassen toch te gebruiken om er iets van te maken dat veilig geconsumeerd kan worden.

Na drie jaar onderzoek is dat gelukt: het team van professor Jim Smith heeft een fles wodka gestookt uit graan dat radioactief was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tsjernobyl is booming: toeristen weten rampgebied goed te vinden na hitserie

Uit 'exclusion zone'

Door het distilleerproces is de meeste vervuiling uit het product verdwenen. De enige radioactiviteit die nog gemeten werd, was dezelfde als die je in andere sterke drank verwacht, meldt de universiteit in een persbericht

Niet alleen het graan komt uit de 'exclusion zone', de dertig kilometer rondom de ontplofte centrale waar mensen niet te lang mogen zijn, laat staan wonen. Ook het water komt uit de buurt, maar is niet besmet. Sterker nog: het heeft dezelfde chemische samenstelling als grondwater uit de vermaarde Champagnestreek.

'Belangrijkste fles drank ter wereld'

Die ingrediënten samen zorgen voor 'de belangrijkste fles sterke drank ter wereld', aldus Smith. "Niet vanwege wat er in zit, maar waar het voor staat." Zijn onderzoek bewijst volgens hem namelijk dat het mogelijk is voor de bevolking om met behulp van landbouw de plaatselijke economie te laten herstellen. 

De opbrengst van het nog op te richten bedrijf 'The Chernobyl Spirit Company' zal voor 75 procent naar de plaatselijke bevolking gaan, beloven de makers.

Voordat het zo ver is, moeten er nog wel wat 'juridische zaken' geregeld worden. Het opstarten van de productie van wodka is 'gecompliceerd' in het land vanwege regels over het gebruik van het verlaten land rondom het rampgebied en algemene regels over alcoholproductie. 

De hoop is dat er dit jaar 'enkele honderden' flessen gestookt kunnen worden, vertelt een woordvoerder van de universiteit aan RTL Z.

Kernramp met gevolgen voor heel Europa

33 jaar geleden ontplofte de reactor van de kerncentrale midden in de nacht. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, bijna 150.000 mensen werden in de dagen na de explosie geëvacueerd. Radioactieve wolken trokken over een groot deel van Europa.

Hoeveel mensen om zijn gekomen door de nasleep van de ramp is onduidelijk. De schattingen lopen uiteen. Na de ramp is er een sarcofaag over de reactor heen gebouwd. De omgeving van Tsjernobyl en de naburige stad Pripjat blijven verlaten, waardoor de natuur zijn gang kan gaan en er een levendige wildernis is ontstaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van