Media

Kijken met Kita: de strijd tegen eetstoornissen

13 september 2018 15:47 Aangepast: 21 september 2018 15:12
To the Bone Beeld © Netflix

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series (op tv, on demand en in de bioscoop) om de mooiste eruit te vissen. Deze week: wat doet een eetstoornis met je en hoe reken je af met een negatief lichaamsbeeld?

Titel: Eetstoornissen: maskers af
Wat: documentairereeks
Waar: Videoland, LINDA.tv
Lengte: 4 afleveringen

Of je nu leidt aan anorexia, boulimia, binge eating disorder of orthorexia, een eetstoornis beheerst je leven en zorgt voor een constante oorlog in je hoofd. Vier vrouwen praten daarover in de nieuwe documentatiereeks van Jessica Villerius, die eerder de veelbesproken documentaires Vel over Probleem en Emma wil leven maakte.

In de persoonlijke portretten laten de vrouwen zien hoe het dagelijkse leven met een eetprobleem eruitziet. Het eerste deel van de reeks is nu te zien, met het verhaal van de 29-jarige Sanne, die al 14 jaar met anorexia kampt. Een korte versie kan bekeken worden op LINDA.tv. De volledige aflevering is te zien op Videoland.

Titel: To the Bone
Wat: film
Waar: Netflix
Lengte: 107 minuten

Lily Collins, dochter van popmuzikant Phil Collins én ex-anorexiapatiënt, speelt de 20-jarige Ellen die zichzelf uithongert en dwangmatig sit-ups doet tot er amper iets van haar over is. Ze komt terecht in een opvanghuis dat geleid wordt door een onconventionele arts en gaat daar samen met de andere patiënten de moeilijke strijd aan.

De film behandelt de ziekte met humor en empathie, en is gebaseerd op het anorexiaverleden van schrijfster en regisseur Marti Noxon. Voordat deze film uitkwam, werd er online al veel over gediscussieerd: zou er niet te luchtig met het onderwerp anorexia worden omgegaan? En is het niet volkomen onverantwoord om hoofdrolspeelster Lily te vragen om af te vallen voor deze rol? Kijk en oordeel zelf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijken met Kita: 4 x Idris Elba

Titel: Embrace
Wat: documentaire
Waar: Netflix
Lengte: 90 minuten

Na de geboorte van haar derde kind haatte Taryn Brumfitt haar eigen lichaam. Ze ging fanatiek bodybuilden, maar dat maakte haar allesbehalve gelukkig. Brumfitt probeerde erachter te komen waarom zoveel vrouwen een hekel hebben aan hun lichaam en – belangrijker nog – wat daaraan gedaan kan worden.

In een verfrissende en tegelijk herkenbare documentaire laat Brumfitt zien hoe vrouwen van alle kanten opgelegd krijgen dat ze mooi en perfect moeten zijn. Daarna maakt de film korte metten met dat idee. Brumfitt moedigt op een aanstekelijke manier iedereen aan om al die obsessies te laten varen en je lichaam te omhelzen. En om die positiviteit vooral ook door te geven aan onze dochters, zodat zij niet dezelfde ballast hoeven te dragen.

Titel: Feed
Wat: film
Waar: iTunes, Google Play
Lengte: 92 minuten

Dit drama werd geschreven en geproduceerd door Pretty Little Liars-actrice Troian Bellisario, die aan het scenario begon nadat ze zelf van anorexia hersteld was. Het schrijven hielp haar bij het verwerken van de ziekte. Bellisario is ook te zien in de hoofdrol: ze speelt Olivia, een perfectionistische studente die altijd de hoogste cijfers haalt. Haar tweelingbroer Matthew is juist een feestbeest.

De twee zijn ontzettend close en Olivia's wereld stort in als haar broer bij een ongeluk om het leven komt. Ze geeft zichzelf de schuld en blijft Matthews geest zien, die haar steeds verder afstraft en ook niet meer laat eten. De geest staat symbool voor de strijd die Olivia met de demonen in haar hoofd voert. De film geeft een heftige, maar heldere blik in de innerlijke wereld van een anorexiapatiënt en maakt duidelijk hoe een trauma kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore