appreview

5 apps om (niet) zwanger te worden

23 september 2018 16:28 Aangepast: 28 september 2018 15:06
Beeld © GettyImages

Op vakantie gaan, een spannende date, een dagje sauna: het is vaak heel handig om te weten wat je van je ongesteldheid kan verwachten. En dat is natuurlijk helemaal zo als je graag of juist helemaal niet zwanger wil worden. Deze week is de dag van de anticonceptie en daarom zet redacteur Nina Verberne 5 apps op een rij die je inzicht geven in je cyclus, moodswings en ovulatie.

1. My Pill

De app My Pill zorgt ervoor dat je nooit meer je pil vergeet te nemen. De app is zo vormgegeven dat je een pilstrip ziet. Zodra je aangeeft dat je je pil hebt genomen - door de strip virtueel door te drukken - kun je aangeven hoe je je voelt: heb je diarree, krampen, zware menstruatie of een lichte, ben je vermoeid of chagrijnig, heb je acne... Daarnaast kun je anoniem allerlei vragen stellen als je even niet weet wat je moet doen, bijvoorbeeld als je een pil bent vergeten. Daarnaast geeft de app ook meteen aan of het slim is om een extra voorbehoedsmiddel te gebruiken als je te laat bent met het nemen van je pil. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen 0,99 euro per maand of 14,99 voor altijd.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: In de app vind je allerlei verpakkingen en strips terug, dus je kan kiezen voor je eigen pilstrip. De app zorgt met reminders en tips ervoor dat je altijd goed beschermd bent.
Minpunten: Als je volledig op de app vertrouwd, ben je hier altijd van afhankelijk, zelfs als je telefoon leeg is.
Waar voor je geld: Ja, een super volledige app met alles erop en eraan. 

2. Cycles

De app Cycles geeft aan de hand van stipjes en kleurtjes aan wanneer je ongesteld bent, wanneer je vruchtbaar bent en last hebt van PMS. Vind je de stipjes te onoverzichtelijk, dan zit er ook nog een agenda in waarbij je een overzicht krijgt. Verder kun je in de app herinneringen instellen wanneer je ongesteld moet worden, vruchtbaar bent, je ovulatiedag is en wanneer je wat moodswings kunt verwachten. In de app kun je daarnaast ook een notificatie instellen dat je de pil moet nemen. Dit zijn overigens wel allemaal betaalde functies. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen 3,49 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De app is super simpel vormgegeven. Met een paar drukken op de knop heb je een duidelijk overzicht. 
Minpunten: De app is in het Engels. Bovenstaande app My Pill is in het Nederlands, daar zou mijn voorkeur naar uit gaan.
Waar voor je geld: Ja.

3. Menstruatiekalender

De app Menstruatiekalender is heel vrouwelijk vormgegeven. Zo kun je de app een kleurtje geven dat bij je past (roze, blauw, groen en geel) en vind je er verschillende illustraties van bloemen in. De app is verder hartstikke compleet. Naast dat je ook je symptomen (kramp, nachtzweet, acne etc.) en gevoelens kunt loggen, kun je ook herinneringen instellen voor je pil. En om de app helemaal compleet te maken kun je er een pincode opzetten en kun je back-ups maken zodat je gegevens niet verloren gaan. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen waarmee je de reclame verwijdert. 
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De app is volledig in het Nederlands. Herinneringen voor je pil. 
Minpunten: Het lukt mij niet om de advertenties te verwijderen.
Waar voor je geld: Lijkt mij wel.

4. Flo

De app Flo is supersimpel, maar wel mooi vormgegeven. Je kunt aangeven wanneer je ongesteld bent en hoe lang dit duurt. De app voorspelt vervolgens wanneer je volgende menstruatie eraan komt en laat je ook zien rond welke periode je vruchtbaar bent. Verder kun je allerlei verschillende dingen zoals je gewicht, slaap, water inname, symptomen, mood en vaginale afscheiding bijhouden. Op deze manier leer je je lichaam nog beter kennen en kun je misschien wel zien dat je behoorlijke moodswings hebt als het weer die tijd van de maand is.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Mooi vormgegeven app, veel informatie.
Minpunten: De app is in het Engels.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. Natural Cycles

Je kunt de pil ook helemaal gedag zeggen en volledig overstappen op een speciale ovulatie-app die je gebruikt met een bijbehorende thermometer. De app vertelt je wanneer jouw eisprong is en wanneer het slim is om niet het bed te delen met iemand. Om die eisprong te kunnen voorspellen, moet je iedere ochtend je lichaamstemperatuur opmeten met de thermometer. De app is niet alleen handig als je níet zwanger wil worden, maar vooral ook als jullie niet kunnen wachten om ouders te worden. Extra fijn aan deze app is dat er geen rotzooi meer in je lichaam komt, maar je moet wel consequent zijn. Honderd procent veilig is het niet!

Prijs: Een jaarabonnement kost 79,99 euro inclusief thermometer, en een maandabonnement kost ongeveer 9,99 euro. 
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Je hoeft geen extra hormonen meer in je lichaam te stoppen.
Minpunten: Iedere ochtend je temperatuur meten is natuurlijk ook niet ideaal.
Waar voor je geld: Als je het vergelijkt met de ‘normale’ pil, is het net zo duur en zodoende absoluut waar voor je geld. Je moet wel consequent zijn en echt iedere dag meten.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore