Lifestyle

Vliegangst bij kinderen: 'Neem het serieus, dan kan het omslaan in enthousiasme'

12 juli 2018 15:43 Aangepast: 31 mei 2019 19:17
Het is belangrijk dat vliegangst van kinderen serieus wordt genomen. Beeld © ANP

Steeds vaker zoeken ouders professionele hulp om kinderen van hun vliegangst af te helpen. Dat ziet Lucas van Gerwen, psycholoog bij stichting Valk, die cursussen tegen vliegangst aanbiedt. "Dat komt door alle aandacht voor de vliegrampen met de MH17 en Turkish Airlines. Kinderen krijgen dat echt mee."

Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van vliegangst. Zo'n 22 procent stapt nooit in een vliegtuig. 13 procent vliegt alleen als het echt niet anders kan, en dan met grote moeite en onder veel spanning. Daarnaast ziet nog eens 10 procent elke keer weer op tegen een vlucht.

Van Gerwen (foto) ziet de laatste jaren een verandering in de mensen die bij de Stichting Valk komen voor een cursus tegen vliegangst. Ging het eerst vooral om mensen tussen de 25 en 65 jaar, 'die hebben het meeste angst voor de dood', nu komen er steeds vaker kinderen.

Miniatuurvoorbeeld

Steeds vaker kinderen

"Angsten bij kinderen ontstaan pas vanaf 5 jaar. Het gaat dan vooral om angst voor een krokodil onder een bed of dat ze hun ouders weggaan. Maar de laatste jaren verandert dat. We zien steeds vaker kinderen. Nu zien we regelmatig kinderen van tussen de 10 en 12 jaar."

Van Gerwen legt uit dat vliegangst vaak een kapstok is van problemen, ook bij kinderen. "We zien dus bijvoorbeeld kinderen van gescheiden ouders die niet willen vliegen. Later blijkt dat het dan vooral komt omdat ze niet met één van de ouders op vakantie willen', omdat ze loyaal aan de ander zijn."

Beelden van vliegrampen

Een van de oorzaken voor de toegenomen angst is volgens Van Gerwen de beelden die kinderen zien van vliegrampen, zoals de ramp met de MH17 of het neergestorte toestel van Turkish Airlines bij Schiphol. "We weten dat kinderen gevoeliger zijn voor media. Het komt echt bij ze binnen. Dus ook als een vliegtuig neerstort."

Er is een verschil tussen de angst voor vliegen bij kinderen en volwassenen. "Kinderen met vliegangst zijn vaak echt bang voor een ongeluk, terwijl bij volwassenen controle willen houden of claustrofobie mee kan spelen."

Doorvragen over de angst

Van Gerwen schreef het boek Ik wil niet/ wel vliegen om ouders te helpen goed om te gaan met de angst van hun kinderen. "Het belangrijkste is om de angst serieus te nemen. Dus niet zeggen dat er niets kan gebeuren en dat het kind zich geen zorgen hoeft te maken. Dan trekt he kind zich terug en ben je het kwijt."

Miniatuurvoorbeeld

Doorvragen is het devies. "Praten over waarom het kind bang is. Als het dan uitlegt waarom, bijvoorbeeld omdat het toestel uit de lucht geschoten kan worden of in de brand kan vliegen door de bliksem, dan kan je uitleggen dat die kans heel erg klein is. Dat er bijna nooit op passagiersvliegtuigen wordt geschoten en dat vliegtuigen tegen de bliksem kunnen. Dat vliegen een van de veiligste transportmiddelen is."

Geen energiedrankjes of chocola

Wat kan je doen als het kind angstig is in een vliegtuig? "Wat je in elk geval niet moet doen, is energiedrankjes of cola geven, of chocola. Dat zijn opwekkende middelen. Kan sis dat de angst toeneemt. Wat je wel kan doen is kinderen bezighouden en zaken uitleggen, dus niet afleiden want dan ben je de hele vlucht bezig. Maar zaken uitleggen over de vleugels en dat die moeten bewegen om te vliegen."

Sommige mensen adviseren pilletjes. "Dat zou ik zeker niet doen. Dat is onnodig en ongezond voor kinderen. Je kan wel samen ontspanningsoefeningen doen. Samen inademen door je neus, even vasthouden en uitademen door de mond. En de zwaartekracht zijn werk laten doen. Dus slap als een pop in je stoel hangen."

Angst omslaan in enthousiasme

Door goede uitleg kan de angst van kinderen zelfs omslaan in enthousiasme, merkte Van Gerwen al vaker. "Bij kinderen kan er een heel grote omslag van angst voor vliegen naar liefde voor vliegen plaatsvinden. Turbulentie kan opeens worden ervaren als grappig trillen."

Dat merkte de 36-jarige Bianca Hardieck (foto) uit Vriezenveen ook. Haar zoontjes van Jurrian van 11 en Gijs van 7 jaar waren heel bang voor vliegen. "Dat kwam door beelden van MH17. Vooral de oudste was doodsbang. Die zei dat hij nooit een vliegtuig in zou gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Bianca met haar zoon Jurrian.

Bianca en haar man gingen met z'n tweetjes een weekendje naar Lissabon. Toen hebben ze de jongens uitgelegd hoe dat werkt. "We zijn samen met ze gaan kijken op de site van Vliegtuigradar24. Daar kan je alles zien over een vlucht: hoe hard het toestel gaat, hoe hoog het vliegt, waar het is, noem maar op. En je kan ook videobeelden vanuit de cockpit bekijken. De kinderen keken daar heel vaak naar. Nu zijn ze helemaal enthousiast en vragen ze: wanneer gaan wij nou een keertje vliegen?"

Bekijk de video hier:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore