Ga naar de inhoud
Lifestyle

Piepklein Monaco krijgt er zes hectare bij

Beeld © Bouyges

Het vorstendommetje Monaco barst haast uit zijn voegen en daarom komt er een luxe wijk van 60.000 vierkante meter bij. In zee.

Er zijn al jaren plannen om de iets meer dan 2 vierkante kilometer van het landje aan de Middellandse Zee uit te breiden, maar gisteren werd het werk officieel afgetrapt. 

Naast luxe woningen is er ook een hectare bestemd voor een park. Daarnaast komen er een jachthaven, een promenade aan zee, openbare voorzieningen, een parkeerplaats en een Japanse tuin.

2 miljard euro 

Bouwbedrijf Bouygues Construction gaat een deel van de zee droogmaken. Een stuk net buiten de kust wordt op de zeebodem afgezet met 18 trapezoïde caissons van gewapend beton - een soort afzinkbare bouwstukken die samen een ringdijk vormen. De caissons zijn 26 meter hoog en wegen 10.000 ton per stuk. Als die dijk op zijn plek ligt, kan het binnengedeelte drooggemaakt worden.

De kosten voor de constructie worden door Bouygues geraamd op 1 miljard euro. Inclusief bebouwing gaat het hele project volgens de Monegaskische overheid 2 miljard euro kosten. Zelf kost het de overheid trouwens geen cent, het hele project wordt privaat gefinancierd. 

Dat is ook niet zo gek aangezien de prijzen voor onroerend goed in Monaco tot de hoogste ter wereld behoren. In december 2015 stond Monaco zelfs helemaal bovenaan de lijst van plekken met het duurste vastgoed ter wereld. Voor 1 miljoen dollar kreeg je destijds 17 vierkante meter, blijkt uit gegevens van het Londense vastgoed consultancybureau Knight Frank. 

Nog jaren bouwen

Volgens Le Figaro begint het echte werk in januari en zal er zo'n 4,5 jaar gebouwd worden. In 2025 moeten de woningen af zijn.

Het is niet de eerste keer dat Monaco een stuk zee inpoldert om meer ruimte te krijgen. Door de jaren heen kreeg het vorstendom er 40 hectare bij, goed voor zo'n 20 procent van het territorium.     

Thumbnail

Thumbnail

Thumbnail

Thumbnail

Dit is een artikel van