Lijstje van de week

Voor altijd jong (van geest)

28 november 2018 16:56 Aangepast: 30 november 2018 07:33

Emile Ratelband is niet de enige die zich jonger voelt dan hij daadwerkelijk is. Deze beroemdheden stralen jeugdigheid uit, met hun gedrag of een strak getraind lijf. En ook onze premier lijkt door de jaren heen weinig te veranderen.

Aanstaande maandag doet de rechter uitspraak over de eis van Emile Ratelband om zijn wettelijke leeftijd met twintig jaar te verlagen. Hij voelt zich immers veel jonger dan de 69 jaren die hij telt. Ratelband kan, net als velen van ons, duidelijk maar moeilijk omgaan met ouder worden.

Maar hoe je het ook wendt of keert, we komen allemaal dag voor dag dichterbij die grijze haren, hangende borsten en rimpels in het gezicht. Dat neemt niet weg dat leeftijd niks meer is dat een getal. De een staat op zijn zeventigste nog op de dansvloer, terwijl de ander op die leeftijd nog weigert achter de geraniums vandaan te komen. Die grijze haren krijg je toch wel, maar een bewegelijk lijf, een veerkrachtig hart en een open geest, zijn voor veel van ons een keuze.

Onderstaande beroemdheden verbazen vriend en vijand met hun jeugdige gedrag of sexy lijf.

Jennifer Lopez

De zangeres vierde deze zomer haar 49ste verjaardag en plaatste een foto op Instagram waarop ze met haar geliefde en familie te zien is: brede glimlach en fles champagne in de hand. Tot zover niks opmerkelijks, maar J.Lo stond in bikini en toonde een gestroomlijnd lichaam waar menig twintigjarige jaloers op zou zijn.

Gespierde buik, gespierde kont, gespierde alles. Het is wel hard werken om er in je vijftigste levensjaar nog zo uit te zien: Lopez eet gezond en gaat elke dag de sportschool. Geen smoesjes, geen gesmokkel, maar dag in, dag uit keihard trainen.

Harrison Ford

De inmiddels 76-jarige acteur werd bekend als Han Solo in Star Wars en Indiana Jones in de gelijknamige avonturenfilms. Beide rollen pakte hij op een pensioengerechtigde leeftijd moeiteloos weer op: in 2008 speelde hij in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull en 2015 zagen we hem in The Force Awakens.

Maar dat is niet alles, want ook buiten de set blijft Ford zijn jongensachtige bravoure behouden. Zo vliegt hij nog altijd graag rondjes in zijn eigen vliegtuigje. Zonder angst, ondanks de twee ongelukken die hij in het verleden al eens maakte. Vorig jaar ging het weer bijna mis, toen Ford op een verkeerde baan landde. Maar acteur staat op, stoft zich af en stapt gewoon weer in de cockpit.

Jane Fonda

Tachtig jaar oud zijn en nog zo stralend op een rode loper verschijnen: Jane Fonda's verschijnig is nog altijd indrukwekkend. De voormalige fitnessgoeroe liet in haar aerobicsvideo's uit de jaren tachtig zien hoe lenig haar ranke lijf was. Al dat sporten zal vast bijgedragen hebben, maar het is niet haar enige kracht.

Lachen (om jezelf) houdt je ook jong en dat doet Fonda zeker. De ster uit Grace and Frankie houdt er zowel op de set als daarbuiten een heerlijk relativerend gevoel voor humor op na. Dat bleek de dag nadat Fonda het LA Museum of Modern Art Gala had bijgewoond.

Ze zag er die avond geweldig uit, maar plaatste de volgende ochtend een foto van zichzelf zonder make-up en met pluizig haar. Ook staat ze nog in haar avondjurk: ze had de rits zelf niet kunnen openen en was dus maar in de jurk naar bed gegaan, iets waar ze de humor van inzag en deelde met de wereld. Dat zouden weinig van haar jongere collega's gedurfd hebben.

 

Mark Rutte

We verbaasden ons er in 2016 al over: Mark Rutte is sinds 2010 onze premier en in al die jaren lijkt hij niks veranderd. Waar andere regeringsleiders er steeds grijzer, kaler en uitgeblust uit gaan zien, blijft onze Rutte vrolijk grijnzend doorgaan. En dat terwijl zijn baan zwaar is: de dagen zijn lang, de nachten kort en je moet altijd standby staan.

Dat vele lachen dat Rutte doet, is misschien het geheim van zijn jeugdige uitstraling. Lachen is goed voor lichaam en geest. Maar dat de tijd bij Rutte lijkt stil te staan, heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat hij in de afgelopen jaren niet van kapper en opticien is gewisseld.

Iris Apfel

Zo'n standvastige stijl kenmerkt ook mode-icoon Iris Apfel, die met haar 97 jaar al decennia lang wereldwijd een bron van inspiratie is. Haar grote, ronde bril is haar handelsmerk, net als haar kleurrijke gewaden en overdadige sieraden. Ze had jarenlang een bedrijf in stoffen, waarmee ze voor de hele wereld en z'n schoonmoeder werkte, inclusief negen (!) Amerikaanse presidenten.

Maar zelf verstoffen? Dat geen moment. Ze staat bekend om haar gevoel voor humor en eigenheid en relativeringsvermogen - ''s Werelds Oudste Tiener' noemte ze zichzelf. Oud worden, daar staat ze niet bij stil. Ze is gewoon dankbaar dat ze nog iedere dag op kan staan en kan doen waar ze van houdt. En zo is het maar net - hoe oud je ook bent. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore