Zomerkwaal

Plakdijen door de hitte? Zo ga je ze te lijf

19 juli 2022 09:11 Aangepast: 19 juli 2022 13:20
"Als je maar geen te lange legging onder je rokje aandoet" Beeld © iStock

Hartstikke leuk die rokjes en jurkjes met dit warme weer, maar tussen de dijen is het voor veel vrouwen met deze hitte geen feest. Elke zomer hebben zij last van een terugkerende en pijnlijke kwaal: dijen die door de warmte tegen elkaar plakken én schuren. "Alles wat een beetje glijdt, is goed."

De zon staat hoog aan de hemel, het is warm, dus de perfecte gelegenheid om weer eens de deur uit te gaan in een rokje of jurkje. Maar hoe voorkom je dat je diezelfde dag strompelend van de pijn van die brandende schuurdijen weer thuiskomt? 

Bouw van je benen

Volgens beautyblogger Debbie Zwiers van Mrsbeautyscene, heeft het in ieder geval niets te maken met je gewicht. "Of je nou wat voller bent of juist heel slank, iedereen kan er last van hebben. Het heeft te maken met de bouw van je benen en je dijen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

75 jaar oud warmterecord kan vandaag al sneuvelen

Crème tegen het schuren

Afvallen heeft dus weinig zin. Maar wat zou dan wel helpen? "Alles wat een beetje glijdt, is goed", vat Zwiers samen voor Editie NL. Volgens de beautyblogger zijn er naast de huis-tuin-en-keuken-middeltjes als 'vette' bodylotion, anti-transpirant deodorant en - 'misschien een beetje gek' - glijmiddel, speciale crèmes verkrijgbaar. Zo zijn er crèmes van Vevina, Aptonia Anti-Chafing Cream en Body Glide Anti Chafing, maar ook een speciale 'huidcontact spray' van Smoovall.

"Wat ook werkt én een goedkope oplossing: talkpoeder", zegt Zwiers. Het talkpoeder absorbeert het vocht en zorgt voor minder wrijving. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebruik geen deo en eet geen curry: zo voorkom je vieze zweetgeurtjes!

Geen leggings!

Maar ook met kleding kun je het brandende geschuur te lijf gaan. Een simpel kort, elastisch broekje of boxer onder je rok doet volgens Zwiers al wonderen. "Ook zijn er speciale dijenbandjes op de markt die je om je dijen schuift, die door het stof voorkomen dat je dat brandende gevoel krijgt."

"En weet je wat mooi is aan deze zomer?", vraagt Zwiers. "Deze zomer zijn wijde lange en midi-rokken helemaal in, dus daarmee voorkom je ook dat je dijen continu tegen elkaar zitten." Maar wat je ook doet, doe geen legging aan die langer is dan je rok of jurk. "Dat kan echt niet meer. Die willen we echt nooit meer zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore