Etiquette

De 5 spelregels van… online shoppen

24 april 2019 12:10 Aangepast: 26 april 2019 13:21
Beeld © GettyImages

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van online shoppen.

De situatie

Je hebt een bikini nodig. Of een tankini, want die wintervoorraad hangt nog op je buik. Of ben je inmiddels toch overgeleverd aan het corrigerend badpak? In zo'n pashokje met onflatterend tl-licht ben je geneigd om die hele vakantie meteen te annuleren, dus je besluit 'dicht bij jezelf te blijven' en de hele mikmak online te bestellen. Alles in vier kleuren en twee maten. Kun je dat eigenlijk wel maken? Dave Quadvlieg, branchemanager schoenen en sport bij INretail leidt ons door de digitale deugd.

De spelregels

1. Gewoon een handje vol  

Dus je vult je winkelmandje met 25 bikini's en badpakken in twee maten: het kan toch gratis heen en terug! "Logisch dat je dat denkt, maar de kosten daarvoor zijn gigantisch. Vervoer, arbeidskrachten, nieuwe folies, de hele rambam kost een ondernemer minstens een tientje per item. In de gemiddelde vinex zie je tientallen busjes per uur voorbij crossen. Een webshop is geen walhalla, dus kijk gerust eens  eerlijk naar je mandje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... de sportschool

2. Je buurvrouw is geen distributiecentrum

Hoe groot het, eh, hart van je buurvrouw ook is, ze is geen distributiecentrum. Dus zorg gewoon dat je thuis bent als die dozen komen. "Het hele idee van 'gratis thuisbezorgd' is dat je ook thuis bent. Die tijdsblokken kun je niet voor niets aangeven toch?" Een hal vol met pakketjes is voor niemand leuk. (En nee, dus ook niet pas na drie dagen ophalen!)

3. Net(te) kousen

Naast bikini's en jurkjes zijn het ook de slaapkamersnuisterijen die gretig aftrek vinden online. Ideaal natuurlijk, hoef je niet met je blosjes aan zo'n balie te staan. Maar stuur het in vredesnaam een beetje netjes terug als die gaasjurk je toch op een rollade doet lijken. "Webshops zijn uren bezig met stomen, wassen, schoenen opnieuw behandelen en alles weer netjes opvouwen en inpakken. Niemand zit immers te wachten op een vodje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van… uiteten met kinderen

4. Niet in de baas z'n tijd

Nog even over regel 2: de fulltimers onder ons laten hun nieuwe goed steeds vaker op kantoor bezorgen. Al dan niet na een eerder mopperende buur. "Prima plan, maar maak er geen gewoonte van. Jouw baas zal de eerste niet zijn die briest dat het hier geen ophaalpunt is. Hoewel het voor de bedrijfshumor wel weer een uitkomst is natuurlijk. Shoppen is showen!"

5. Geen monopoly

Als je zo lekker je mandje vol gooit, blijft de teller lopen. Maar daar voel je niks van, zo veilig achter je beeldscherm. De volgende dag sta je in je slaapkamer vijf paar schoenen te passen en kun je maar moeilijk kiezen. En als ze al eenmaal in je huis zijn, is het verdomd makkelijk om niet vier paar terug te sturen - zoals je met jezelf had afgesproken - maar toch maar drie paar. Jammer dat je niet even langs Start kunt hollen voor wat extra cash. Bezint dus eer ge bestelt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore