Lifestyle

Achter de Schermen: Lieven Scheire

05 april 2019 09:25 Aangepast: 05 april 2019 10:56

De Bekende Vlaming Lieven Scheire combineert wetenschap met cabaret. Hij toert momenteel door de Nederlandse theaters met het programma Live in Nerdland, waarin hij dieper ingaat op de wonderlijke wereld van de natuurkunde.

Welke tv-Nerd zie jij als voorbeeld?

"Richard Feynman, al is dat geen tv-nerd, maar een briljante wetenschapper die ook heel inspirerend kon vertellen. Qua tv-nerds: Carl Sagan, Neil Degrasse Tyson, Brian Cox en Chriet Titulaer."

Heb je een favoriete Scandinavische crimeserie?

"Niet echt. Wel een favoriete Belgische: De Dag."

Welke recente film heeft indruk op je gemaakt?

"Ik kijk heel weinig film, nog geen vijf per jaar. Mijn aandachtspanne is te kort voor die 120 minuten denk ik. Dus ook geen recente favoriet."

Thuis na een optreden, nog een serie kijken of gelijk naar bed?

"Altijd nog een aflevering van een serie. Soms twee en soms zelfs drie. Die uren alleen in een stil nachtelijk huis zijn de opperste ontspanning voor mij, al vloek ik de volgende ochtend wel eens op mezelf."

TV op de slaapkamer?

"Wat mij betreft graag, maar mijn vrouw stelt haar veto. Nog liever: een projectie op het plafond van de slaapkamer."

Social media, verruwing of verrijking?

"Allebei… Ik steek erg veel op van Twitter, maar je moet altijd alert blijven om je niet te laten meeslepen in flamewars en karikaturale polarisatie. Er wordt zo enorm naast elkaar heen gepraat vaak. Begrip voor en geduld met de tegengestelde mening zijn een schaars en kostbaar goed, waar je vooral eerst zelf aan moet beginnen."

Welke tv-programma's wekken je woede op?

"Woede gebeurt nog zelden. Soms wat gelatenheid over de kwaliteit en production value. Misschien toch nog wat kwaadheid bij gokreclames en casino-programma’s. Dat hele gokgebeuren is het nieuwe roken aan het worden: een commercieel gepromoot korte termijn gewin voor enkele bedrijven, dat over enkele jaren gaat uitdraaien op een verslavingsgolf die vooral de sociaal kwetsbare groepen het hardst gaat treffen. Met de daaruit volgende maatschappelijke kosten voor ons allemaal."

Wel eens een datingapp gebruikt? En: beviel het?

"Ik ben nu 19 jaar samen met mijn vrouw, dus ik had nog niet eens een mobiele telefoon toen."

Wat luister je in de file als je door wilt rijden, en wat als je in de file staat?

"Podcasts. En luisterboeken via de app storytel. Als ik een fris hoofd heb: non-fictie, als ik wat ontspanning nodig heb de discworld boeken van Terry Pratchett. En verder kan ik natuurlijk vooral mijn eigen podcast aanraden: het Nerdland maandoverzicht, een prettig gestoord overzicht van het recente wetenschapsnieuws."

Hoe blijf je op de hoogte van het laatste nieuws?

"Mijn krant ’s ochtends is een ritueel dat mij erg genegen is. Geen mooier begin van de dag dan de tijd hebben om de papieren krant te lezen, en af te sluiten met het kruiswoordraadsel als dessert. Het televisienieuws zie ik bijna nooit meer tegenwoordig. Het breaking news komt via de smartphone, en het wetenschapsnieuws volg ik via nieuwsbrieven en websites als Futurism.com."

Benieuwd naar Lieven Scheire's verhaal in het thetaer? Hij speelt de komende tijd hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore