Ga naar de inhoud
Tussen de gewichten

De 5 spelregels van... de sportschool

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Vorige week zaten we in de sauna en ook deze week werken we ons in het zweet: in de sportschool.

De situatie

Je gaat weer hoor, in je strakke pakje de sportschool in. Held dat je bent! Even die biceps curlen en de buikspieren crunchen. Heerlijk vindt motivatiecoach Lienke de Jong van Dear Good Morning, die zelf elke (!) ochtend om 06:30 uur (!) in de gym staat. Maar hoe houd je het een beetje heerlijk voor jezelf en voor de andere krachtpatsers? Wat zijn de do's en don'ts in de sportschool?

De spelregels

1. Bellen doe je buiten

Het gros van de sporters loopt tegenwoordig met oortjes in en de mobiel binnen handbereik. Niets beweegt lekkerder dan je eigen muziek. Zul je net zien dat je midden op de loopband gebeld wordt. Doe. Het. Niet. Zegt Lienke: "Bellen tijdens het sporten vind ik echt niet kunnen. Mensen gaan vaak super hard praten door die oortjes en iedereen kan meeluisteren. Bovendien heb je dan ook geen volle focus op je training, dus waarom zou je? Wandelen kan je net zo goed buiten doen."

De
Lees ook
De 5 spelregels van... de sauna

2. Gooi de handdoek niet in de ring

'Gooi je handdoek niet in de ring, maar op het toestel' lees je bij de cardio hoek. "Een handdoek gebruiken is een regel in elke gym, maar ik doe dat zelf nooit. Dan blijf ik wassen. Ik poets liever alle spetters weg met tissues en spray. Die staan in iedere hoek wel. Apparaten, matjes en gewichten: alles laat je netjes en droog achter."

3. Foto fun

Een béétje #fitgirl post natuurlijk elke dag een foto van haar workout. Prima, zegt Lienke, maar niet in de kleedkamers natuurlijk. En houdt het een beetje gezellig. "Ik ben ook zo iemand die elke dag een foto maakt, je mag toch trots zijn op wat je doet? Maar sla niet door. Ik zie meiden vol make-up andere sporters bijna wegduwen bij de spiegel. Eén keer vroeg iemand me zelfs of ik even aan de overkant wilde gaan trainen, want ze wilde precies daar een foto maken. Kom op zeg, huur dan een studio."

De
Lees ook
De 5 spelregels van… uiteten met kinderen

4. Tik niet langer op je telefoon dan op het apparaat

Je kent ze vast wel: types die langer op hun telefoon zitten dan trainen, en zo het apparaat lekker lang bezet houden. Hou daar mee op! "Oké, als je zwaar traint moet je soms gewoon 1 minuut bijkomen voordat je volgende set kan doen. Maar laat je mobiel lekker links liggen. Op je mobiel vergeet je de tijd en dat is bloedirritant. Laatst had iemand zelfs de krant meegenomen! Zie je training maar als ontspanningsuurtje en zet je mobiel op even op vliegtuigmodus. Je komt tenslotte om lekker te sporten!"

5. Scheet toch uit

Ja, we gaan er met een knaller uit deze week. Als je sport wordt het allemaal wat vrijer in je lijf, en je darmen doen daar lustig aan mee. Een goede scheet tijdens als je je buikspieren traint is echt geen eenmalig incident. "Iedereen die zegt dat 'ie daar geen last van heeft liegt. Maarre, het is wel netjes als je even wegloopt zodra het borrelen begint. Ben je toch te laat? Shit happens. Lekker pokerface op en gaan."

RTL Nieuws