Van onze partner Diabetes Fonds

Zij bellen bij jou aan voor het Diabetes Fonds

10 juni 2019 11:06 Aangepast: 20 juni 2019 14:19
Beeld © Diabetes Fonds

Collectanten van het Diabetes Fonds hebben vaak zelf te maken met diabetes. Vraag het ze maar als ze bij je langskomen. Dit betekent diabetes voor deze drie collectanten.

‘Het liefst zit ik er steeds bovenop’

Suzanne Spoelman’s dochter Eline van 8 heeft diabetes type 1. 

“Laatst vroeg een meisje op zwemles aan Eline of ze al beter was. Ineens besefte Eline dat ze nooit zal genezen. Als ouders is het heel moeilijk om haar daarmee te zien worstelen. Toen ze twee jaar was, werd de diagnose gesteld. Die kwam voor ons compleet uit de lucht vallen, omdat niemand het in de familie heeft. Het eerste jaar waren mijn man en ik vooral bezig om de ziekte onder controle te krijgen. Daarna kwam ik in een rouwfase terecht en moest ik leren accepteren dat mijn kind chronisch ziek is. Met diabetes type 1 moet je altijd rekening houden en er is steeds die angst voor complicaties. Oppas vraag ik daarom liever niet omdat ik er zelf bovenop wil zitten.”

Koolhydraten berekenen

“Mensen hebben vaak geen idee hoe druk we met Eline’s diabetes zijn. Voor elke maaltijd bereken ik hoeveel koolhydraten die maaltijd bevat en lees ik haar bloedwaardes af van een sensor die onder haar huid is geplaatst. Zo weten we hoeveel insuline Eline nodig heeft. Die sensor heeft ze sinds kort, en Eline moet er nog erg aan wennen. Om de twee weken wordt dat apparaatje vervangen en dat doet flink pijn. Om het leed te verzachten krijgt ze elke keer een sticker die ze op een kaart plakt. Is die vol, dan mag ze een cadeautje uitzoeken. Het voordeel van de sensor is dat je een hypo of hyper voor kunt zijn. Dat is belangrijk omdat je daarmee de kans verkleint dat ze later complicaties krijgt, zoals schade aan haar ogen, bloedvaten, zenuwen of nieren.”

Lekker leven 

“Toch is de diabetes niet het belangrijkste. Eline is een kind en moet lekker kunnen leven, dus we laten haar wel naar een verjaardag gaan, ook al levert dat schommelende bloedsuikerwaardes op. Het zou fantastisch zijn als diabetes type 1 op een gegeven moment bij iedereen genezen kan worden. Daarvoor is veel onderzoek en geld nodig en daarom collecteer ik. Vaak samen met Eline, want ze begrijpt maar al te goed hoe belangrijk dat is.”
 

Suzanne Spoelman met dochter Eline Suzanne Spoelman met dochter Eline

‘Ieder kind heeft recht op een zorgeloze jeugd’

Nadia Rampersad heeft 28 jaar diabetes type 1. 

“Het is fijn als je je ervaringen met diabetes type 1 kunt delen en daarom heb ik de facebook- en instagrampagina Nadiabetes gemaakt. Diabeten van over de hele wereld vertellen hier hun verhaal. Twee Spaanse diabeten hebben elkaar zo leren kennen en hebben nu een relatie. Leuk toch!” 

Kindertijd voorbij 

“Ik heb diabetes type 1 vanaf mijn tiende. Ik was een vrolijk en sportief kind, maar ineens was ik moe, had ik continu dorst en viel ik razendsnel af. De huisarts dacht aan griep, maar ik herstelde niet. Mijn moeder stond erop om bloed te prikken en toen de huisarts de uitslag kreeg, werd ik meteen in het ziekenhuis opgenomen omdat ik in coma dreigde te raken. Ik had een bloedsuikerwaarde van 47. Idioot hoog, want dat hoort tussen de 4 en de 8 te zijn. Om een nog onbekende reden had mijn lichaam de insuline producerende cellen vernietigd.”  

Draadloos insulinepompje

“Vanaf dat moment was mijn kindertijd over en bestond mijn leven uit bloed prikken, bloedsuikers meten en insuline spuiten. Zomaar een snoepje nemen, gezellig taart eten op een verjaardag of sporten zonder de juiste waardes: het kon allemaal niet meer. Gelukkig is er in die 28 jaar veel veranderd en is diabetes nu beter te behandelen. Zo heb ik nu een draadloos insulinepompje waardoor de insuline door middel van een druk op de knop wordt toegediend. Dat pompje gaat 72 uur mee. Ik kan er zelfs mee zwemmen en douchen.”

Kunstalvleesklier

“Ideaal is het niet, want je bloedsuikergehalte is nooit stabiel. Is mijn bloedsuikerwaarde te hoog (hyper) dan voel ik me lichamelijk gebroken. Is mijn bloedsuikerwaarde te laag (hypo) dan ga ik transpireren, voel ik me trillerig, duizelig en zwak. En in het allerergste geval raak ik in coma. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een kunstalvleesklier die je bloedsuiker automatisch stabiel houdt. Dat zou fantastisch zijn, en zeker voor kinderen! Ieder kind heeft recht op een zorgeloze jeugd, en daarvoor loop ik graag met de collectebus.”

Vind jij het ook belangrijk dat de kunstalvleesklier er komt? Doe een gift

https://www.instagram.com/nadiabetes/
www.facebook.com/nadiabetes/
 

Nadia Rampersad Nadia Rampersad

‘Een hypo kan voor kinderen heel beangstigend zijn’

Ansje Bootsma heeft vijftig jaar diabetes type 1.  

“Op mijn achtste kreeg ik diabetes type 1. Mijn ouders kregen in die tijd nauwelijks informatie van de internist: toen ik tijdens een vakantie op Texel na een dag rennen in coma raakte door een hypo, wisten ze niet wat er aan de hand was. Een hele schrik. Een huisarts belde naar de haven om de veerboot tegen te houden, want ik moest naar het ziekenhuis.” 

Verantwoordelijkheidsgevoel 

“Een hypo voelde ik nooit aankomen. Ik weet nog dat ik met mijn kinderen aan het fietsen was en begon te slingeren en toen afstapte. Terwijl ik in het gras zat, heeft mijn oudste dochter mijn man gebeld. ‘Geef haar een glucosetabletje uit haar tas,’ zei hij, ‘en kijk of er in de buurt een huis staat waar je hulp kunt krijgen.’ Negen was ze toen, maar ze had zo’n enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Het kan voor kinderen heel beangstigend zijn als een ouder een hypo krijgt. Daarom hebben Willeke Mulder en ik een kinderboek geschreven over hoe het is als een van je ouders diabetes heeft.”

Normaal leven

“Sinds een paar jaar heb ik een sensor die mijn bloedsuiker meet. Zodra mijn bloedsuikerwaardes gevaarlijk beginnen te dalen, krijg ik een signaal dat ik wat moet eten. Sindsdien heb ik geen hypo meer gehad: ideaal is dat. Dankzij het onderzoek naar diabetes is de ziekte zoveel beter te behandelen en heb ik een normaal leven: ik sport, heb een eigen bedrijf en heb vier kinderen opgevoed. Daarom ben ik ook met liefde organisator van de collecte in de gemeente Groningen.” 

Het boek 'Mama heeft diabetes' kun je hier bestellen.  

Ansje Bootsma Ansje Bootsma

Wil je ook meehelpen met de collecte van het Diabetes Fonds? Meld je aan!   

Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes.

Diabetesvereniging Nederland verbindt als patiëntenorganisatie mensen met diabetes, behartigt hun belangen (bijvoorbeeld rond goede diabeteszorg, vergoeding en beschikbaarheid van hulpmiddelen) en ondersteunt hen in het voluit kunnen leven met diabetes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore