Ga naar de inhoud
Media

Kijken met Kita: sprookjes voor volwassenen

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series (op tv, on demand en in de bioscoop) om de leukste eruit te vissen. Deze week: sprookjes voor volwassenen, vol vloekende prinsessen, bloeddorstige monsters en vreemde affaires.

Titel: Once Upon a Time
Wat: Serie
Waar: Videoland, Ziggo en Netflix
Lengte: 7 seizoenen

Er was eens een vervloekt Amerikaans stadje, genaamd Storybrooke, waar sprookjesfiguren dankzij een kwaadaardige koningin vastzitten en niet meer weten wie ze werkelijk zijn. De komst van de dochter van Snow White en Prince Charming zorgt voor verandering, maar het ene probleem is nog niet weggewerkt of het andere staat weer voor de deur.

Deze serie met een berg aan bekende sprookjesfiguren kijkt weg als een soap vol spannende cliffhangers en intriges. Kapitein Haak, Repelsteeltje, Robin Hood en zelfs Elsa uit Frozen beleven smeuïge avonturen en romances, die ver weg staan van de verhalen waar we ze eigenlijk uit kennen. Alle zeven seizoenen zijn te zien via Ziggo en Videoland. Bij Netflix kunnen kijkers (voorlopig nog) terecht voor de eerste 6 seizoenen.

Titel: Disenchantment
Wat: Serie
Waar: Netflix
Lengte: 1 seizoen

In deze spiksplinternieuwe serie van Matt Groening, de man achter The Simpsons en Futurama, schopt prinses Bean met veel kabaal tegen het koninklijke ideaalbeeld aan. Ze gokt, vecht en zuipt als een zeeman. Wanneer ze door haar pa wordt gedwongen om te trouwen met een suffe prins, gaat ze er samen met een naïeve elf en haar persoonlijke duiveltje vandoor.

Het merkwaardige trio komt tijdens het middeleeuwse avontuur oog in oog te staan met trollen, tovenaars en andere magische figuren. Maar ze hebben hun handen vooral vol aan alle menselijke idioten die hun pad kruisen. Deze animatie is doordrenkt van de zwarte humor en speelt met alle clichés uit de sprookjeswereld. Fans van The Simpsons kunnen hun lol op.

Titel: The Shape of Water
Wat: Film
Waar: KPN on demand, Ziggo
Lengte: 120 minuten

In het Amerika van de jaren zestig drukt de Koude Oorlog een grote stempel op het dagelijkse leven. Ook op dat van de doofstomme Elisa, die als schoonmaakster in een mysterieus overheidslaboratorium werkt. Samen met haar mondige collega Zelda ontdekt ze een gevangen waterwezen, waar haar sadistische baas experimenten op uitvoert.

Elisa is niet bang voor het monster, dat dol is op de gekookte eitjes die ze hem stiekem voert. De liefde bloeit op en ze bedenkt een manier om haar waterman te bevrijden. Begin dit jaar won dit fantasierijke drama maar liefst vier Oscars, waaronder die voor Beste Film. Het moderne sprookje is prachtig gefilmd, reuze origineel en op een vreemde manier ook nog eens heel romantisch.

Titel: Grimm
Wat: Serie
Waar: Netflix
Lengte: 6 seizoenen

Wat krijg je als je de sprookjes van de gebroeders Grimm combineert met een traditionele politieserie? Het antwoord: rechercheur Nick Burkhardt die tijdens zijn politiewerk de strijd aangaat met mythische wezens. Na de gruwelijke moord op een studente ontdekt Nick dat hij afstamt van een speciale eenheid van jagers, genaamd de Grimms. Vanaf dat moment staat zijn leven op zijn kop.

Door een speciale gave kan Nick bovennatuurlijke wezens herkennen die vermomd als mensen overal rondlopen. Aan hem de taak de schepsels in het gareel te houden. De serie, gemaakt door de producent van Angel en Buffy the Vampire Slayer, kwakkelt wat in het eerste seizoen. Maar wie doorzet, wordt beloond: de show wordt steeds vermakelijker en spannender.