Film & tv

Kijken met Kita: eindeloos dansen

13 september 2018 08:05 Aangepast: 13 september 2018 14:53

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series op tv, on demand en in de bioscoop en vist de leukste eruit. Deze week: Dansen tot je een ons weegt, want Dirty Dancing is nog één keer terug in de bios! En ook thuis voor de buis valt er genoeg te swingen.

Titel: Dirty Dancing
Wat: film
Waar: 14 september in de bioscoop
Lengte: 100 minuten

In de zomer van 1987 leefden bioscoopgangers mee met het vakantieavontuur van Frances 'Baby' Houseman, die tot over haar oren verliefd wordt op de sexy en ogenschijnlijk onbereikbare danser Johnny. De romantische dansfilm en de bijbehorende soundtrack werden een gigantische hit.

Velen probeerden – vaak tevergeefs – in zwembad, meer of zee de beroemde liftscène na te doen. En de quote "Nobody puts Baby in a corner" is nog altijd een van de beroemdste filmcitaten aller tijden. Wie toe is aan een potje jaren '80-nostalgie kan terecht bij één van de zeventig bioscopen die de zwoele zomerfilm op 14 september, de sterfdag van de in 2009 overleden acteur Patrick Swayze, nog eenmaal vertonen.

Titel: Step Up-reeks
Wat: film
Waar: Netflix, Videoland
Lengte: 5 films

Hollywoodster Channing Tatum heeft veel aan de eerste Step Up uit 2006 te danken. Het werd zijn grote doorbraak én hij ontmoette op de set zijn huidige vrouw. Tatum speelt straatschoffie Tyler die tijdens het uitvoeren van een taakstraf de klassieke danseres Nora leert kennen. Zij heeft hulp nodig met haar eindopdracht en hij heeft nog wel wat strakke moves om de boel wat minder stijf te maken.

Na het eerste succes volgden nog vier films. Geen daarvan is bijster origineel, maar wie daar niet om maalt en zin heeft in smeuïge dansscènes, is met deze reeks wel een paar avondjes zoet.

Titel: We Speak Dance
Wat: documentaireserie
Waar: Netflix
Lengte: 1 seizoen

Professioneel danseres Vandana Hart reist de hele wereld over op zoek naar experts op het gebied van lokale dansstijlen, zowel traditioneel als urban dance. Zo belandt ze in Beiroet in een nachtclub met buikdanseressen en ontdekt ze dat de Parijse danscultuur een bonte mix van stijlen is: van ballet en burlesque tot underground vogue-feesten en hiphopbattles.

Daarnaast bezocht de Amerikaanse ook Bali, Lagos en Vietnam. Daarbij worden natuurlijk volop nieuwe moves uitgeprobeerd, maar de documentairereeks besteedt ook veel aandacht aan de verhalen achter de dans. Want hoe je danst, zegt alles over wie je bent en waar je vandaan komt.

Titel: Strike a Pose
Wat: documentaire
Waar: Cinetree, iTunes
Lengte: 83 minuten

Tijdens Madonna's Blonde Ambition Tour in 1990 deelden zeven dansers (6 gay en 1 hetero) de schijnwerpers met de wereldster. Het was een periode waarin de angst voor aids volop heerste en homoseksuelen moesten vechten om zichzelf te kunnen zijn. De dansers van Madonna straalden vrijheid uit en werden daarom voor velen een rolmodel.

In deze documentaire zochten de Nederlandse regisseurs Ester Gould en Reijer Zwaan de mannen, van wie er een is overleden, weer op en wordt openlijk teruggeblikt. Het archiefmateriaal zorgt voor een lekkere dosis dans, terwijl de interviews vragen om een zakdoekje. Want in de eerlijke gesprekken blijkt dat de dansers zich helemaal niet zo krachtig en vrij voelden.

`