Ga naar de inhoud
Appreview

Zingen als Duncan

Heb jij net zo'n gouden keel als Duncan Laurence? Of zou je gewoon iets minder vals willen zingen? Dan zijn dit de apps die je op je telefoon moet hebben. Ze helpen je met je ademhaling, toonhoogtes en het onthouden van melodieën. Voor je het weet sta jíj volgend jaar op het Eurovisie Songfestival!

1. Smule

Smule is een soort van karaoke-app met een sociale factor. Ieder nummer dat je meezingt wordt namelijk standaard opgenomen zodat je het op je Smule-profiel kunt delen. Je opname kun je trouwens nog fine-tunen door ‘m bijvoorbeeld te polijsten of sound effecten te geven - hiermee klinkt zelfs een vals gezongen nummer nog goed! Ook kun je een duet opnemen met vrienden of zelfs onbekenden. Extra leuk: ieder liedje dat je op neemt kun je ook voorzien van beeldmateriaal. Je kunt nu zelfs je eigen versie van Duncan Laurence opnemen in de app.

Prijs: Eerste 7 dagen gratis daarna betaal je 9,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Extreem uitgebreide app. Er staan zelfs allerlei Nederlandse nummers op, wat het extra leuk maakt.
Minpunten: Helaas zit er niet bij ieder nummer een toonladder bij die aangeeft of je op de juiste toon zingt. Dat zou in zo'n app wel van toegevoegde waarde zijn.
Waar voor je geld: Als je gek bent op zingen, het leuk vindt om teksten uit je hoofd te leren en je zangkunsten te delen met anderen: absoluut. Anders is een weekje hiermee gratis spelen ook prima. 

2. Songpop

Wil je jouw muziekkennis testen? Dan zit je bij deze app wel goed. De app schotelt je in korte spelrondes verschillende muziekfragmenten voor en aan jou de taak om het juiste liedje of artiest uit te kiezen. Hoe sneller je dit doet, hoe meer punten je verdient. Met deze punten kun je nieuwe afspeellijsten ‘kopen’. Ook ontgrendel je meer muziek door het spel vaker te spelen.

Prijs: Je kunt het spel een week gratis proberen, daarna kost het je 4,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kan het spel blijven spelen doordat je altijd een willekeurige tegenstander kunt kiezen. Je hoeft dus niet per se te wachten tot de ander reageert.
Minpunten: Ik kreeg helaas tijdens het spelen best wel vaak een foutmelding dat er iets niet kon worden gedownload.
Waar voor je geld: Nee, maar dit is puur omdat ik ontzettend veel foutmeldingen kreeg tijdens het testen en spelen van SongPop.

3. SingBot

De app SingBot gaat je leren zingen, stap voor stap. De app neemt je door een uitgebreid stappenplan. Bij ieder stapje krijg je een uitleg en moet je vervolgens zelf aan de slag gaan door de juiste tonen te zingen - en dat is nog lastiger dan ik dacht. Pas als je de oefening hebt gehaald, wordt je doorgestuurd naar de volgende stap. Zo krijg je lessen in ademhaling, leren om te zingen met je lichaam, intervallen zingen en alles over toonhoogtes.

Prijs: De eerste 3 dagen zijn gratis. Daarna betaal je 9,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: De app is erg fijn vormgegeven zodat je met plezier de lessen doorloopt.
Minpunten: Als je a-muzikaal bent (zoals ik) kom je niet zover in de app omdat het behalen van de toonhoogtes best lastig is.
Waar voor je geld: Wil je je zangkunsten verbeteren, is het een fijne app om een maand uit te proberen. In deze maand heb je de stappen wel doorlopen en dan is een bedrag van 9,99 goedkoper dan een zangcoach. 

4. Vanido

De app Vanido is ook je zangcoach in je achterzak. Voordat je de oefeningen krijgt, moet je een aantal noten zingen, zodat de app precies weet wat je bereik is. Daarna krijg je iedere dag 3 zangoefeningen om te doen. De oefeningen laten zien wat je moet zingen en op welke hoogte. Alles wat je gezongen hebt, wordt opgenomen zo kun je jezelf ook nog na luisteren. De app kun je koppelen met Spotify (mits je een Premium-account hebt) zodat je ook je favoriete nummers kunt oefenen.

Prijs: De app is gratis. Wil je toegang tot alle oefeningen dan betaal je 3,99 per maand.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: De app is ontzettend mooi vormgegeven waardoor het ook een genot is om naar te kijken. In vergelijking met SingBot is Vanido makkelijker, want ook als je de toonhoogte niet haalt, kun je toch door zingen.
Minpunten: Jammer dat je bij de gratis-versie na 3 oefeningen per dag niet verder kunt oefenen.
Waar voor je geld: Ja, dit is naar mijn mening een schappelijke prijs. 

5. Hello Piano

In de app Hello Piano kun je verschillende spellen spelen die je op allerlei muzikale niveaus gaat helpen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van noten, je gevoel voor ritme, melodieën onthouden en niet geheel onbelangrijk: het spelen van een piano. Na een eerste test om te kijken wat je niveau is, kun je zelf aangeven waar je beter in wilt worden. Aan de hand daarvan krijg je een gepersonaliseerd stappenplan om je te helpen.

Prijs: De eerste 7 dagen kun je de app gratis gebruiken. Daarna betaal je 8,49 euro per week.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Doordat het allemaal leuke spelletjes zijn om te spelen, wordt leren een stuk leuker.
Minpunten: Behoorlijk prijzig en de app is volledig in het Engels.
Waar voor je geld: 8,49 per week vind ik erg veel! En dan moet je ook nog een piano hebben. 

6. Eurovision

Natuurlijk mag de Eurovision app niet ontbreken in dit lijstje. In de app vind je een countdown van de eerste halve finale, de tweede en de uiteindelijke finale. Daarnaast vind je allerlei nieuwsartikelen en informatie van artiesten die deelnemen aan het Eurovisie songfestival. Bij de informatie vind je tevens de teksten van de liedjes die ze zingen, zodat je thuis vanaf je bank kunt meeblèren met de kandidaten. En natuurlijk kun je ook de nummers die de deelnemende landen zingen direct aanschaffen via de webshop.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Leuk aan de app is dat je tijdens de uitzendingen kunt stemmen. Ieder land heeft een aparte kleur, deze kleuren zijn in Tel Aviv gekoppeld aan een aantal gebouwen, waardoor iedereen in Tel Aviv (en jij via de live cam) precies kunt zien op wie het meeste wordt gestemd.
Minpunten: De app is in het Nederlands, maar de artikelen zijn in het Engels. Jammer.
Waar voor je geld: Niet van toepassing

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.