Vierdaagse

Wandelen voor een ander: Iris

17 juli 2019 07:35 Aangepast: 17 juli 2019 08:35

Je kan lopen voor de sport, voor de lol van het wandelen of gewoon voor de gezelligheid. Maar tussen die tienduizenden Vierdaagse-wandelaars zijn er ook veel die een bijzondere reden hebben om mee te lopen. Wij spreken iedere dag een van hen. Vandaag Iris (17) die geld inzamelt voor 113 Zelfmoordpreventie.

Eigenlijk zou Iris van Pamelen voor Kika lopen, om geld in te zamelen voor kinderen met kanker. Dat deed ze vorig jaar ook. Ook al is ze pas 17, het is al de derde keer dat ze aan de Vierdaagse van Nijmegen meedoet. Maar het liep anders.

Waarom ben je van goede doel veranderd?

"Op 28 april van dit jaar maakte mijn broer Thijs de keuze om zijn leven te beëindigen. Hij was 19, maar had al langer last van depressies. Zelf heb ik ook heel moeilijke periodes gekend. In die tijd heb ik weleens gebeld met 113 Zelfmoordpreventie en die hebben me toen echt geholpen. Dat gun ik iedereen die met zulke gedachten rondloopt. Maar dan moet wel iedereen weten dat ze bestaan. Daarom wil ik geld voor ze inzamelen."

Wil je iets over je broer vertellen?

"Ik kwam hem een paar dagen voordat hij stierf nog tegen op straat. Hij zat in een kliniek, maar mocht wel naar buiten. Hij hield zijn blik naar beneden, maar ik merkte dat hij toch blij was om me te zien. We zijn toen samen naar het dorp gewandeld en bij het afscheid heb ik hem nog een knuffel gegeven. Ik wist dat hij het zwaar had, maar stond er niet bij stil dat dat de laatste keer zou kunnen zijn dat ik hem zag. Ik respecteer zijn keuze wel, maar had nog zoveel tegen hem willen zeggen. Dat ik zo trots op hem was, bijvoorbeeld."

Loop je met iemand samen?

"Mijn moeders zijn ook in Nijmegen. Zij staan iedere dag op verschillende plekken langs de route met eten en drinken, heel lief. En Thijs is in gedachten bij me. Ik draag een ketting met zijn as en zal af en toe ook naar zijn muziek luisteren. Dat deden we graag samen. Ik wandel sowieso altijd met muziek. Een vriend van mij loopt ook voor 113, maar dan de 50 kilometer per dag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wandelen voor een ander: Hetty en Simone

Hoe gaat het met lopen?

"Ik ben alweer een paar uur op weg op dag twee. Gisteren ging heel goed, maar ik wel last van mijn knieën. Dat maakte het opstarten vanochtend ook wel even lastig, maar nu zit ik er weer lekker in. Ik heb van die kniebanden, dat helpt. En het is heel gezellig onderweg. Ik luisteren vooral naar mijn eigen muziek, maar als er ergens live muziek is, feest ik daar gewoon even mee. Af en toe maak ik ook een praatje, ik zag bijvoorbeeld dat mensen uit Zeeland kwamen en die bleken bij mij in de buurt te wonen."

En hoe staat het met de inzameling?

"Ik heb al bijna 1140 euro opgehaald! Veel meer dan ik had verwacht., ik heb zelfs m'n doel naar boven bijgesteld, van 1000 naar 1500 euro. Vorig jaar, toen ik voor Kika liep, haalde ik 120 euro op. Dat is niet gek, want we hebben in onze omgeving geen kinderen die kanker hebben. Maar omdat zelfmoord nu voor mijn familie heel dichtbij is, denk ik dat mensen eerder snappen waarom het zo belangrijk is en daarom doneren. En omdat Omroep Zeeland ook een artikel over mij schreef, krijg ik nu ook donaties van onbekenden. Iemand heeft zelfs anoniem 100 euro gegeven! Al het geld gaat direct naar 113 Zelfmoordpreventie. Ik hoop dat ze er veel aan hebben."

Wil je Iris en haar goede doel ook steunen? Dat kan hier.  

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 24 uur, 7 dagen per week bereikbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore