Detoxweek

Record aan creditcardbetalingen in december: nu de hand op de knip?

03 januari 2019 17:30 Aangepast: 04 januari 2019 07:56
Archieffoto. Beeld © ANP

Niet eerder werden in de decembermaand zoveel creditcardbetalingen gedaan als afgelopen december. Dat blijkt uit een analyse van ICS, de grootste creditcardverstrekker van Nederland. Tijd om de hand op de knip te doen, wellicht. Maar: hoe doe je dat? Experts vertellen.

Meer sparen, schuldenvrij worden, minder uitgeven. Het zijn dingen die mensen noemen in de enquête van RTL Nieuws, over goede voornemens voor dit nieuwe jaar. Zo zegt 62 procent van de ondervraagden bezig te zijn met zijn financiën, en 43 procent wil in 2019 gaan sparen. Slechts 2 procent geeft aan méér geld uit te willen geven.  

Record

Daarnaast blijkt dat het aantal uitgaven met de creditcard in december vorig jaar 10 tot 15 procent gestegen is ten opzichte van andere maanden van 2018. "Dat is een record", zegt een woordvoerder van ICS. Wel wil de woordvoerder benadrukken dat het niet betekent dat deze mensen allemaal automatisch schulden hebben, omdat het overgrote deel zijn rekening altijd op tijd betaalt. "Verder kun je ook geld van je rekening op je creditcard storten om zo je creditcarduitgaven te betalen."

Maar na zo'n maand vol uitgaven, is het misschien tijd om iets te besparen. Maar hoe houd je je hand op de knip, zonder een saai leven te krijgen? Zes tips.

1. Betaal af (en snel een beetje)

"Wij adviseren mensen om zo snel mogelijk af te betalen als ze uitgaven hebben gedaan met hun creditcard", zegt Gabriella Betonville van het Nibud. "Je betaalt helemaal geen rente als je binnen de betalingstermijn betaalt." En: de rente op die creditcard is volgens Betonville 'absoluut hoog'. 

2. Maak een slimme (!) begroting

Het Nibud adviseert verder om een begroting te maken, om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven van komend jaar. "Mensen vergissen zich vaak in die begroting. Ze vergeten dat ze in mei een extra uitbetaling krijgen of in december een bonus ontvangen. Mensen kijken vaak alleen naar hun salaris,  maar dat is niet het héle plaatje."

Een begroting maken werkt écht, stelt Betonville. "Wat wij zien is dat mensen die bij de dag leven 'ik zie later wel hoe ik het oplos', veel sneller in geldproblemen komen dan mensen die over de toekomst nadenken. Veel uitgaven worden door emoties geleid. Zeker in december."

3. Stel spaardoelen

Journaliste Renee Lamboo spaarde 100.000 euro en schreef het boek Duur huis, nooit thuis. "Mensen denken snel dat besparen ongezellig is", zegt ze. "Maar je hoeft niet altijd op een houtje te bijten." Het gaat om spaardoelen stellen. Een doel als 'ik ga het dit jaar beter doen', is niet meetbaar. Meer wel, zoals Lamboo deed: 'Ik wil 10.000 euro hebben om tegenvallers op te vangen'. Lamboos advies is dan ook meteen: hang er een deadline aan, en zet ook een reflectiemoment in je agenda, bijvoorbeeld 1 maart. "Anders ga je één maand heel enthousiast doen, en komt er daarna niets meer van terecht." Bovendien: als je veel praat over je doel, zoals Lamboo deed, word je er ook enthousiast over.

4. Vertel het aan anderen

De beste stok achter je deur, zijn de mensen om je heen. Lamboos advies: vertel aan anderen over je spaardoelen. "Dan kan je niet meer terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Geld besparen? Dit zijn de goedkoopste tankstations van Nederland

5. Maak je spaarrekening onbereikbaar

Eventjes snel internetbankieren: via de app wat geld van je spaarrekening naar je gewone rekening overboeken. Klusje van niks. Herkenbaar? Dan adviseert Lamboo: "Zet je spaarrekening op een andere bank, zodat overboeken niet te makkelijk is."

6. Besef waarom je spaart

Lamboo hoort veel mensen zeggen: 'Ik spaar niet, want de spaarrente is heel laag'. Dat is logisch, maar toch is het goed om na te denken waaróm je spaart. "1 op de 3 huwelijken redt het niet, soms kan je carrière anders lopen dan gehoopt. Zelf ben ik een keer 40.000 euro op een huis verloren, dus ik weet er alles van." Haar boodschap: sparen is iets om dingen veilig te stellen. Het is goed om daar bij stil te staan. "Ik kom uit een generatie die er niet meer zeker van is dat er een dik pensioen komt. Daarom is het goed om wat geld achter de hand te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Besparen doe je zo: de beste tips van het jaar

`