Ga naar de inhoud
Van onze partner Essent

5 trends voor de kerstversiering van jouw bedrijf

Voor welke kerstversiering gaat jullie bedrijf dit jaar? Een klassieke, echte kerstboom met rode en witte ballen? Of liever een kunstboom met versiering in pasteltinten in de bedrijfskantine? En wat doe je eigenlijk met de verlichting? Elsemieke Beekwilder, creatief directeur bij decorateur Beekwilder, en Eric van Rooij energieadviseur gespecialiseerd in LED-verlichting bij Essent, vertellen ons de trends voor dit jaar.

Trend 1. Kleuren in boom

“Eigenlijk kan er heel veel op het gebied van versiering dit jaar”, begint Elsemieke Beekwilder. “Wat we veel zien: warme metaalkleuren. Dus heel veel tinten goud en koper. Maar ook groen; een lekker stoere kleur. Emerald groen, legergroen en lichter groen. Dit zie je veel terug in horecazaken. Maar wat je ook veel terug ziet komen, eigenlijk vanuit de mode: roze. Cassiskleuren, knalroze en pruimkleurig. Het is wat lichter, elegant en vrouwelijk. Ook dit is iets wat je terugziet in horecazaken.”

Trend 2. Naked wire

“Een andere grote trend is de ‘naked wire’, zoals wij dat intern noemen”, vervolgt Elsemieke. “Dat is een dunne metaaldraad met hele kleine lichtjes erop. Daar zijn we bij Beekwilder lang geleden mee begonnen en was vanaf moment één een hit. Je kunt deze strengen los kopen en er zelf vormen mee maken, maar je hebt ook kant-en-klare vormen. Bijvoorbeeld ringen of sterren. De ‘naked wire’ is een verlichtingssoort die heel goed past bij het moderne interieur van nu en die je – naast in de kerstboom – ook in de zomer heel leuk buiten op kunt hangen, bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsfeest of barbecue.”

Trend 3. Decoratieve verlichting

“Decoratieve verlichting doet het altijd goed rond de feestdagen”, zegt de creatief directeur. Vorig jaar zijn we begonnen met grote decoratieve vormen van LED-neonlicht; dat is een lichtslang die lijkt op ouderwets neonlicht, maar is gemaakt van flexibel led licht. Dit jaar hebben we ‘de swirl’ ontwikkeld in diezelfde kleuren en die doet het ook heel goed. Die ‘swirl’ speelt weer in op een andere trend; ronde en organische vormen. Ook in het interieur zie je minder hoeken en meer ronde vormen. Dat maakt het eleganter en dat is iets wat bij veel bedrijven past op het moment.”

Trend 4. LED-verlichting

“LED-verlichting is een hot topic”, begint LED-verlichting expert Eric. “En dat begrijp ik wel. Allereerst is het energiebesparend. Als je een halogeenspot vervangt door een LED-spot, verbruik je 90% minder energie. Bij kerstverlichting gaat het al snel om grote hoeveelheden lampjes. Pas je deze verlichting aan naar LED dan scheelt dat aanzienlijk in verbruik. Uiteraard hangt de besparing af van het aantal branduren, maar over het algemeen branden kerstlampjes de hele dag en vaak ook ‘s nachts. Tel maar uit je winst. Ze zijn in aanschaf vaak wat duurder, maar ik denk dat je ze gemiddeld binnen een á twee jaar weer terugverdiend hebt. En je doet er natuurlijk langer mee. Er is niets vervelender dan bezig zijn met het optuigen van de kerstboom en erachter komen dat de helft van je lichtstring niet meer werkt. Dat zal bij led-kerstverlichting niet snel gebeuren.”

Trend 5. Smart Lighting

“Een andere trend is Smart Lighting”, vervolgt Eric. “Hiermee bespaar je op je verbruik, doordat je zelf bepaalt wanneer het licht wel en niet brandt en je het van een afstand kunt bedienen. Zo kun je via je smartphone of tablet ook lichtprogramma’s instellen, speciaal geschikt voor bepaalde scenario’s. Op vrijdagavond nooit iemand thuis? Dan laat je een lampje in de hoek aangaan en verder alles uit. Het is superhandig, eenvoudig en helemaal van nu. Dit kun je natuurlijk ook voor kerstverlichting doen met de juiste module.”

Volgend jaar weer plezier van je lampen!

Wil je langer plezier van je bedrijfskerstverlichting? Dan hebben we een aantal tips.

 1. Ga voor Led
  Het is in aanschaf vaak wat kostbaarder, maar je hebt er echt langer plezier van. Voor de kleur hoef je het tegenwoordig ook niet meer te laten. Vroeger was het vooral fel wit licht, maar nu heb je veel verschillende led-lampjes van warm wit tot neonkleuren.
 2. Laat het drogen
  Heb je de verlichting voor de buitenkant van kantoor gebruikt? Zorg dan dat je ze goed laten drogen en dat al het vocht eruit is, voordat je ze gaat opruimen. Anders gaat het condenseren en roesten.
 3. Haal ze uit elkaar
  Bij kerstverlichting zitten vaak aparte adapters en stekkers. Haal alles uit elkaar en bewaar het apart.
 4. Lichtgewicht
  Als je de kerstlampjes opbergt, zorg dan dat er geen zware dingen opstaan. Dan breekt het. Wil je ze opnieuw gebruiken? Controleer dan altijd even alle draden op draadbreuken en of er deeltjes kapot zijn.

Ook benieuwd of Ledverlichting voor jouw bedrijf een belangrijke besparingsmaatregel kan zijn? Check jouw mogelijkheden.