Ga naar de inhoud
Lifestyle

Noordpool wordt steeds toegankelijker voor toerisme, zo reis je eco-vriendelijk

Een bord bij de wetenschappelijke basis Ny Alesund in Spitsbergen Beeld © ANP

Door het smelten van de ijskappen wordt het noordpoolgebied steeds toegankelijker voor massatoerisne. Natuurorganisaties maken zich zorgen, omdat het gebied extreem kwetsbaar is. Mocht je een thrillseeker zijn en tóch naar het gebied willen afreizen, dan zijn er ecovriendelijke manieren. RTL Z zocht het uit en zette de meest authentieke op een rij.

De ijskappen smelten door de klimaatverandering ongelofelijk snel. Dat is goed te zien in dit filmpje uit 2012:

Lokale bevolking heeft zijn twijfels

Daardoor is het zelfs ineens mogelijk om een cruiseschip te laten varen door een gebied waar je eerder aleen met veel pijn en moeite doorheen kwam op een Noordpool-expeditie. Er is veel kritiek op deze omstreden manier van vakantievieren, want er wordt gevreesd voor de kwetsbare natuur, die het toch al zwaar heeft.

Daarnaast ziet de lokale bevolking al die nieuwsgierige pottenkijkers niet bepaald zitten. In The Guardian vertelt één van hen over de omstreden cruise in de IJszee dat ze vrezen hun cultuur te verliezen. Ook is er geen degelijke infrastuctuur, waardoor al deze duizenden mensen de natuur plat kunnen stampen. Daarnaast is er maar een beperkte hoeveelheid voedsel in de meest afgelegen gebieden, waardoor er een tekort kan ontstaan. De tourmaatschappij trekt zich daar weinig van aan en heeft al aangekondigd volgend jaar weer een cruise aan te willen bieden. 

Vele aanbiedingen

De tourmaatschappij is niet het enige bedrijf dat brood ziet in de steeds toegankelijker wordende gebieden. Een snelle zoektocht levert honderden resultaten op. Zo kun je er tegenwoordig vissen op luxe bootjes tussen de ijsschotsen en zelfs met een helikopter die van een cruiseschip vertrekt naar vogels kijken. Die leuke vakantiefoto's zijn niet zonder gevaar voor het gebied. De boten vervuilen het water en de helikopters verstoren bijvoorbeeld de dieren, waardoor ze minder eieren leggen. 

Er zijn echter ook andere alternatieven om naar het meest afgelegen gebied te gaan. Aan de rand van het Arctisch gebied zijn bijvoorbeeld ook een hoop fantastische avonturen te beleven. Ook kun je bij lokale mensen thuis slapen, waardoor je niet medeverantwoordelijk bent voor de bouw van resorts of grote hotels. 

1. Eco-touroperator

Wil je toch door de natuur trekken, dan kun je met een eco-touroperator gaan. Het WNF heeft een lijst opgesteld op haar website met betrouwbare organisaties. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk in Alaska op zoek te gaan naar ijsberen of te kanoën. In Noorwegen kun je met een zeilboot op expeditie of naar het Noorderlicht te kijken. En in Zweden kun je door Lapland toeren op safari.

De touroperators garanderen volgens WNF dat ze de lokale culturen respecteren, zo min mogelijk uitstoot genereren en de natuur respecteren.

2. Bij mensen thuis slapen

"Stay Responsibly, Sleep Locally", schrijft The International Ecotourism Society op de website. Door bij mensen thuis te slapen, verklein je de impact die je bezoek heeft op de natuur. Die is immers zo uniek gebleven, vanwege het gebrek aan toerisme. En het biedt nog twee voordelen: op deze manier kun je ook kennis maken met de lokale cultuur en zijn medische voorzieningen dichterbij als het verkeerd gaat. 

Er worden niet veel huizen aangeboden in het Arctisch gebied op Airbnb, maar wie écht wil kan genoeg vinden. Zo vind je in het studentenstadje Longyearbyen op Spitsbergen een tiental appartementen die gemiddeld 147 euro per nacht kosten. In Groenland kan je terecht in het dorpje Nuuk, aan de rand van het gigantische eiland. Ook in het noorden van Rusland zijn een aantal appartementen te vinden. Wie in één van de meest afgelegen gebieden van Canada wil verblijven, kan zijn hart ophalen in Iqaluit.

3. Wordt één van de locals en vrijwillig (gratis) op een boerderij

Ben je een echte diehard en vind je het leuk om kleinschalig een steentje bij te dragen aan de landbouw, die steeds vaker in het gebied ontstaat? Dan kan dat via Wwoof. De non-profitorganisatie bemiddelt wereldwijd tussen boerderijen en vrijwilligers. Verwacht geen luxe 4-sterren resort, maar je krijgt er wel een heel avontuurlijke vakantie voor terug. Let goed op als je een liefhebber bent van vlees, want sommige boeren bieden alleen vegetarische of veganistische maaltijden aan.

In het noordelijke deel van Canada vind je een boerderij waar ze bijen houden. Als je er heen wilt, moet je wel even met je baas overleggen want ze zoeken iemand voor een half jaar. Tussendoor kun je kanoën en vissen. Iets verderop, tegen de grens van Alaska aan, vind je tevens een gewone boerderij en een fruitteler. Slapen doe je in een camper. 

Op avontuur tussen de ijsbergen, kan in het meest Noordelijke puntje van Noorwegen. Uit de agenda is af te leiden dat je er zelfs in de winter langs kunt komen. Boerderijen in de afgelegen natuur van IJsland kunnen ook nog wel iemand gebruiken.

Dit is een artikel van