Etiquette

De 5 spelregels... in de wachtkamer

14 juni 2019 09:03 Aangepast: 14 juni 2019 11:20
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels in de wachtkamer.

De situatie

Je blaft al drie weken als een zeehond en hebt na aandringen van je geliefde en je beste vriendin éindelijk een afspraak gemaakt bij de huisarts. Of je zit met klapperende kaken te wachten tot de tandarts je in zijn stoel ontvangt. Maar hoe gedraag je je nu eigenlijk tussen het andere wachtvolk? Dokter Rutger geeft tekst en uitleg.

De spelregels

1. Hoest in je elleboog

De wachtruimte bij de huisarts is de plek bij uitstek waar bacteriën koprollend door de kamer gaan. Maak het dus niet erger dan het al is. Hoesten of niezen doe je dus netjes in je elleboog, of in een zakdoek, vindt dokter Rutger Verhoeff. "Er komen veel mensen die echt ziek zijn en een lage weerstand hebben. Die hoef je echt niet ook nog eens jouw luchtweginfectie cadeau te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels…. op de camping

2. Speelgoedmanagement ná het consult

Voor alle vaders en moeders onder ons: prima plan, die speelhoek voor je peuter toch? Wel zo tof als je hem na je bezoek weer even netjes achterlaat. "Laat je kind niet alles opruimen op het moment dat ik je naar binnen roep, maar doe dat gewoon even samen na het consult. Zo stroomt de boel lekker door en hoeft de assistente niet aan het einde van de dag alles in haar eentje op te ruimen."

3. Bellen is niet best

Zodra je de wachtkamer binnenkomt, zet je je telefoon op stil. Luid bellen, of praten, of lachen, dat kan echt niet volgens Dokter Rutger. "Er kunnen mensen in de wachtkamer zitten die hondsberoerd zijn, of migraine hebben en geen geluid en licht kunnen verdragen. Ik had laatst een man in de praktijk die al bellend de wachtruimte uitliep, precies op het moment dat hij aan de beurt was. Ik riep toen de volgende patiënt naar binnen en hij was boos, omdat hij nu langer moest wachten. Eigen keuze, maat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... Whatsappen

4. Laat de achterklap achterwege

Je loopt nog eens iemand tegen het lijf, zo in de wachtkamer. En als je dan toch de klok vooruit zit te kijken, kun je net zo goed gezellig kletsen. Zachtjes inderdaad (zie regel 3!). Maar behoed je alsjeblieft voor de roddel en achterklap uit de buurt. "Vooral in dorpen hoor ik nog wel eens mensen kletsen over tante Truus die dood is en Pamela die van haar man af is. Of geklaag over andere artsen. Doe dat gewoon niet. Heb je een klacht over een arts, zeg het dan tegen hem of haar zelf. Alleen dan kan er ook iets aan gedaan worden. En verder houd je alles het beste bij jezelf."

5. Geduld is een gezonde zaak

"Ja, natuurlijk is het vervelend als je moet wachten. Helemaal als je na de afgesproken tijd nog steeds in de wachtkamer zit. Echt, ik snap het. Neem van mij aan dat we dat nooit expres doen. Uiteindelijk ben jij toch ook blij als je diezelfde aandacht en zorg krijgt als je voorganger nodig had? Soms zie ik mensen die verhaal gaan halen bij de assistente, of mopperend binnenkomen. Schiet je niks mee op. Het tegenovergestelde zie ik liever: dat je je plaats afstaat aan iemand die slecht ter been is, of duidelijk zieker is dan jij. In de bus en de trein hoort dat erbij, en in de wachtkamer ook vind ik."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore