Appreview

Alles zullen we samen delen

03 april 2019 18:31 Aangepast: 05 april 2019 10:53

Een paar sta-tafels voor je feestje, een lekkere huisgemaakte maaltijd, een ritje naar Parijs: samen delen is goedkoop, handig en wel zo gezellig. Met deze zes apps heb je het zo voor elkaar.

1. BlablaCar

De app BlaBlaCar maakt carpoolen heel makkelijk. In de app kun je zelf een rit aanbieden voor een bepaald bedrag, maar je kunt ook op zoek gaan naar ritjes. Ik reed ooit met iemand mee naar Parijs voor 30 euro (enkele reis). Hartstikke bijzonder om zo gesprekken met een onbekende te hebben. De reis is nog nooit zo snel voorbij gegaan. Ook de terugweg was in mijn geval een succes, de mensen met wie ik meereed zetten me zelfs voor mijn deur thuis af in plaats van op de afgesproken locatie. De app werkt heel handig, dus binnen no time heb je een rit naar je plaats van bestemming gevonden. Let wel even op dat het altijd een enkeltje is en geen retour.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je leert op deze manier nieuwe mensen kennen en kunt vaak voor een scherpe prijs met iemand meerijden naar een bepaalde locatie. 
Minpunten: Je kunt een vervelende passagier of driver hebben. Daarom is het verstandig om alle reviews te lezen van eerdere mensen die gebruik hebben gemaakt van de app.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

2. Airbnb

De rit heb je al geregeld via BlaBlaCar, nu nog een verblijf! Deze boek je met de service Airbnb, een van de bekendste deelapps. Airbnb is een dienst waarbij je woning van iemand kunt huren of aan een ander verhuren. Dat is handig als je geen hotel kunt vinden, op een specifieke plek wilt verblijven of - in sommige gevallen - goedkoper uit wilt zijn. Je kan zelf aangeven wat voor een type huis je wil, in welke prijsklasse en of het aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (bad, wifi - noem maar op). 

In Tel Aviv logeerde ik in een Airbnb die speciaal was ingericht voor Airbnbers. Het huis had dan ook geen persoonlijke spullen. Maar ik ben ook een keer in een Airbnb geweest in New York waarbij de eigenaren zelf ook thuis waren. Ik sliep toen in een apart huisje in een supergrote loft. Gezellig, en in mijn geval goedkoper dan een hotel. Ook fijn: er is meestal wel een keuken(tje) waar je kan koken en ook dat scheelt in de kosten.

Andersom kan trouwens ook. Ook jij kan je huis beschikbaar stellen voor onbekenden. Dit heb ik ook geregeld gedaan en eigenlijk altijd positief ervaren. Ik verdien er een zakcentje mee, doe een ander een plezier met mijn huis en heb vrijwel alleen maar nette, vriendelijke huurders gehad. Met uitzondering van de mensen die ondanks mijn verzoek dat niet te doen toch bij mij binnen hadden gerookt.

Nog een tip als je een account wil aanmaken: doe dat op je desktop en niet in de app. Dat werkt net wat overzichtelijker, zeker omdat je behoorlijk wat informatie moet invullen. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Via Airbnb kun je soms hele unieke locaties vinden, van loft tot boomhut, en dan ook nog voor minder geld dan een hotel.
Minpunten: Als je je huis verhuurt via Airbnb, zitten er toch andere mensen aan je spullen en helaas kan dat wel eens niet zo fijn aflopen. Ook hiervoor is het slim om het reviewsysteem goed te checken. Zowel van je gasten, maar ook als je een Airbnb van een verhuurder wilt huren. Wil je voor de eerste keer huren? Let dan ook op dat ‘woningtype’. Ga je voor een hele woning voor jou alleen of vind je het niet erg om gebruik te maken van gemeenschappelijke ruimtes?
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. Peerby

Ken je dat? Soms heb je iets nodig voor één keertje, zoals een schuurmachine om een kastje te schuren of een hoge druk spuit om je terras schoon te maken. Dan kun je deze producten natuurlijk wel aanschaffen, maar dat is zonde, zeker als je ze daarna nooit meer gebruikt. Voor dit soort momenten, is het handig om een blik te werpen op de app Peerby. Hierin bieden mensen verschillende items aan van sta-tafels tot polaroidcamera’s die je voor een klein bedrag mag lenen of huren. Zo leende ik ooit een schuurmachine voor twee repen chocolade - al moet je tegenwoordig wel betalen voor het lenen...

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt snel via de app zien wie er in de buurt een bepaald item beschikbaar heeft.
Minpunten: Voorheen kon je producten ook gewoon gratis lenen, inmiddels wordt er voor alle producten die je kunt huren een bedrag gevraagd.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

4. Thuisafgehaald

Kook je wel eens te veel? Dan kun je jouw extra portie delen met anderen via Thuisafgehaald. Je kunt hier je kookkunsten delen met iedereen die zin heeft in een verse maaltijd of voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Als kok kun je aanbieden wat jij zelf kookt. Buren kunnen zo zien wat jouw specialiteiten zijn en zo bij jou bestellen. Alsof je jouw eigen afhaalrestaurant hebt. Als afhaler kun je direct zien wat het bedrag is wat de koker voor een maaltijd wilt hebben, of het gerecht nog beschikbaar is of als je kan een maaltijdverzoek indienen. Na je bestelling, krijg je een berichtje wanneer je het gerecht kunt afhalen en waar precies. Uiteindelijk kun je het gerecht thuis opeten.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: via de website.
Pluspunten: Je kunt ook een abonnement nemen. Ideaal als je tijdelijk of langdurig in een situatie zit waarin je wel wat hulp kunt gebruiken rondom het avondeten.
Minpunten: Eerlijk is eerlijk de foto’s van de gerechten zien er niet allemaal even smakelijk uit.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. Croqqer

De app Croqqer is de plek als je op zoek bent naar hulp. Hulp in de breedste zin van het woord: van behanger, tot schilder, van juridisch advies tot een website ontwerp. Op Croqqer plaats je jouw oproepje waar mensen vrijblijvend op kunnen reageren. Jij bepaalt of je betaalt, ruilt (jij de heg, ik een taart) of dat je op zoek bent naar een vrijwilliger. Aan de hand van eerdere reacties kun je kiezen of iemand je klus mag gaan beginnen. Maar andersom kun je andere mensen natuurlijk ook uit de brand helpen met jouw talent. Ben je goed in schilderen, een lampje ophangen of wil je bijvoorbeeld iemand helpen met een logo? Dan kan je hier op zoek gaan naar potentiële klussen om mensen uit de brand te helpen. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Als je geluk hebt, dan heb je binnen no time iemand gevonden die jou kan helpen met een klus.
Minpunten: De app is een versie van de website, waardoor het allemaal vrij slecht werkt. Je kan beter direct naar de website toe gaan dan de app te downloaden.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. DecaShare

Onlangs werd de app DecaShare uitgebracht, een app van Decathlon. In deze app kun je sportspullen van elkaar lenen. Denk hierbij aan bokshandschoenen, een snowboard, skateboard, wetsuit of gewichten. Decathlon wil op deze manier sporten toegankelijk maken voor iedereen. Decathlon zal de app regelmatig zelf vullen met sportspullen die je gratis kan lenen. Maar ook jij kan spullen in de app zetten. Misschien heb je nog een hockeystick staan die je niet gebruikt en gratis of tegen betaling wilt uitlenen. Staat het product niet in de app? Dan kun je ook een oproepje plaatsen.

Prijs: Gratis. Beschikbaar voor: iOS & Android. Pluspunten: Om de app te promoten, biedt Rico Verhoeven zijn bokshandschoenen aan. Dus mocht je altijd al een keer willen gaan boksen, is dit misschien het moment om te starten. Minpunten: De app staat nog in de kinderschoenen, dus het aanbod per locatie is nog beperkt. Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore