Etiquette

De 5 spelregels van... zomerkleding op kantoor

26 juni 2019 14:30 Aangepast: 26 juni 2019 15:44
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van zomerkleding dragen op kantoor.

De situatie

De mussen vallen van het dak, het zweet kabbelt je in de naad en hitterecords gaan eraan als een raketje in een kleuterknuist. Heerlijk, die zomer, maar wat trek je in vredesnaam aan voor een dagje bakken in de kantoortuin? Kantooretiquette-expert (3 x woordwaarde) Lilian Woltering van Omgangsvormen.com legt ons haarfijn uit wat de mores is.

De spelregels

1. Houd je aan de huidregel

De huidregel? Yep. De huidregel. En die is nog tamelijk oneerlijk ook, als je kijkt naar mannen en vrouwen. "Voor vrouwen geldt namelijk dat 60 procent bloot vel nog acceptabel is, voor mannen is dat toch minder", legt Woltering uit. "Een korte broek, een mouwloos shirt, sandalen: op de meeste kantoren maak je hier niet de beste indruk mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels…. op de camping

2. Het kantoor is geen strand

Waar alle mensen in tropische landen zich het liefst hullen in lange gewaden en luchtige laagjes, lijken wij Nederlanders toch de denken dat bloot gelijk staat aan koel. "En dat is helemaal niet zo, je gaat er zelfs alleen maar meer van plakken. In een soepele maxi dress voel je je vaak fijner dan in een strak jurkje. En het ziet er sowieso beter uit op kantoor. Let ook goed op de materialen die je kiest. Linnen is een goed alternatief voor een zware stof, maar kreukt ook snel. Prima voor op de zaak, maar minder geschikt voor een presentatie."

3. Doe altijd de zittest

Rokjes tot de knie kunnen prima, vindt Woltering. En wil je je niet onzeker voelen over je witte benen, kies dan voor een kwalitatieve zomerpanty. "Ik ben ervan overtuigd dat koningin Máxima die ook draagt. Je ziet niet dat het een panty is en je benen zien er altijd even verzorgd uit." Maar of je nu wel of geen kousen draagt, doe altijd even de zittest, benadrukt Woltering. "Als je voor de spiegel staat, lijkt een roklengte vaak prima, maar je merkt pas echt of je rokje te kort is als 'ie tijdens het zitten langs je benen omhoog kruipt. Check dubbelcheck dus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... het vrijgezellenfeest

4. Deodorant van de zaak

Niet alleen medewerkers horen zich aan de regels te houden, ook voor de managers is er een warm-weer-wet: investeer alsjeblieft in deodorant van de zaak. Gewoon een geinig busje op het toilet. Echt, je doet er iedereen een groot plezier mee. Want hoe goed je de klimaatcontrole ook hebt geregeld, er ontstaat al snel geklots in de oksels als iemand even koffie gaat halen op een tropische dag.

5. Oksel(niet zo)fris

Nog even over die oksel. "Het moge duidelijk zijn dat oksels goed gedeoot en het liefst ook fris geschoren zijn," betoogt Woltering, "Maar houd er ook rekening mee dat veel mensen het niet zo fris vinden om überhaupt in je oksel te kijken. Een mouwloos shirtje is absoluut een beter idee dan spaghettibandjes, maar vergis je niet in de blikken op het zweetgebied."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ministerie geeft 'onhandig' advies over lengte rokjes op werkvloer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore