Appreview

App-tips: op jacht naar het perfecte plaatje

14 juni 2019 05:30 Aangepast: 01 juli 2019 15:17

Of het nou een bijzondere bloem is, je kat die door het gras sluipt of een kleurrijke zonsopgang: in de natuur vind je je de mooiste plaatjes. Als je tenminste weet hoe je ze het beste vast kan leggen. Pak je smartphone, download een van deze apps en trek eropuit.

1. Obscura 2

De app Obscura brengt eigenlijk de professionele spiegelreflexcamera naar je smartphone. Je kunt RAW-foto’s bewerken. Dat zijn foto's waarvan heel veel 'ruwe' gegevens zijn opgeslagen, waardoor het bewerken een stuk makkelijker wordt. Je kan de helderheid en het contrast aanpassen, allemaal met behoud van de hoge beeldkwaliteit. Een ander fijne feature van Obscura 2 is dat je de focus in de foto heel specifiek kunt leggen. Maak je een foto van een landschap, dan kun je het huisje dat op de voorgrond staat bijvoorbeeld net wat meer scherpte geven waardoor je foto spannender wordt.

Prijs: 5,49, in-app aankopen waarmee je verschillende filters kunt kopen.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Fijn design, makkelijk in gebruik. Daarnaast zijn alle icoontjes duidelijk en is de app erg overzichtelijk. Het schakelen tussen alle verschillende functies heb je in no time gedaan.
Minpunten: Alleen beschikbaar voor iPhone.
Waar voor je geld: Ja, absoluut. Al vind ik het erg jammer dat je filters moet kopen. 

2. Moment Pro Camera

Moment Pro Camera is de professionele fotograaf in je achterzak. Je kunt er individuele instellingen mee inregelen en tijdens het schieten zaken bijstellen (zoals de sluitertijd, belichting, ISO, witbalans en scherpte). En dit allemaal doe je simpelweg door te vegen op je scherm. De lay-out is heel overzichtelijk: alles wat erop moet staan, staat in het scherm, dus je kunt snel de instellingen aanpassen in de zoeker. Kortom: je kunt foto’s blijven schieten, zonder dat je eerst superlang bezig bent met de instellingen. Dit kan namelijk lekker achteraf.

Prijs: 6,99 euro en 4,09 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app geeft je naast foto’s ook de mogelijkheid om instellingen voor video’s met de hand aan te passen. In- of uitzoomen, bijstellen terwijl je al aan het filmen bent. En ook dit kan je allemaal op je scherm doen terwijl je bezig bent.
Minpunten: De app vraagt best veel van je smartphone, dus terwijl je bezig bent, kan je smartphone behoorlijk warm worden. Let hier op als je bijvoorbeeld op vakantie gaat in een warm land.
Waar voor je geld: Ja, een extreem fijne app. 

3. Bacon Camera

Bacon Camera is een van de betere fotografie-apps voor Android-smartphones. De app heeft een van de beste handmatige modus die er zijn. Je kunt met de app handmatig de focus, witbalans, belichting of ISO instellen. Daarnaast kun je zelf aangeven of je wilt schieten in RAW-formaat waardoor je je foto’s weer beter kunt bewerken en het gras misschien nog nét iets groener kunt laten lijken.

Prijs: 2,99 euro voor de Pro-versie.
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: Uitgebreid aanbod van opties om (na) te bewerken. 
Minpunten: Voordat je de app aanschaft, moet je even goed in de gaten houden of smartphone compatible is met de app. Het kan zijn dat je telefoon de app niet ondersteunt waardoor-ie vervolgens de hele tijd crasht en dat is zonde van je geld.
Waar voor je geld: Ja.

4. Enlight + Enlight Quickshot

Enlight bewijst dat het fraai bewerken van foto's niet alleen is weggelegd voor professionals. De app Enlight biedt een ongekende hoeveelheid hulpmiddelen: van snelle correcties tot het maken van een meesterwerk met dubbele belichting. Als je het zelf lastig vindt om te doen, zijn er allerlei presets waarin alles al ingesteld staat. Maar als je nog meer uit je foto’s wilt halen, kun je gebruikmaken van eindeloze opties in de app zoals olieverf, volledige maskering en geavanceerde toon- en kleuraanpassingen om iedere vakantiefoto nóg mooier te maken. Liever gewoon een filtertje? Dan zit je met de gratis app Enlight Quickshot helemaal goed. Hiermee kun je jouw zelfgemaakte filters en bewerkingen opslaan voor een volgende keer. 

Prijs: 4,49 euro.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Extreem uitgebreide app.
Minpunten: Er zijn zoveel mogelijkheden, dat het gebruik soms lastig is. Daarom is het prettig dat de app allerlei tutorials biedt. Als je eenmaal door hebt hoe alles werkt, is de app superfijn om te gebruiken.
Waar voor je geld: Ja, een eenmalige aankoop van 4,49 is het absoluut waard. 

5. Photoshop Fix

Een andere app die absoluut in dit rijtje moet, is de app Photoshop fix. Hiermee kun je mensen die per ongeluk tóch in je perfecte shot lopen verwijderen uit de foto. Met een paar simpele tweaks verwijder je toevallige voorbijgangers, photobombers, vuilnis of wat je maar niet in je shot wil hebben. Zo kun je iedere foto omtoveren tot een perfect exemplaar. En de app kan meer, zoals de focus verleggen of kleur bewerken. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Doordat je alles super snel met je vingers kunt doen, is de app vriendelijk in gebruik. Toch is het slim om eerst een paar tutorials te volgen, wil je alles uit deze app halen. 
Minpunten: Voor gebruik moet je je aanmelden met bijvoorbeeld Google, Facebook of je Adobe-profiel. Ik vind het prettig als je direct gebruik kunt maken van apps, zonder eerst zo'n inlogproces. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Miniatuurvoorbeeld
Tips

App-tips: Reken jezelf slim

Welke telefoon maakt de mooiste foto's?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore