Bright Day

7 x vervoer van de toekomst

02 november 2018 12:29 Aangepast: 02 november 2018 14:00
Beeld © GettyImages

Elektrische skateboards, overdekte fietsen, auto's op zonne-energie... Ga je over een paar jaar de weg op, dan ziet het er om je heen misschien wel heel anders uit. Dit zijn de voertuigen van de toekomst (en je ziet ze nu al op Bright Day).

Hoe komen we in de toekomst van A naar B? We willen van fossiele brandstoffen af en ons op een duurzame maar ook snelle en fijne manier verplaatsen. Op techfestival Bright Day, op 24 en 25 november in de Expo Haarlemmermeer, zie je de toekomst van vervoer in al zijn facetten.

Blijf je bijvoorbeeld op je fiets door de stad reizen? Duurzaam en gemakkelijk, maar een plekje vinden is steeds moeilijker en hij mag in de spits niet mee in de trein. Voor korte stukjes zijn wij daarom fan van het elektrische skateboard. Op Bright Day is Voltaboards aanwezig, de grootste specialist van elektrische skateboards in Nederland. Voltaboards verkoopt skateboards van verschillende merken, die je tijdens Bright Day kunt proberen.

File ontwijken 2.0

Wie je er ook vindt, is Team Silverwing, van de TU Delft. 33 mensen uit 7 landen werken samen aan een wel heel futuristisch idee: een persoonlijk vliegtuigje, dat verticaal op kan stijgen (en dus geen startbaan(tje) nodig heeft). Dat doen ze voor de GoFly challenge van Boeing, die wereldwijd de opdracht heeft gegeven een veilig, stil, compact individueel vliegtoestel te ontwerpen dat in ieder geval 32 kilometer kan afleggen. Een echt kijkje in de toekomst dus - stel je voor dat je straks zomaar over de file heen kan vliegen?

Fietsen met 120 km/u

Of je flitst misschien wel op je fiets aan de file voorbij, met een snelheid van 120 kilometer per uur... Nu nog niet voor het grote publiek, maar wel al in het echt te zien op Bright Day: de VeloX-fiets van het Human Power Team van de TU Delft en de VU Amsterdam. Het is de snelste fiets die je ooit gezien hebt: een aerodynamische ligfiets die puur op spierkracht werkt. Hoe dat voelt, kun je meemaken in de VeloX VR Experience. Leden van het team zijn aanwezig. Stel ze vragen en wens ze succes: volgend jaar willen ze met de VeloX het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen aanvallen.

Elektrisch éénpersoonsvoertuig

Ben je niet zo'n snelhuidsduivel? Dan is LEF van het Nederlandse EV Mobility misschien meer wat voor jou. Het elektrische éénpersoonsvoertuig heeft een gestroomlijnde body, is gemaakt van recyclebaar plastic, en rijdt daardoor zuinig.

LEF haalt 25 kilometer per uur en heeft een actieradius tot wel 90 kilometer. Er is ruimte voor bagage en je zit nog droog ook. Nice.

Voertuigen voor iedereen

Reis je liever met het hele gezin? Dan zal de Stella Vie je bevallen, de gezinsauto op zonne-energie van het Solar Team Eindhoven. Die ken je misschien van hun snelheidsrecords met zulke zonne-auto's, maar ze werken nu aan de meest efficiënte gezinsauto ooit.

Maar ook voertuigen voor mensen met een beperking worden steeds beter en veelzijdiger. Aanschouw tijdens Bright Day de Scoozy, met recht de scootmobiel van de toekomst. Hij remt zelfstandig, trekt soepel op en komt dankzij zijn grote, onafhankelijk verende wielen met vierwielaandrijving overal waar je wilt. Kleine draaicirkel, actieradius tot 100 kilometer en dankzij de slimme joystick zit je niet achter een stuurtje verscholen.

Tesla

De bekendste maker van elektrische voertuigen is er tijdens Bright Day ook bij: Tesla. Kom de Model S en Model X van alle kanten bekijken en leer hoe Tesla niet alleen duurzame auto's maakt, maar ook kijkt naar hoe die auto's in de toekomst zelfrijdend en daarmee veel beter deelbaar worden.

Ga voor tickets en meer informatie naar www.brightday.nl.

Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore